Elisabeth Aspaker (H) skal styre fiskeripolitikken de kommende årene.
Halvard Wensel
Fiskeriministeren ønsker samarbeid med næringen
Det er ikke grunn til å vente noe snarlig forslag om en lovendring som åpner for evigvarende fiskekvoter, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). Eventuelle endringer vil skje etter samråd med næringen, forsikrer hun.
christine.skarberg@lomedia.no
Elisabeth Aspaker fra Høyre var tidlig et navn som pekte seg ut som kandidat til en statsrådspost da spekulasjonene rundt regjeringskabalen herjet i mediene i oktober. Da Erna Solberg presenterte den nye regjeringen den 16. oktober ble spekulasjonene sanne. Nå er Aspaker i gang med oppgaven som fiskeriminister.
– Som fiskeriminister er jeg opptatt av å sikre norsk sjømat best mulig markedsadgang, samt hvordan norsk fiskeri- og havbruksnæring kan spille en enda viktigere rolle som matprodusent til en raskt voksende verdensbefolkning, sier Aspaker.
Styrke forskningen
Fiskeriministeren har som mål å sørge for at Norge fortsetter å være konkurransedyktige fremover, men også at det vernes om ressursene i havet. Til dette arbeidet lover hun mer penger til blant annet forskning.
– Regjeringen har styrket innsatsen innen forskning og utvikling. Dette for å sikre at Norge er konkurransedyktig i fremtiden. I neste års budsjett har vi foreslått å gi 35 millioner kroner mer til marin forskning, uttaler Aspaker.
Hun mener at teknologiutvikling også blir et viktig område der Norge som fiskerinasjon må lykkes.
– Automatisering er viktig i et land med høye lønnskostnader. Det samme er utviklingen av en sterk leverandørindustri til marin næring. Vi må bygge videre på den kompetansen som finnes i hele verdikjeden, mener hun.
Satse på utdanning
Men det er ikke bare forskning som må til for å styrke Norge som fiskerinasjon. Noe Aspaker er fullstendig klar over. Ministeren mener den maritime utdanningen må gjøres mer attraktiv. På spørsmålet fra Maritim Logg om hvordan hun ser for seg muligheter til å styrke den, forteller ministeren at regjeringen blant annet kommer til å videreføre støtten til "Sett sjøbein" som arbeider med å styrke kompetansen og rekrutteringen til maritim sektor.
– Hvis sjømatnæringen skal lykkes med å rekruttere kompetent arbeidskraft, må den oppleves som attraktiv for personer med ulik fagbakgrunn og på ulike utdanningsnivå. Økt kjennskap til næringen, og hvilke muligheter den gir, er det viktigste grunnlaget for å sikre dette, sier fiskeriministeren.
Hun ønsker derfor å opprette dialog med næringen om rekruttering og utdanning, for å se hvordan samhandlingen og samarbeid mellom de ulike sektorene kan være med å styrke rekrutteringen og utdanningen.
Mange utfordringer
Aspaker har ikke sittet i ministerstolen lenge. Det er ennå mye å sette seg inn i. Det er mange utfordringer som venter, og en rekke spørsmål hun må svare på fra fiskerinæringen. Et av dem er knyttet til rederienes ønske om evigvarende kvoter. Nylig falt en dom i Høyesterett om akkurat dette. Volsstad-dommen slo fast at redere ikke har rett på slike. Dommen vakte glede i Sjømannsforbundet som mener at fisken i havet er alles eie. Sjømannsforbundet frykter at den nye regjeringen vil komme med en lovendring som åpner for evige fiskekvoter. Aspaker kan, enn så lenge, berolige at det ikke vil skje med det første.
– Jeg har varslet at jeg ønsker en bred prosess hvor både nærings- og politiske aktører blir involvert. Sammen skal vi bruke den tiden som er nødvendig for å finne en god løsning på dette spørsmålet, sier Aspaker.
Et annet spørsmål er om fiskeriministeren vil beholde taket på 680 basistonn for pelagiske fartøyer. Ministeren bekrefter at hun ikke har et klart svar å komme med ennå i denne sammenheng.
– Jeg vil se på de ulike kvotetakene, men mener at dette bør være en prosess i samarbeid med næringen. Hvis en omforent gruppe foreslår endrede kvotetak, så vil jeg absolutt vurdere det, sier hun.
Til behandling
Før den rødgrønne regjeringen gikk av ble det sendt på høring ett forslag hvor det skulle åpnes for en fleksibilitet for torsketrålere med leveringsplikt. I praksis var dette fartøyene til Nergård og Havfisk ASA. Denne fleksibiliteten skulle ha til hensikt å få fartøyene til å lande mer ferskt råstoff til egne anlegg enn de gjør i dag. Høringen av dette notatet er nå avsluttet og ligger til departementet. I Sjømannsforbundet har de vært interesserte i å vite hvordan ministeren stiller seg til en slik fleksibilitet.
– Det er utfordrende å få nok ferskt råstoff som kan gi lønnsom produksjon. Jeg er derfor positiv til ordninger som kan bidra til dette. Likevel ønsker jeg å se nærmere på høringsuttalelsen før jeg uttaler meg endelig om denne saken, sier hun.
Fortsette utviklingen
Det er et viktig departement Aspaker styrer. Fiskeri er en av de største næringene i Norge. Ministeren mener at vi som fiskerinasjon har de beste forutsetninger for å bevare og videreutvikle vår internasjonale rennommé som sjøfartsnasjon.
– Vi har mange fortrinn knyttet til havets ressurser, og vi skal fortsette å dyrke den «blå åkeren». Utviklingen vi ser innen havbruk og biomarin industri bidrar etter mitt syn til å styrke markedsorienteringen, og sikre en utvikling ut fra et helhetlig verdikjerneperspektiv. Dette tror jeg er avgjørende for den videre utvikling og verdiskapning innenfor hele den marine sektoren, avslutter Aspaker.
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie