JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PANELET: Panelet under debattmøte i Oslo torsdag. Fra venstre, Truls Gullowsen, Greenpeace Norge, Ingeborg Midttømme, biskop Møre bispedømme, Kjersti Barsok, nestleder Norsk Tjenestemannslag og Jan Olav Andersen, forbundsleder EL og IT.

PANELET: Panelet under debattmøte i Oslo torsdag. Fra venstre, Truls Gullowsen, Greenpeace Norge, Ingeborg Midttømme, biskop Møre bispedømme, Kjersti Barsok, nestleder Norsk Tjenestemannslag og Jan Olav Andersen, forbundsleder EL og IT.

Knut Viggen

Jan Olav Andersen:

– Man må tegne et bilde av framtida som folk tror på og vil være en del av. I dag mangler det bildet.

Hvordan kan fagbevegelsen være med på å redde verden ut av klimakrisa?13.01.2017
14:34
16.01.2017 10:14

leif.kirknes@lomedia.no

Temaet «hvordan kan fagbevegelsen være med å redde verden ut av klimakrisa» ble luftet på et seminar under fanen «Broen til framtiden» torsdag 12. januar. Blant dilemmaene er hvordan man skal klare å få grasrota til å engasjere seg – som for dem som jobber i oljeindustrien i praksis tilsynelatende vil bety å bidra til å avlive sine egne arbeidsplasser.

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, mener det er mulig selv for en interesseorganisasjon for arbeidstakere, som også representerer folk i olja, å få folk med seg hvis man kan vise til trygghet og rettferdighet i andre enden.

Slik omstilling har fagbevegelsen gjennom historien vært med på mange ganger før i andre industrier, påpeker han, men understreker at det krever et optimistisk fremtidsbilde. Suksessen tidligere har ligget i at det har vært trygghet om at det er andre trygge jobber å gå til.

– Oljeindustrien har i mange år blitt regnet som relativt gode, sikre og trygge jobber med ordna vilkår. Men for dem som blir arbeidsledige i oljeindustrien, er veien tilbake til arbeid tøff med tanke på de nye jobbene mange av dem blir tilbud. Det har skjedd ting i politikken som har svekket arbeidssikkerheten, blant annet med endringer i arbeidsmiljøloven og arbeidsgivere som tilbyr midlertidige stillinger i vikarbyrå. Det er vanskelig å få folk med på omstilling når det er en omstilling til noe verre, sier Jan Olav Andersen.

Han mener det er lett å holde fast ved det gamle og trygge når politikere ikke går foran og tegner et vakkert bilde av fremtiden.

– Man må tegne et bilde av framtida som folk tror på og vil være en del av. I dag mangler det bildet. Folk blir ikke med på en utrygg reise som bare heter «den grønne omstillingen», sier han.

Han tror muligheten ligger der, i det man ser industri som har vært flagget ut nå er på vei hjem. Det finnes andre konkurransefortrinn her i landet enn arbeidskraftskostnader, slik som høyt utdannet befolkning og grønn fornybar energi, påpeker forbundslederen.

Oljepris og arbeidsledighet, ikke omstilling

Nestleder i NTL, Kjersti Barsok, har mange av de samme poengene, og legger til at hele omstillingsbegrepet er misvisende.

– Man kaller det som har skjedd siste året for omstillinger mens det i virkeligheten er fall i oljepris kombinert med arbeidsledighet. Vi er en rettferdig og solidarisk bevegelse. Om man reduserer på noe, er man avhengig av å bygge opp noe annet for å kunne kalle det rettferdig, sier Barsok.

Hun mener noe av løsningene på klimaproblemene handler om å bygge opp nye grønne arbeidsplasser i næringer vi ikke nødvendigvis vet finnes, og å gjøre eksisterende arbeidsplasser grønnere.

ENIGE; Kjersti Barsok og Jan Olav Andersen deler mange av synspunktene på klima og miljø.

ENIGE; Kjersti Barsok og Jan Olav Andersen deler mange av synspunktene på klima og miljø.

Knut Viggen

Det er mange områder man kan satse på, påpeker hun, slik som havvind eller samferdsel. Jan Olav Andersen legger spesifikt til elektrifisering av havner og elferger – der noen av disse forhåpentlig vil bygges av norske verft.

Med tanke på kollektivtransport har debattant Ingeborg Midttømme, biskop i Møre bispedømme, et godt poeng om miljømessige synergieffekter. For å få folk til å slutte å kjøre selv, må kollektivtransporten være god og dekkende nok der folk bor til at den blir et bedre og mer behagelig alternativ enn å sitte i rushtrafikk i privatbil.

– Hvem setter seg bak rattet hvis det er bedre å reise kollektivt? Vi kan ikke strupe muligheten til å kjøre bil før vi har bygget opp det, sier hun, og drar parallellen tilbake til arbeidslivet:

– Sånn tenker jeg det er med arbeidsplasser også.

Lite lekent marked

Barsok i NTL tror reguleringer fra myndighetene helt klart må til. Hun fremhever at staten med fellesskapets midler kan investere med en helt annen horisont og på en annen måte enn privat næringsliv.

– Markedet kommer ikke til å løse dette alene. Da hadde det løst seg, sier hun.

– Vi må se hva vi bruker med tanke på forskning og utdanning. Utdanner vi bare til eksisterende arbeidsliv, eller til arbeidsplasser vi ikke vet kommer? Hva forsker vi på og hvem styrer forskningsmidlene? Det handler også om å legge til rette så markedet tør å investere selv. Hva gjør man for at private selskaper skal tørre å satse på nye områder eller utvikle seg i nye retninger?, spør Barsok.

– Vi må ha på plass et rammeverk for norsk arbeidsliv som gjør at omstilling er mulig. Trygge arbeidsplasser der folk tør å satse på en annen måte enn arbeidsplasser der du risikerer å bli kastet ut hvis du prøver deg litt frem. Videre er også kompetansemidler og videreutdanning kjempeviktig.

Usikker olje

Også der har biskop Midttømme noen relevante poenger:

– Vi har fantastiske miljøer og store områder for vindenergi. Vi var en pilot på vindenergi. Men nå ser vi at teknologien og satsningen foregår i utlandet og ikke hos oss. Dem som har rigget oljeplattformer har god kompetanse. Hva kunne ikke de fått til på bølgekraft og vindkraft til havs? Vi skal av en eller annen grunn pumpe opp olja først, selv om den olja ikke blir borte om den ligger der mens vi sjekker hva annet vi kan gå til, sier hun.

Også leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, tror det finnes et hav av muligheter for dem som ser utenfor olja.

– Jeg liker godt oversikten over markedsandelen til norsk leverandørindustri i forhold til resten av verden. På olje og gass er den 8 prosent. I det fornybare markedet er den globale markedsandelen på 0,3 prosent, påpeker han.

– Det er pussig at det gamle føles så utrolig trygt når det egentlig er det gamle som er utrygt og det nye som er trygt, sier han om den komplekse situasjonen Norge har havnet i fordi oljeprisen gikk ned.

Hva er egentlig prisen for oljen?

En i publikum peker på at kostnader ofte er et argument i snakk om havstrøm og vindkraft, samtidig som det tilsynelatende ikke snakkes høyt om investeringskostandene som er og har vært i oljeindustrien. En viktig problemstilling, mener Andersen i EL og IT. Han er ikke i tvil om at oljeindustrien har fått nytte av investeringer og arbeidende kompetanse og kunnskap andre sektorer også gjerne skulle hatt. Det understreker poenget med at markedet ikke fikser dette selv, ifølge Andersen.

– Du er nødt til å ha politiske ordninger for å få investeringer i fornybar energi. Det er meningsløst å tro at markedet fikser det selv, sier han.

NTL-Barsok kaster seg inn:

– Det er et problem at ting ikke ses i sammenheng. Man snakker bare rent økonomisk. Oljeindustrien har vært kjempeviktig for utviklingen av Norge, og jeg vil ikke snakke ned mine kamerater i oljen, men vi må se videre. Det må ses i samfunnsøkonomisk perspektiv heller enn sektor for sektor, sier hun.

Biskop Midttømme er også her med på notene:

– Vi har brukt, og bruker fortsatt, utrolig mye statlige midler på at oljenæringen skal gå sin gang. Jeg kjenner ikke de konkrete tallene, og tror kanskje noen ikke vil at vi skal se hele bildet heller. Men har vi hatt råd til det fra 60-tallet til i dag, må vi gi fornybar en sjanse, sier hun.

«Broen til framtiden»

• Allianse mellom fagbevegelsen, miljøbevegelsen, kirken og forskere. Fagforbundet, Norsk tjenestemannslag (NTL), LO i Oslo, Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender, Greenpeace, Skaperverk og Bærekraft, Concerned Scientists Norway, Parat, Natur og Ungdom, Besteforeldrenes klimaaksjon, Naturviterne og For Velferdsstaten.

• «Vi kan ikke vente på at markedet skal løse klimakrisen – jo mer vi nøler, jo vanskeligere blir det. Samtidig holder det ikke at enkeltpersoner endrer livsstil alene: vi må bygge det fornybare samfunnet sammen.»

• Har blant annet konferanser, bøker og underskriftskampanjer

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.01.2017
14:34
16.01.2017 10:14Mest lest

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Rødt vil senke sperregrensa – Ap-politiker vil øke den

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski

Jan-Erik Østlie

Laksemilliardær advarte mot formuesskatt: – Uhorvelig frekt, svarer SV

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

Ulovlig overvåking og manglende kontrakter: Her er funnene fra LOs sommerpatrulje

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Helge Rønning Birkelund

Norge er verdensledende på små forskjeller, mener Erna Solberg. Hun vil nyansere debatten om ulikhet

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet i august 2018. I mars 2021 ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet i august 2018. I mars 2021 ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

Jan-Erik Østlie

Liberalistene får en halv million i pengegave fra Bahamas

Amazon

Amazon

Wikimedia Commons

Amazon-ansatte i USA kan juble: Får etterbetalt millionbeløp

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

Stortinget

Juli-tallene: Klart flertall for regjering med Ap, Sp og SV

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Solberg: Høyresiden har ikke mer ansvar for oppgjør med høyreekstremisme

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken

Jan-Erik Østlie

Lysbakken: Arbeidsfolk har betalt prisen for krisen

Erlend Angelo

Sjømatbedriftene krever null moms på sjømat

Kommentar

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

Skattelette for unge vil øke forskjellene, skriver Stein Sneve

I flere byer har det under pandemien vært demonstrasjoner mot utkastelse.

I flere byer har det under pandemien vært demonstrasjoner mot utkastelse.

(AP Photo/Michael Dwyer)

Slutt på koronatiltak : Millioner av amerikanere kan bli hjemløse

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Leif Martin Kirknes

Nye tall: Yrkesfag er mer populært enn studieforberedende

Kommentar

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Leif Martin Kirknes

Sp satser i nord, skriver Stein Sneve

Jannicke Skaanes

Jannicke Skaanes

Alf Ragnar Olsen

Firebarnsmor og DNB-tillitsvalgt Jannicke har troen på valgfri bruk av hjemmekontor

Tormod Ytrehus

LO-forbund melder om færre permitterte


Flere saker