Halvard Skauge
Helse og lønnsoppgjør
Norge ligger ikke på helsetoppen blant verdens rikeste land. Vi har alle forutsetninger, men lykkes ikke, fastslår helsedirektør Bjørn Guldvog.
sym@lomedia.no
Han mener vi må se på de store sammenhengene som oppvekst, utdanning, inntekt, arbeid og det fysiske og sosiale miljøet. I dag er helse og livskvalitet et klassespørsmål. Forskjellene følger inntekt og utdanning.
Helse er med andre ord politikk. Og burde være ett av fagbevegelsens prioriterte områder. Det er i stor grad LO-forbundenes medlemmer og familier som sliter med helsa og blir uføre. De dør tidligere og har lavere livskvalitet. «Innsatsen mot sosiale ulikheter er grunnsteinen i god folkehelse og i velferdsstaten,» sier Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug til
LO-Aktuelt. Og hun påpeker at «fagforeningsarbeid er viktig folkehelsearbeid. Arbeid for alle, godt arbeidsmiljø, regulert arbeidstid, fødselspermisjoner, sykelønn og ferie som fagbevegelsen har jobba fram fremmer folkehelse.»
Fagbevegelsen har også kjempet fram reformer som AFP, for å ivareta sliterne i arbeidslivet. Folketrygd og tjenestepensjon skal sikre folk muligheter til noen gode år etter endt yrkeskarriere. Men også her slår forskjellene inn. Lavlønte arbeidsfolk får langt færre pensjonistår enn akademikere og direktører; kvinner kommer ofte dårligere ut enn menn. Innføringen av levealdersjusteringer forsterker urettferdigheten. Pensjonskampen er langt fra over for fagbevegelsen og vil prege årets og framtidige tariffoppgjør.
I denne utgaven av LO-Aktuelt kan du lese om Fauske og Nordland fylkeskommunes arbeid for folkehelsa. De har forstått hvor viktig det er å starte tidlig. Holdninger og forebygging er nøkkelen til folks helse. Men mer enn noen annet er det den mest lønnsomme investeringene et samfunn kan gjøre.
«Uansett økonomisk situasjon en kommune har, mener jeg det er riktig å spørre: Har dere råd til å la være å prioritere folkehelsearbeid», sier Roar Blom, konstituert folkehelsesjef i Nordland fylkeskommune. En sykehjemsplass er beregnet til 950 000 per seng per år. I et slikt perspektiv kan samfunnet bruke mye penger til forebygging hvis du bare reduserer sykehjemsopphold med noen måneder per eldre.
Og det vil også føre til lavere sykefravær, færre uføre og ikke minst høyere livskvalitet. Samtidig som det reduserer de sosiale forskjellene som i dag rammer så urettferdig. Men forebygging kommer ikke av seg selv. Det krever ikke minst en evne til å tenke langsiktig. Fagbevegelsen må her bli en pådriver. Og skal man lykkes må også tariffoppgjørene brukes.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Brian Cliff Olguin