JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet tror Norge kan bli store på dataspill

Partiet ønsker en egen spillindustrimelding. Les om hva Arbeiderpartiet tenker om strøm og IT her!
STORT: Som Nettverk har skrevet tidligere, er dataspill store greier, også rent økonomisk som industri. Her et bilde fra et mesterskap i Polen.

STORT: Som Nettverk har skrevet tidligere, er dataspill store greier, også rent økonomisk som industri. Her et bilde fra et mesterskap i Polen.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

I dag har Arbeiderpartiet lagt fram sitt forslag til Stortingsvalgprogram. Der er teknologi viet flere punkter. Blant annet går det fram at Arbeiderpartiet anser dataspill som en eksportnæring som bør vies mer oppmerksomhet.

«Dataspill er en betydelig næring internasjonalt, og Arbeiderpartiet ser store muligheter for nye bedrifter og arbeidsplasser innenfor dataspill også i Norge. Digitale løsninger på områder hvor Norge har store næringer allerede, som energi og maritim næring, er et annet område hvor vi kan skape nye eksportnæringer og arbeidsplasser,» kan man lese.

Les også:

Esport – den nye folkeidretten? [Tema Nettverk nr. 2, 2020]

I programmet går det også blant annet fram ambisjoner om at høyhastighets internett bør bli en rettighet på lik linje med strøm.

På vakt

Arbeiderpartiet mener digitalisering har mange fordeler, men at det samtidig gjelder å være på vakt.

«Lar vi markedskreftene rå fritt, vil plattformøkonomien skape nye monopoler, utfordre det trygge arbeidslivet og gjøre offentligheten mer polarisert. Vi er i ferd med å få nye, dypere klasseskiller fordi store grupper i samfunnet, ikke minst eldre, hektes av,» skriver Arbeiderpartiet, som nevner sitt klassiske «alle skal med». Blant annet foreslår de å motvirke klasseskiller ved å styrke det organiserte arbeidslivet og ved hjelp av kompetanseheving gjennom hele arbeidslivet, samt at nye digitale aktører må betale skatt.

Partiet har en lang rekke andre meninger, blant annet ønsker de å legge til rette for tunge, digitale miljøer flere steder i offentlig sektor, som kan bli en strategisk partner for det digitale næringslivet. De ønsker seg et privat-offentlig samarbeid om talentrekruttering av verdens digitale smartinger til Norge og Norden. En nasjonal tiltaksplan for cybersikkerhet nevnes også i programmet, særlig rettet mot små og mellomstore bedrifter.

Mer strøm

Når det gjelder strøm ønsker Arbeiderpartiet at det som kan elektrifiseres, skal elektrifiseres, mens øvrig energibruk skal bli utslippsfri via ting som hydrogen, ammoniakk eller biomasse.

De ønsker økt strømproduksjon og norsk hydrogensatsing. «Den sterke internasjonale veksten i fornybar energi skaper store eksportmuligheter for Norge innen nye grønne verdikjeder som fornybarproduksjon, hydrogen, batterier og maritim transport.»

Samtidig understrekes det at lokalsamfunn må sikres større deler av verdiskapningen når de stiller naturressurser til rådighet. «De skal bli lyttet til og respektert på en bedre måte enn i dag før nye konsesjoner gis, og det må strammes betydelig inn på tiden som går mellom tildeling av konsesjon og faktisk utbygging. Ved utbygging skal det tas større hensyn til urørt natur, og nye anlegg skal, der det er mulig, etableres på områder hvor det allerede finnes infrastruktur.»

Statkraft skal drives med aktivt eierskap, bli en fornybar spydspiss i Norge og internasjonalt og trekke med seg norsk leverandørindustri til utlandet, mens Statnett skal eie og drive alle kraftforbindelser til utlandet.

Batterier og hydrogen

Det skal legges til rette for økt vannkraftproduksjon og mer vedlikehold og oppgradering av eksisterende vannkraft samt at hjemfallsordning for vindkraft skal utredes, om Arbeiderpartiet får det som de vil. Det skal bygges en sterk leverandørindustri for bunnfast og flytende havvind, og legges til rette for økt lokal kommersiell solenergiproduksjon.

Det skal legges til rette for storskala battericelleproduksjon i Norge og også satset på både blå og grønn hydrogen.

Jonas Gahr Støre varslet ønske om en ny energimelding under fremleggelsen av programmet.

– Vi satser på hydrogen og vi satser på havvind. Vi må ta i bruk hele verktøykassa og nødvendig og opprette statlige selskap for å drive med hydrogenproduksjon eller mineralutvikling, sa Jonas Gahr Støre.

Høyre: Datasenter-satsing

«Storkonkurrenten» Høyre la fram sitt førsteutkast til partiprogram 7. september. Om digitalisering heter det: «Norge skal være et attraktivt land å etablere nye teknologibedrifter i. Samtidig skal vi legge til rette for at eksisterende næringsliv skal digitaliseres mer. Våre ressursbaserte næringer som energibransjen, havbruket og landbruket har kommet lang, men også industrien, byggenæringen, transport og varehandel ønsker å ta i bruk de enorme mulighetene den datadrevne økonomien gir for å skape nye arbeidsplasser.»

Høyre vil at Norge skal bli superhet som datasenternasjon og bruke «tingenes internett» til effektivisering innenfor flere sektorer, som transport og energi. Partiet vil at Norge skal være verdensledende på 5G og samtidig sikre god konkurranse mellom mobilselskapene.

Partiet vil sette mål om at tilnærmet 100 prosent av norske husstander har tilgang til nett av høy hastighet innen 2024, og legge til rette for at 5G-utbyggingen bidrar til at vi når målet. Sikre rask utbygging av 5G-nettet, og arbeide for at fremtidig 6G og 7G-nett raskt kan

Høye vil at offentlig sektor ikke skal utvikle IT-løsninger i egen regi der det allerede finnes gode løsninger, eller der private kan gjøre jobben bedre.

Vri skattesystemet

«Strenge klima- og miljøkrav er nødvendig, men det er enda viktigere at det lønner seg å omstille bedrifter og forbruk til en mer miljøvennlig måte. Høyre mener at vi må vri skattesystemet, slik at det lønner seg for bedriftene å kutte utslipp,» skriver de blant annet om energi.

«Høyre mener klimapolitikk må utformes i samarbeid med næringsliv og industri. En næringsvennlig klimapolitikk innebærer at næringslivet stimuleres til å velge klimavennlige løsninger, ved å gjøre det dyrt å forurense. Norge har i dag ledende miljøer innenfor blant annet produksjon av rent hydrogen, fornybar energi, karbonfangst og lagring (CCS), skipsfart og grønne datasentre. Dette er kompetanse vi skal bygge videre på.»

Partiet vil «jobbe for et tettere integrert europeisk energimarked, kartlegge behovet for mer fornybar energi i det europeiske markedet og være positive til kraftutveksling.»

Vann og vind

Partiet vil styrke energifondet Enova som verktøy og etablere en finansieringsordning som bidrar til å utløse investeringer i storskala flytende vindkraft, legge til rette for elektrifisering av flere felt på norsk sokkel og «gjøre det attraktivt for kraftselskapene å oppgradere eksisterende vannkraftverk, legge til rette for utbygging av nye vannkraftverk og skape et mer rettferdig skatteregime for vannkraft.»

Konsesjonsbehandlingen for utbygging av vindkraft på land skal forbedres, slik at det blir bedre lokal forankring og involvering, og tas større hensyn til natur, miljø og naboer. En større del av verdiskapingen fra et vindkraftanlegg skal tilfalle vertskommunen.

For å nevne noe fra de 72 sidene, der mange av punktene om fornybar energi har ganske bra overlapp med Arbeiderpartiet om hva de ønsker, selv om metoden for å få det til kan variere.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse