Når en motstander dør
Gled deg ikke når din fiende faller, hjertet skal ikke snuble når hun snubler.
To mektige mennesker døde nylig. Den ene var Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher. Den andre Venezuelas president Hugo Chávez.
Og ingen vet helt hva som er en passende reaksjon. Hva gjør man når en nemesis dør? Skal man si det man mener — som det britiske magasinet The Economist gjorde da det kalte Thatcher en «Freedom Fighter», og ga Chávez overskriften «en råtten arv»?
I slike forvirringens tider kan man ty til Bibelen.
For der står det skrevet, svart på hvitt, i Salomos ordspråk, kapittel 24:17-18: «Gled deg ikke når din fiende faller, hjertet skal ikke snuble når hun snubler. Da vil Herren se på det med uvilje, og vende sin vrede bort fra ham.»
Derfor ville jeg vært hakket mer forsiktig. Hakket mer forsiktig enn Unge Høyres leder som nylig skrev i Dagbladet: «Jeg skålte da Chávez døde». Selv om Maggie Thatcher «ville nok ha gjort det samme», som han hevder, og selv om: «Chávez var en autoritær sosialist som undertrykte sin egen befolkning, mens Thatcher reddet den frie verden».
Og jeg er for så vidt enig med Unge Høyre-lederen: Hvorfor late som? Hvorfor plutselig sette i gang med eufemismer som «en verdig motstander» eller «en formidabel fiende», når man egentlig knytter nevene sine diskret idet de andre snur seg bort, og hvisker «yes, vi vant».
Der jeg derimot stusser, er i omtalen av Hugo Chávez. Den avdøde presidenten som – skal man tro Unge Høyre-lederen – ikke «avholdt et eneste valg som ikke var omstridt» til forskjell fra Maggie Thatcher hvis «demokratiske legitimitet var uomtvistelig». Kan Unge Høyres leder være så snill å ta dette opp med USAs tidligere president, fredsprisvinner og valgobservatør Jimmy Carter? Denne høsten erklærte Carter nemlig følgende: «Av de 92 valgene vi har overvåket, vil jeg si at valgprosessen i Venezuela er den beste i verden.»
Så til Margaret Thatcher. Her trenger jeg hjelp til å forstå følgende: Når reddet hun egentlig den frie verden? Når i all verdens og all pakkas navn skjedde det? Kom igjen, hjelp meg, når, når, når? Reddet hun den frie verden da hun hyllet Chiles militærdiktator Augusto Pinochet? Da hun støttet apartheidsystemet i Sør-Afrika og kalte Nelson Mandela en terrorist? Da hun knuste den britiske fagbevegelsen? Det eneste jeg kan komme på, som jeg vitterlig, og mange med meg, setter stor pris på, er at Margaret Thatcher, som nyutdannet kjemiker på slutten av 1940-tallet, var den som oppfant –hold deg fast – softisen. Jepp, det er ingen myte.
Eller jo. Det er det. Dessverre. I hvert fall om man skal tro fagfolkene som hevder at 1) softisindustrien startet i USA, ikke Storbritannia, og 2) isen var mer eller mindre oppfunnet allerede et tiår før Thatcher fikk sitt kjemidiplom. Men det skal man, tross alt – av jord er du kommet, til jord skal du bli – ikke bruke mot henne.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 8/2013)
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid meldte at det var brudd i forhandlingene torsdag før påske.
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i årets lønnsforhandlinger. Streikefaren øker
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie