Fagforbundet og Senterpartiet:
Per Olaf Lundteigen (Sp): Det må ikke være tvil om at Høyre er Senterpartiets hovedmotstander
Men han vil ikke lukke døra helt for Høyre-samarbeid, og mener det må avgjøres lokalt.
– Høyre som parti står for ei linje som betyr sentralisering, EU-tilpasning og et mer uorganisert arbeidsliv, altså det stikk motsatte av det Sp står for, mener Per Olaf Lundteigen (Sp).
Leif Martin Kirknes
kathrine.geard@fagbladet.no
Per Olaf Lundteigen (Sp) mener forbundsleder Mette Nord bør være forsiktig med å kritisere blågrønt samarbeid i kommunene når hun sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre.
Mette Nord gikk nylig ut i Klassekampen med en klar beskjed til Senterpartiet:
«Dere må søke samarbeid med venstresiden i kommunene og fylkene, ikke gjøre hestehandler med Høyre og Frp i forbindelse med valget i høst».
p
Men responsen fra Senterpartiet, som årlig mottar 2,25 millioner kroner i støtte fra Fagforbundet, var heller lunken. Eller som parlamentarisk leder Marit Arnstad uttrykte det: «Jeg opplever at folk trekker litt på skuldrene».
Høyre hovedmotstander
Det gjelder likevel ikke partiveteranen Per Olaf Lundteigen. Under Senterpartiets landsmøte uttalte han til Trønder-Avisa at det må aldri være tvil om at for Senterpartiet er Høyre hovedmotstanderen. Han ville riktignok ikke lukke døra helt for Høyre-samarbeid, og mente det måtte avgjøres lokalt.
Men han understreket samtidig at budskapet var det samme lokalt som sentralt: «Høyre som parti står for ei linje som betyr sentralisering, EU-tilpasning og et mer uorganisert arbeidsliv, altså det stikk motsatte av det Sp står for».
Synes det er spesielt
Lundteigen sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Han har hatt ansvaret for samarbeidet med Fagforbundet de siste 20 åra. Fagbladet ber ham utdype hvordan han ser på beskjeden fra Nord og Fagforbundet.
– Når jeg ser det i sammenheng med den manglende avklaring som Fagforbundet tidligere har fått i samme spørsmål fra Arbeiderpartiet, så er det spesielt, sier Lundteigen.
Han viser til at Ap ikke ville svare klart og tydelig på om de skulle samarbeide med Senterpartiet eller Høyre.
– Vi har gode eksempler i Buskerud der Arbeiderpartiet samarbeider med Høyre i Nedre Eiker og på Ringerike, sier Lundteigen til Fagbladet.
Ap samarbeider mye med borgerlige partier
En opptelling som Klassekampen publiserte tirsdag viser at Arbeiderpartiet ofte samarbeider på kryss og tvers av blokkene lokalt. Ap har ordfører i 205 kommuner. Regjeringspartiene Høyre, Frp, KrF og Venstre bidrar med til sammen 65 varaordførere i disse kommunene. Samtidig har Ap vært med på å sikre Høyre-ordførere i elleve kommuner der Ap har varaordførere.
– Er det du sier i intervjuet med Trønder-Avisa et svar til Fagforbundet?
– Ja, det er det. Gjennom utspillet fra Fagforbundet har vi fått en debatt internt og i samfunnet, og det er bra. Hvordan partiene skal klargjøre og uttale seg foran valget er en viktig diskusjon, som jeg er positiv til, sier Lundteigen og legger til at det er i den forbindelse han sier at det ikke må være tvil om at Høyre er Senterpartiets hovedmotstander.
– Enhver stemme til Høyre i lokalvalget vil tas til inntekt for Erna Solbergs politikk. Det må man aldri miste av syne. Men når det kommer til konstituering og samarbeid i kommunestyrene skal vi være forsiktig med å si hva man skal gjøre. Det veit de best lokalt, sier Lundteigen, som mener Arbeiderpartiet sier det samme som han og Senterpartiet gjør:
– Rikspolitikken må tilpasses lokale forhold. Derfor er det ikke grunn til å kritisere oss slik Mette Nord gjorde.
p
Medlemmene liker Sp
– Så du oppfatter det som kritikk?
– Ja. Jeg har ansvaret for arbeidslivspolitikken i partiet. Den appellerer til stadig flere fagorganiserte, og det er jeg veldig glad for. Det stiller større krav til Senterpartiet generelt, sier Lundteigen, som mener Nords uttalelse må ses i den sammenheng.
– Hun ser at Senterpartiets politikk er mer og mer aktuell for medlemmene og påpeker at det stiller større krav til helhetstenkning. Det er jeg for. Men å kritisere hva som skjer ute i kommunene skal man være forsiktig med når man har plass i Aps sentralstyre. Da oppfattes man lett mer som partipolitiker enn fagforbundsleder.
Lundteigen understreker at han og Senterpartiet ønsker å gjøre en god jobb for medlemmene i Fagforbundet, og påpeker at det har vært et godt forhold mellom partiet og forbundet gjennom mange år, både under Jan Davidsen og Mette Nord.
– Vi har smidd en sterk allianse, sier han.
Kritikk fra Nationen
Utspillet fra Fagforbundet blir også kritisert på lederplass i Nationen. Avisa mener kravet til Senterpartiet blir helt feil fordi Fagforbundet er partiets største sponsor.
«Selv om Nord understreker at hun ikke truer med å frata Sp støtten, framstår et krav om hvem partiet bør samarbeide med etter lokalvalget som utilbørlig press fra en stor økonomisk bidragsyter», skriver avisa, som mener det kan oppfattes som et forsøk på å kjøpe seg politisk innflytelse og gi ammunisjon til kritikerne av fagbevegelsens bidrag til utvalgte politiske partier.
«Dernest er det historieløst å sette et likhetstegn mellom politisk samarbeid på lokalt og nasjonalt plan. I Kommune-Norge er det lang tradisjon for at partier kan samarbeide over blokkene.»
p
Etter påpekningen av Arbeiderpartiets mangfoldige samarbeid i kommunene uttalte partisekretær Kjersti Stenseng at dette bestemmes lokalt og at mye påvirker valgene som gjøres. «Men vi bør sende et tydelig signal om at det er rødgrønn makt som er det beste utgangspunktet for politisk samarbeid i kommunene».
Gjennom utspillet fra Fagforbundet har vi fått en debatt internt og i samfunnet, og det er bra.
Per Olaf Lundteigen