Mobbing:
Barnevakten: – Snakk med barna om smarte valg på sosiale medier
Der omgang med familie og venner synker fram mot 17-års alder, øker sosiale medier-tid. Samtidig bedriver én av ti gutter i samme alder digital mobbing månedlig.
Illustrasjonsfoto.
Colourbox.com
tips@fagbladet.no
Medietilsynets «Barn og medier-undersøkelsen 2018» viser at nesten alle barn fra tiårs alder har mobil-tilgang.
– Det er klart at voksne er synlige for barn også på nett. Vi er forbilder på godt og vondt. Terskelen for å si og skrive noe stygt påvirkes av hva en selv har hørt og lest. Mange barn bruker engelske ord, og kan bli overrasket når de får vite betydningen I mange kommentarfelt går det en kule varmt blant voksne, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen, fagansvarlig i Barnevakten.
På alle sosiale plattformer
Sosiale medier er den mest benyttede nyhetskilden for barn og unge. 81 prosent av barn og unge bruker Snapchat, deretter Instagram og Facebook.
– Stort sett er det til glede og nytte, men med skjermen medfølger misforståelser eller nettmobbing. I «apper» med full anonymitet, ser vi mye mobbing, krenkelser og utprøving. Den siste i rekken er Tellonym, sier hun.
Ifølge medieundersøkelsen har 28 prosent av barn fra ni til 18 år opplevd nettmobbing. 38 prosent har opplevd utestengning fra nettsamfunn.
– Utenforskap på nett er når barn føler seg utestengt. Det er en ekkel, stille måte å mobbe på, sier hun.
• Her er alle sakene våre om mobbing
Slitne barn
Pedagogen har jobbet mange år i Barnevakten.
– Nettmobbing er mer komplisert nå, med en «app» for alt. En god del barn blir slitne av å ha alle relasjonene sine på nett, forteller hun.
Forebygging av nettmobbing, må skje på det fysiske planet, ifølge Barnevakten.
– Det går som hånd i hanske. Funker ikke klassemiljøet, gjør det ofte ikke det på nett heller. Samtidig må vi huske på at Elevundersøkelsen 2017 viser mest tradisjonell mobbing, avslutter hun.
• Elisabeth (44) ble mobbet – da hun sa ifra, ble hun møtt med et skuldertrekk