JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord seiler opp

Mette Nord har vind i seilene og styrker seg i kampen om å ta over som ny leder i Fagforbundet.

Dette var signalene i krokene på landsmøtet i Fagforbundet mandag kveld, under ett døgn før det velges ny leder i LOs største fagforbund.

Tirsdag ettermiddag skal Fagforbundet velge etterfølgeren til Jan Davidsen (64). Søndag lå Odd-Haldgeir Larsen (52) best an, men nå er bildet snudd.

Etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) forstår, skal det være flertall i valgkomiteen for Mette Nord (54), men det kan godt ende med en delt innstilling. Da vil det i tilfelle være mye mer åpent hva som blir utfallet i landsmøtesalen. I en slik situasjon er spørsmålet først og fremst hvordan de store fylkeslagene vil lande.

– Mer landsmøtestoff på Fagbladet.no

Lenge så det ut til at Mette Nord ville bli valgt uten motkandidat, men Odd-Haldgeir Larsen har de siste månedene seilt opp som utfordrer. Det er på tide med en kvinne på topp i det relativt kvinnetunge Fagforbundet, er stemningen blant mange av delegatene på landsmøtet.

Odd-Haldgeir Larsen ble utpekt av Jan Davidsen til å være Fagforbundets mann i valgkomiteen på LO-kongressen. Her var det Larsens oppgave å få valgt Gerd Kristiansen til LO-leder, og det lyktes som kjent.

– Følg landsmøtet direkte på nett-TV

Nord har bakgrunn som hjelpepleier og det tidligere Helse- og sosialforbundet, som ble fusjonert med Kommuneforbundet til det nye Fagforbundet. Nord har det siste året hatt permisjon fra nestledervervet i Fagforbundet for å være statssekretær ved Statsministerens kontor.

Larsen rykket inn i Fagforbundets arbeidsutvalgt i mars 2011. Han har blant annet bakgrunn som banemester og fra styret i Nei til EU. Larsen har det siste året markert seg solid på grunnplanet i Fagforbundet, mens Nord har havnet litt mer på sidelinjen som Jens Stoltenbergs høyre hånd. I tillegg ble Nord etter avgangen i september pålagt karantene fram til landsmøtet, noe som innebar at hun ikke kunne drive aktiv profilering innad i forbundet.

Fagforbundet er LOs største forbund med over 330.000 medlemmer. Nestleder Geir Mosti stiller ikke til gjenvalg. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse