JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Internasjonale utfordringer trenger internasjonale svar»

Å styrke internasjonalt fagforeningssamarbeid fra grasrota er ideen som står bak utvekslingen mellom ungdomsutvalget i LO Trøndelag og IG Metall Darmstadt i Tyskland. Her fra et besøk på Aker Verdal.

Å styrke internasjonalt fagforeningssamarbeid fra grasrota er ideen som står bak utvekslingen mellom ungdomsutvalget i LO Trøndelag og IG Metall Darmstadt i Tyskland. Her fra et besøk på Aker Verdal.

Industri Energi Ung

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Digitalisering og sosiale medier gir arbeiderbevegelsen en unik sjanse til å styrke det internasjonale samarbeid - et eksempel fra Trøndelag og Hessen, Tyskland.

Det er mange grunner til at internasjonalt samarbeid i fagbevegelsen er viktig.

Verden rykker stadig tettere sammen gjennom mer turisme, internasjonale distribusjonskjeder og ikke minst gjennom digitalisering og internett. Utfordringer som klimakrisen, krig, migrasjon og sosial ulikhet kan ikke løses innad i en nasjonalstat, men krever samarbeid på tvers av landegrensene. Flere og flere bedrifter er global.

Kapital og arbeidskraft flyttes over landegrenser raskere enn noen gang før. Også utdanningen har blitt mer internasjonalisert gjennom utveksling etter tanken om at internasjonalt samarbeid kan bidrar til større bredde og tyngde i utdanningen. Sammenlignet med denne utviklingen er det viktig at fagbevegelsen kjenner sin plass og bidrar til mer internasjonalt samarbeid på tvers av landegrenser. 

Å styrke internasjonalt fagforeningssamarbeid fra grasrota er ideen som står bak utvekslingen mellom ungdomsutvalget i LO Trøndelag og IG Metall Darmstadt i Tyskland.

En tysk gruppe med fagforeningsungdom er i perioden 30.april-7.mai i Trøndelag og en gruppe fra LO Trøndelag skal reise til Darmstadt 6-12.juni. Prosjektet har foregått i over et år og startet med digitale møter, der vi snakket om fagforeninger i Norge og Tyskland og prøvde å bli kjent med hverandre. En positiv effekt av koronapandemien er at digitale møter har blitt mer vanlig og at det ikke spiller noen rolle om man sitter i Trondheim, Darmstadt eller Rørvik.

Grunnlaget for vårt norsk-tyske utvekslingssamarbeid er at ryggraden til den tyske industrien (også hjertet til den europeiske industrien), bilindustrien, står framfor like store utfordringer som olje og gassindustrien. Elbiler krever mindre deler enn konvensjonelle biler noe som gjør at mange arbeidsplasser er truet. IG Metall-presidenten sier at mer enn 100.000 arbeidsplasser kan forsvinne, dersom man satser på en feil omstillingspolitikk.

Omstillingen Tyskland står ovenfor kommer til å kreve kraft. 

I dag er Tyskland og Europa avhengig av olje- og gass importert fra land som Russland eller Saudi Arabia. Land som ikke er kjent for sitt frie demokrati og verdsettelse av menneskerettigheter. Hvis Norge hadde sluttet å produsere olje og gass i dag ville det har økt tysk avhengighet til slike land. Naturgass anses som overgangsenergikilde i Tyskland og det er mye som tyder på at en god del av naturgassinfrastrukturen også kan brukes til hydrogen. Utslippsfri blå hydrogen fra naturgass med karbonfangst og lagring og kanskje senere grønn hydrogen fra havvind kan bidra til å akselerer det grønne skiftet i Tyskland. Dette forutsetter at det finnes et samarbeid og infrastruktur for hydrogen i begge land.

Ideutveksling og samarbeid kan bidra til å finne løsninger til disse utfordringene som noen ganger kan framstå overveldende.

Prosjektet “The Road Towards a Carbon Free Society. A Nordic-German Trade Union Cooperation on Just Transformation” til tankesmien Friedrich-Ebert-Stiftung, Nordens Faglige Samorganisasjon og den tyske LO Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB) er et fint eksempel på et slikt samarbeid på tvers av landegrenser. Prosjektet kartlegger den aktuelle situasjonen for det grønne skiftet og formulerer strategier for en rettferdig omstilling.

Det finnes et god samarbeid mellom folk i de internasjonale avdelingene i LO og i forbundene, men som Trygve Svensson skriver så er kontakt og sparring mellom vanlig folk enormt viktig for ideutveksling.

Kontakt mellom folk på gulvet er avgjørende for internasjonal forståelse og samarbeid. På utvekslingen skal blant annet unge prosessoperatører, industrimekanikere, rørleggere, studenter og ungdomssekretærer møtes. Vi skal besøke hjørnesteinsbedrifter som Aker Verdal, Elkem Thamshavn og Hydro Sunndal i Norge. I Tyskland skal blant annet Opels hovedfabrikk besøkes for å bedre forstå industrien og arbeidslivet der. Ikke minst bidrar utvekslingen til å bygge vennskap som er selve grunnlaget for alt samarbeid.

I en verdens som blir mer og mer globalisert er det viktig at vi tenker større for å møte morgendagens utfordringer.

Derfor er min oppfordring til folk i fagbevegelsen: Tør å tenk stort og tør å prøve å få til internasjonal utveksling og samarbeid. Når et lite ungdomsutvalg oppe i LO Trøndelag får det til så burde det være lett å gjøre for andre!

Annonse

Flere saker

Annonse