"Krav om norsk lønn er viktig for å beskytte norske sjøfolk og for at sjømannsyrket skal bli attraktivt å velge i fremtiden. Det vil nasjonen tjene på"
I Norge skal det være norsk lønn, det er norske sjøfolk enige om. Vi besøkte et offshoreskip og stilte mannskapet tre spørsmål hver.
1. Er du bekymret for å bli byttet ut mot billigere arbeidskraft på utenlandske vilkår?
2. Hvorfor er det viktig å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i Norge?
3. Er du stolt av å være sjømann?
Iver Viddal (27), matros fra Vartdal 1. Ikke akkurat nå, selv om det finnes båter på sokkelen som går på utenlandske vilkår. Men hvis det blir slik at det er flere båter på fremmedflagg enn NOR-flagg er det all grunn til å tro at norske sjøfolk blir byttet ut. 2. Det er veldig viktig med tanke på at rederier skal kunne konkurrere selv om de bruker norsk mannskap. Med dette kravet vil ikke rederiene flagge ut og bruke billigere arbeidskraft og norsk maritim kompetanse blir bevart. 3. Ja, jeg er veldig fornøyd med jobben, arbeidsmiljøet det vi bidrar med i verdiskapningen.
Tri Nguyen Dinh
Saken oppsummert
tri@lomedia.no
Daniel Håheim (32), overstyrmann fra Fosnavåg 1. Ikke på nåværende tidspunkt, men man vet aldri. 2. Det er viktig for å sikre norske arbeidsplasser til sjøs og for at sjømannsyrket skal bli et attraktivt og stabilt yrke å velge for fremtiden. Det vil nasjonen tjene på. 3. Helt klart, og stolte norske sjøfolk er grunnen til at vi har kunne kalt Norge for en stolt sjøfartsnasjon. Det håper jeg vi også kan kalle oss i fremtiden.
Tri Nguyen Dinh
Adam Bergmann (27), matros fra Sundsvall i Sverige 1. Ja, vi har alle vært bekymret for å bli erstattet av sjøfolk på dårligere vilkår. Det er jo lett å dumpe oss for å spare penger. I så fall kan man ikke bruke sjøfolk som bor i Norge eller Norden. 2. Det er viktig å beskytte mannskap og deres konkurransevilkår, samtidig som det må være et lønnsnivå man kan leve av i Norge. Jeg har tidligere blitt byttet ut med billigere, utenlandsk arbeidskraft på grunn av utflagging til Bahamas. 3. Jeg er en stolt sjømann. Jeg trives på jobb, det er godt arbeidsmiljø og god turnusordning. Sjøfolk gjør en god og viktig jobb.
Tri Nguyen Dinh
Kjell Inge Klauset (43), forpleiningssjef fra Misund 1. Ja, på grunn av nedtur i bransjen og utflagging. Jeg har tidligere blitt oppsagt to ganger grunnet utflagging. Alle på båten mistet jobbene sine unntatt offiserene. 2. Det er veldig viktig for å bevare norske arbeidsplasser og den maritime kompetansen vi har i Norge. 3. Jeg har jobbet på sjøen siden 2005 og er en stolt sjømann som brenner for jobben og for å gjøre mannskapet fornøyd hver dag.
Tri Nguyen Dinh
Pauli Nolsøe (47), matros fra Færøyene 1. Akkurat nå er det ganske gode tider i offshore, så nå er jeg ikke så bekymret. Men tidligere har jeg vært bekymret. 2. Ja, kravet støttes. Det skaper også et bedre arbeidsmiljø at alle tjener likt. Det gjør også at vi som går på norske vilkår ikke blir så bekymret for jobbene våre, noe som gjør at vi gjør en bedre jobb. 3. Ja, jeg er en stolt sjømann som er stolt av jobben vi gjør. Alle kan ikke være akademikere, men vi er med like mye og skaper verdier.
Tri Nguyen Dinh
Per Rune Kausland (48), førstestyrmann fra Sotra 1. Personlig er jeg ikke redd for jobben min her, men det er heller ikke tvil om at det minker med norske sjøfolk. Samtidig har det blitt økt arbeidspress. Alt skal gå fortere. 2. For å beholde norske sjøfolk og deres kompetanse må det være like lønnsvilkår på norsk sokkel og i kystområdene. 3. Jeg begynt på fiskebåt som 16-17 åring og seilte senere utenriks. Det ble mange fine år med mange opplevelser. Jeg seilte lenge som matros og tok skolene i godt voksen alder. Det var også kjekt å kunne gjøre. Det har vært en fin karriere.
Tri Nguyen Dinh
Bardur Nielsen (34), skipselektriker fra Færøyene 1. Selv om erfaringen og kompetansen min er ettertraktet er jeg innimellom bekymret når jeg tenker at jobben jeg gjør kan bli utført av billigere arbeidskraft. 2. Jeg har tidligere jobbet med Filippinere og øst-europeere som har fått en annen lønn enn oss på norske vilkår. Jeg mener det bør være det samme hvilket land man kommer fra. Det skal være lik konkurranse mellom alle sjøfolk. 3. Jeg er en stolt sjømann. Statusen til sjøfolk har vært synkende. Før var yrket høyt respektert og sett på som en god jobb. Alle sjøfolk burde være stolte av den gode og viktige jobben vi gjør.
Tri Nguyen Dinh
Normann Lønøy (56), matros, bas fra Sotra 1. Nå er det nesten for få sjøfolk til å jobbe offshore, så nå er det ikke bekymringer. Men er det dårlige tider så må lønnskostnadene ned, og da står norske sjøfolk i fare hvis det er mulig å bytte oss ut. 2. Veldig viktig å kreve norske vilkår i Norge for å sikre norsk maritim kompetanse og for å sikre norske sjøfolk jobb på sjøen. 3. Jeg er en stolt sjømann og jeg er stolt av å jobbe på et ankerhåndteringsfartøy. Jeg kunne ikke tenkt meg å jobbe på en supplybåt.
Tri Nguyen Dinh

Dette er en sak fra
Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Nå: 0 stillingsannonser