Mange veier til bedre miljø
Kunstgjødsel er Norges viktigste oppfinnelse. Patentstyret og NRK har vurdert alt fra bindersen, ostehøvelen, Troll A-plattformen til påhengsmotoren og Tomras panteautomater.
Saken oppsummert
sym@lomedia.no
Og før pinse falt valget på kunstgjødsel. Det var i 1903 at de to industripionerene Kristian Birkeland og Sam Eyde i industriell skala klarte å produsere nitrogenoksider fra luft ved bruk av elektrisitet. Tanken var å bruke nitrogenoksid for å lage salpetersyre som tilsetningsstoff til gjødsel. To år senere var produksjonen av Norgessalpeter i gang ved A/S Notodden Salpeterfabrikker og Hydro-eventyret begynte. I dag er det Yara som med sine 7?300 ansatte over hele verden, bidrar til å skaffe mat til den voksende globale befolkningen.
Det er bare ett problem som er høyst relevant i den pågående klimadebatten. Produksjon, transport og bruk av mineralgjødsel fører til utslipp av klimagasser. Like fullt mener Yara at bruken av deres gjødsel vil redusere klima-gassutslippene fra matproduksjonen med mer enn 50 prosent. De argumenterer med at mineralgjødsel bidrar til økt biomasseproduksjon, slik at mer CO2 bindes i plantene. Bruk av gjødsel gir økte avlinger og reduserer behovet for å pløye opp nytt land, slik at vi unngår økte klimagassutslipp fra rydding av skog og våtmark. «Gjødsel må vurderes i et ‘livsløp’ som tar hensyn til produksjon, distribusjon og effekten ved bruk av gjødsel», argumenterer Yara.
Yara er i dag verdens ledende produsent av mineralgjødsel og et godt eksempel på miljøbevisst norsk industriteknologi. Det er denne verdens mest miljøvennlige industri LO ønsker å videreutvikle både for å sikre norske arbeidsplasser og norsk velferd, men også som et viktig bidrag i det globale miljøarbeidet. Det vil verken tjene miljøet eller det norske samfunnet å føre en politikk som vil forsterke industriflukten ut av Norge.
Tvert imot må norske politikere legge forholdene til rette slik at vi også i framtida kan skape samfunnsnyttige produkter som tilfredsstiller strenge miljøkrav. Utgangspunktet er det samme som det var for over 100 år siden: Fornybar energi og høy kompetanse. Den tredje og nye suksessfaktoren er nettopp miljøbevisstheten. Derfor er det viktig at klimaforliket på Stortinget blir oppfylt.
Artikkelen har stått på trykk i LO-Aktuelt nr. 11/2011


Nå: 0 stillingsannonser