Per Øistein er tillitsvalgt i LOs nye storforbund. Han ser lyst på fremtiden
Etter sammenslåingen av LO-forbundene Industri Energi og FLT, ser de tillitsvalgte ved Kronos Titan en fremtid med nye og større muligheter.
STARTEN PÅ KARRIEREN: Per Øistein Kivijärvi startet karrieren hos Kronos Titan med å kjøre kran i ilmenittlageret. I dag er prosessen automatisert.
Kai Hovden
kai.hovden@lomedia.no
Per Øistein Kivijärvi er hovedtillitsvalgt hos Kronos Titan, forbundsstyremedlem i IE & FLT og han leder samarbeidskomiteen for kjemiske bransjer.
Sammen med nestleder Martin Aleksandersen har han invitert oss innenfor fabrikkportene for å slå av en prat om både titandioksidpigmenter og mulighetene i det nye forbundet.
Sammenslåingen skjedde 11. desember i fjor, men det var først i mai at det nye navnet ble tatt i bruk. Forbundet Styrke blir LOs fjerde største med nesten 80.000 medlemmer innen olje, gass, landindustri, ledelse, teknikk og arbeidsinkludering.
Organiserer fra topp til bunn
Vi lar faktaboksen ta seg av mye av kjemien, og går heller løs på fagforeningsarbeidet i Fredrikstad.
Partssamarbeidet på Kronos Titan skal nemlig være så godt at en tidligere Fredrikstad-ordfører trakk det fram i årets 1. mai-tale.
– Vi er beskrevet som Norges beste på partssamarbeid. Jeg er kanskje ikke helt enig, men vi er gode på det, medgir Per Øistein.
Medlemmer hos Kronos Titan hører til på kjemisk-teknisk overenskomst, som er gamle Industri Energis område.
– I tillegg har noen av de tekniske funksjonærene og arbeidslederne valgt å stå i forbundet, uten at vi har noen tariffdekning for dem, forteller Per Øistein og Martin.
Disse har gått gradene i fabrikken og vært fornøyde med tilbudet tidligere Industri Energi har gitt dem.
– I så måte organiserer forbundet fra topp til bunn, eller kanskje mer presist motsatt. Til og med IT-sjefen for konsernet i Norge er medlem av forbundet vårt, sier Per Øistein.
Med stort og smått teller arbeidsstokken hos Kronos Titan 170 ansatte. Da Per Øistein startet for nesten 30 år siden var tallet 245.
– Det er i all hovedsak automatisering og effektivisering på menneskesiden som er årsak til reduksjonen. Men mye foregår fremdeles manuelt her, så flere har fått større ansvar, forklarer han.
INNSATSFAKTOR I PRODUKSJONEN: Jernsulfat må til i produksjonen - ikke farlig å ta på, men ingen vist å smake, ifølge Per Øistein.
Kai Hovden
Verdens mest effektive
Kort fortalt er de gode på det de driver med hos Kronos Titan. Martin og Per Øistein beskriver det slik:
– Vi er verdens mest effektive sulfatfabrikk, og konkurrerer mot både Europa og Asia. Ettersom vi ikke kun kan konkurrere på pris, handler det om å finne effektive løsninger.
Her har samspillet mellom fagforening og bedrift vært avgjørende gjennom effektiviseringer og nedbemanninger.
– Alt har vært løst internt, og dermed har vi klart å holde konsernledelsen, som sitter i USA, på armlengdes avstand. Det har gitt oss ro til å gjøre ting selv, forklarer Per Øistein.
Nye tider
Før var det mer vanlig å tilbringe hele yrkeskarrieren innenfor de samme fabrikkportene. Slik er det ikke lenger, ei heller hos Kronos Titan.
– I dag har vi 94 yrkesaktive medlemmer i klubben. Det har vært noe avskalling, og i tillegg opplever vi at noen av de nyansatte velger å være uorganiserte, sier Martin og Per Øistein.
Med dagens mangel på arbeidskraft i industrien opplever de også at folk shopper rundt etter lønns- og arbeidsvilkår. Det har ført til at folk skiftes ut altfor hyppig, ifølge Forbundet Styrkes menn.
– Noe utskiftning av folk er selvsagt bra, men vi har ikke behov for at så mange kreative mennesker skal komme inn med nye ideer her. Det vi trenger er fagarbeidere som står i jobben og driver verdiskaping, slår Martin og Per Øistein fast.
Heldigvis har en solid stamme blitt værende over tid, men hyppige utskiftninger sliter også på den.
– Vi hadde 30 prosent turnover i produksjonen i 2022. Slik kan vi ikke ha det – det sliter ut stammen som hele tiden må lære opp nye, slår Per Øistein fast.
Han forteller at dette heldigvis roet seg i 2023. Stramt arbeidsmarked, slitasje ved skiftarbeid og utsikten til et arbeidsliv hvor du blir både svett og møkkete er det klubblederen tror er noen av årsakene til utskiftningene.
– De siste to går det jo an å vaske av seg. Og – vi har et veldig godt arbeidsmiljø, noe som er viktig. Du må trives med arbeidskameratene dine, understreker han.
DEL AV KRETSLØPET: Skrapjern fra blant annet bilopphugging brukes i produksjonen hos Kronos Titan.
Kai Hovden
Muligheter for vekst
Selv med de beskrevne nye tidene er det gode vilkår for fagorganisering hos Kronos Titan. Som i likhet med resten av bransjen er organisasjonsgraden allerede høy. Det har ført til at potensialet for vekst har vært begrenset – inntil nå.
I dag er det Lederne som organiserer nesten alle tekniske funksjonærer og arbeidsledere hos Kronos Titan.
– Her ser vi potensial etter sammenslåingen av Industri Energi og FLT. Ettersom det er relativt høy organisasjonsgrad i virksomhetene hvor gamle Industri Energi har avtaler, er det blant arbeidsledere og funksjonærer det vil være mulig å vokse videre, mener Per Øistein og Martin.
PÅ TOMTA: Nestleder Martin Aleksandersen skuer ut over området. I bakgrunnen kan du skimte lekteren som frakter avfall til deponiet på Langøya.
Kai Hovden
Enn så lenge har de sittet stille i båten i påvente av at det nye forbundet skal få satt seg skikkelig. Men med mulighet til å tilby tariffavtaler til hele spennet fra operatør til arbeidsleder og funksjonærer kan fremtiden se lys ut.
– Her hos oss har alle arbeidsledere og tekniske funksjonærer fagarbeiderbakgrunn. Dermed kjenner de Industri Energi fra før, og vet hva vi står for, sier Per Øistein.
Kronos Titan AS
Etablert i 1916, og har siden 1918 drevet med produksjon av titandioksidpigmenter. Dette utvinnes fra titanjernmalm, ilmenitt, som søsterselskapet Titania i Sokndal utvinner.
Titandioksid brukes særlig i maling, papir, plast og gummi, og produktene fra Kronos Titan sørger for dekkevne og lysbrytning i da blant annet maling.
Kronos Titan AS og Titania AS er datterselskaper av Kronos Norge AS, som gjennom det danske selskapet Kronos Denmark Aps er eid av amerikanske Kronos Worldwide Inc.
Selskapet har fabrikker i Canada, Belgia, Tyskland, USA og Norge.
Kilde: snl.no
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.