Minoritetspolitikere strykes fra valglistene
Minoritetspolitikere ble strøket i langt større grad enn andre politikere under stortingsvalget i 2009 da velgerne gikk til urnene.
Saken oppsummert
Det viser en gjennomgang av stemmesedlene i Oslo.
En gjennomgang Klassekampen har gjort av de endrede stemmesedlene fra stortingsvalget i Oslo i fjor, viser at kandidater med utenlandskklingende navn får oftest stryk av velgerne.
– Dette har jeg erfart helt siden jeg stilte til valg til bystyret for første gang i 1983. Vi som er innvandrere blir strøket ikke på grunn av noe vi gjør, men på grunn av noe vi er, sier Khalid Mahmood (Ap).
Må ha oppslutning i egne miljø
Han mener dette viser hvor viktig det er for kandidater med innvandrerbakgrunn å ha stor oppslutning i sine egne miljøer.
– Hvis innvandrerpolitikerne ikke hadde den støtten og populariteten vi har blant våre egne, ville vi hatt ganske blendahvite kommunestyrer i Norge. Mangler man sterk støtte i innvandrermiljøene, faller man også ut av listen, sier han.
Rafiq strøken 1400 ganger
Ved stortingsvalg har man muligheten ti å endre valglistene både ved å flytte kandidater opp og ned på listene, og ved å stryke kandidater fra listene. Mahmood ble strøket 2.120 ganger i fjor høst. De fire øvrige kandidatene på Aps liste i Oslo ble strøket mer enn 1.000 ganger hver.
I Fremskrittspartiet ble partiets to innvandrerkandidater strøket over 1.000 ganger. I Høyre ble Afshan Rafiq strøket nesten 1.400 ganger. I SV fikk Akhtar Chaudhry stryk fra 588 velgere.
I partiene KrF, Venstre og Rødt er det derimot ingen merkbar tendens til å stryke innvandrere. (ANB-NTB)


Nå: 0 stillingsannonser