Industri
Slik skal industrien kutte klimautslipp og produsere mer
Regjeringen, arbeidsgiverne og arbeidstakerorganisasjonene i norsk prosessindustri inngår samarbeid for å bli klimanøytrale.
Frode Alfheim i Forbundet Styrke talte på vegne av arbeidstakerorganisasjonene. De skal være med på den grønne omstillingen i prosessindustrien.
Jan-Erik Østlie
tonje@lomedia.no
Norsk prosessindustri har lang tradisjon for å kutte utslipp, men er fortsatt store utslippskilder.
Nå skal partene i arbeidslivet sammen med regjeringen jobbe for at denne industrien skal bli klimanøytral innen 2050- samtidig som verdiskapingen fra industrien skal øke.
– Det vi får til i Norge, er at det ikke sitter noen inne på et kontor og tar beslutninger. Sammen klarer vi bedre å utforme treffsikre virkemidler, og vi jobber tett og godt med partene i prosessindustrien, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Les tiltakene lenger ned i saken.
Norsk prosessindustri
Prosessindustrien omfatter blant annet bedrifter innen metall-, miljøteknologi-, papir- og farmasøytisk industri. Prosessindustrien foredler vann, skog, mineraler, olje og gass.
Norsk prosessindustri er per i dag ledende innen produksjon av blant annet aluminium, silisium, nikkel og ferromangan.
Prosessindustrien står for tilnærmet alt av klimagassutslipp fra norsk fastlandsindustri, tilsvarende om lag 23 prosent av samlede norske klimagassutslipp i 2020.
Prosessindustri er en av de største og mest globale industrigrener, med produksjon og konkurranseflate over hele verden.
Kilde: Wikipedia/Regjeringen/Grønt industriløft
Offisielt i gang
Torsdag 9. januar ble avtalen om klimapartnerskap for prosessindustrien underskrevet av klima- og miljøministeren, næringsminister Cecilie Myrseth, arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri og representanter for fagforeningene Forbundet Styrke, Fellesforbundet, NITO, Tekna og Negotia.
Avtalen ble skrevet under på bedriften Dynea i Lillestrøm, hvor de produserer lim til trebearbeidende industri, samt en rekke spesial-kjemikalier.
Siden 2003 har bedriften redusert utslippet sitt med 43.000 tonn CO₂-ekvivalenter. Det meste av utslippene deres er knyttet opp mot produksjon av damp som brukes i produksjonen.
– Vi kan raskt kutte utslippene våre betydelig, men da trenger vi grønn elektrisitet til en billig penge, sier administrerende direktør Tarje Braaten i Dynea.
I dag produserer de damp med både strøm og LNG (naturgass), og det er utfasing av LNG som vil gi klimagevinster.
Lokalt samarbeid
Næringsminister Cecilie Myrseth har stor tro på samarbeidet og at de skal få fart på den grønne omstillingen i industrien.
– Jeg er glad for at vi får til dette i lag. Når jeg skal legge fram ny industripolitikk til våren, vil mye av dette vi snakker om her, gå igjen, sier hun.
Næringsminister Cecilie Myrseth skriver under på avtalen om klimapartnerskap. Til venstre er også hennes kollega i regjeringen, klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, klar for å signere.
Jan-Erik Østlie
Frode Alfheim, leder i Forbundet Styrke, har medlemmer på Dynea.
Alfheim er opptatt av at satsingen både skal trygge arbeidsplassene i industrien, men også sikre grunnlag for at det etableres nye arbeidsplasser.
Når klimakuttene skal gjennomføres, er han opptatt av at arbeidstakernes representanter involveres.
– Det er utrolig viktig at partene lokalt på arbeidsplassene blir involvert fra dag én. Det gir en trygghet for å være med på denne viktige utviklingen med kutt av utslipp. Den er ikke en trussel, men viktig for å trygge arbeidsplasser, sier han.
Behovene i prosessindustrien er ulike. Noen bedrifter ønsker forutsigbar, billig strøm. Andre venter på utbygging av mer nett for å få mer kraft, og noen må utvikle ny teknologi for å gjøre produksjonen grønnere.
Dette er klimaavtalen
Industrien:
1. I 2030 har prosessindustrien som ambisjon å redusere klimagassutslippene med 55 % sammenlignet med 1990. Samtidig skal verdiskapingen fra industrien øke.
2. I 2050 har prosessindustrien mål om å være klimanøytrale samtidig som verdiskapingen øker.
3. For prosessindustrien vil den grønne omstillingen kreve tilgang til mer kraft og mer nett. Industrien gjennomfører tiltak for energieffektivisering og -gjenvinning som isolert sett reduserer kraftbruken, men klimatiltakene vil ofte også kreve mer kraft som totalt sett vil øke kraftforbruket. Prosessindustrien vil følge opp sine forpliktelser i henhold til regjeringens handlingsplan for energieffektivisering og energikartleggingsforskriften.
4. Prosessindustrien vil overvåke og optimalisere forbruk av råvarer, øke resirkuleringsgraden og delta i relevante fora for å dele beste praksis.
5. Prosessindustriens mål er å øke verdiskapingen betydelig gjennom økt produksjon og utvikling av nye prosesser og produkter. Samtidig skal industrien bli klimanøytral. Dette er mulig dersom industrien lykkes med å utvikle og ta i bruk teknologi på en rekke områder. I lavutslippssamfunnet vil det være økt etterspørsel etter produkter med lite karbonavtrykk i produksjon og ved bruk. Her har Norge i utgangspunktet et stort fortrinn som må hegnes om. Det vil også være økt behov for produkter til produksjon og lagring av fornybar energi. Den norske prosessindustrien er godt posisjonert for dette, og bør derfor forbli verdensledende innen energi, klima og miljø.
Regjeringen:
Regjeringen vil fortsette å legge til rette for grønn og lønnsom industriutvikling, kostnadseffektive utslippskutt og bærekraftig utnyttelse av norske naturressurser over hele landet. Kvoteprisen gir insentiv til å redusere norske kvotepliktige utslipp. Samtidig er det viktig å gjennomføre politikk for å redusere også kvotepliktige utslipp i Norge for å omstille Norge i retning lavutslippssamfunnet. Her følger de viktigste statlige tiltakene for grønn omstilling i prosessindustrien hittil i regjeringsperioden:
1. Enighet mellom regjeringen og industrien, ved Fellesforbundet, Forbundet Styrke og Norsk Industri, om ny innretning av og forutsigbarhet i CO₂-kompensasjonsordningen.
2. Grønn industrifinansiering lanseres i september 2024 og forvaltes av Innovasjon Norge (5 mrd. kroner).
3. Tiltak for kutt i store punktutslipp har mottatt støtte fra 2024-bevilgningen på 1,5 mrd. kroner til Enova.
4. Øvrige tildelinger til virkemiddelapparatet som støtter opp under det grønne skiftet gjennom prosjektet Grønt industriløft.
5. Samarbeid med LO og NHO om Kraftløftet for å sikre kraft til klimaomstilling.
6. Videreføring av bransjeprogram for industri- og byggenæringen, og styrking av industrifagskolen.
7. Regjeringen har gått inn for å innføre CBAM-forordningen i Norge med mål om å unngå karbonlekkasje og bidra til å stimulere andre land til å redusere sine utslipp.
Den aktuelle avtalen gjelder fra signeringsdato og løper ut i 2030. Partene skal møtes tre til fire ganger i året for å dele erfaringer og resultater.
Kilde: Avtale om klimapartnerskap med prosessindustrien
Opptatt av utvikling
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen er særlig fornøyd med å ha tredoblet støtten til Enova i stortingsperioden.
Enova er et statlig organ som støtter tiltak for å nå Norges mål om å bli et lavutslippssamfunn.
– Dette er noen av de viktigste investeringene som vi gjør. Nettopp for å trygge arbeidsplasser for framtidige generasjoner, sier han.
Harald Solberg, leder i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri, skrev under avtalen med glede.
– Hvis industrien i Norge legges ned, blir det istedenfor produsert i utlandet med mer utslipp, sier han.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.