JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elektrikerne i vest klare til å streike for AFP

– Vi er streikeklare og har ventet lenge på dette, sier klubblederne for elektrikerne ved noen av de største vestlandsverftene. Får de ikke en AFP som monner i løpet av helgens LO/NHO-mekling, blir det konflikt.
KLARE Disse klubblederne i Elektroarbeidernes Fagforening i Hordaland og Sogn og Fjordane er klare til streik, fra venstre Sigurd Sævareid, Kværner Stord, Lars Aslak Holmberg, Bilfinger Odda, Øyvind Grindheim, Bilfinger Svelgen, Vegar Moe, TB Stord, Karsten Bøe, Aibel og Ove Andre Bogstein, Aker Solutions.

KLARE Disse klubblederne i Elektroarbeidernes Fagforening i Hordaland og Sogn og Fjordane er klare til streik, fra venstre Sigurd Sævareid, Kværner Stord, Lars Aslak Holmberg, Bilfinger Odda, Øyvind Grindheim, Bilfinger Svelgen, Vegar Moe, TB Stord, Karsten Bøe, Aibel og Ove Andre Bogstein, Aker Solutions.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Forventningene til helgens meklingsinnspurt er stor blant elektromontørene i Hordaland og Sogn og Fjordane.

En fullsatt sal med elektrikere i Bergen Kongressenter er forberedt på å ta i bruk alle kampmidler de har til rådighet for å få på plass en AFP-ordning som sikrer sliterne en pensjon å leve av. Dagens AFP-ordning er ikke god nok og gjør at mange medlemmer faller utenfor fordi de ikke oppfyller krav som for mange fremstår som byråkratiske og urettferdige.

Pensjon har stått øverst på ønskelisten for elektrikerne lenge.

Et stykke på vei

På årsmøtet i Elektroarbeiderens Fagforening Hordaland og Sogn og Fjordane i formiddag handlet det for det meste om lønnsoppgjøret og meklingen i det samordnede oppgjøret mellom LO og NHO.

For fagforeningen og EL og IT er selve oppgjørsformen og meklingen i år allerede et godt stykke på vei. I to påfølgende oppgjør har EL og IT og LOK-miljøet forgjeves forsøkt å sette pensjon og AFP på dagsorden uten å lykkes overfor resten av LO-fellesskapet.

I år har de lykkes, blant annet takket være stor oppslutning fra andre forbund og at en av Bergens bysbarn, Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, som valgte å vrake sitt eget forbunds ønske om forbundsvise forhandlinger og i stedet godta kravet om at det i år skal være samordnede forhandlinger med AFP og reise, kost og losji som de viktigste kravene.

Må tette AFP-hull

Leder i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes, mener det må tettes hull i AFP'en i privat sektor.

– I dag er det slik at står du ikke i en AFP-bedrift den dagen du fyller 62 år mister du den. Og du må ha hatt en viss inntekt og må ha jobbet i en AFP-bedrift i sju av de siste ni årene. Er du 55 er du i risikosonen. Det er en av og på-ordning og den er byråkratisk, sier Fornes.

Han sier også OTP - obligatorisk tjenestepensjon fra første krone, første dag, er et krav og at det til syvende og sist også må komme på plass et lønnstillegg.

Streikeuttaket

Meklingen startet på tirsdag og derfra har det vært ganske så taust. Selv ikke de tillitsvalgte i Bergen fikk noen rykter med seg hjem. Men det har uansett vært hektisk på forbundskontoret noen dager nå. Og det har for det meste handlet om det første det første streikeuttaket.

– Vi tar ut cirka 20 prosent av medlemmene i privat sektor. Her har vi samarbeidet med blant annet Fellesforbundet. Og det er verftene på vestlandet som har stått sentralt. Det betyr at vårt uttak gjelder blant andre Aker, Aibel og Kværner, samt en del innleieselskap. Vi har tatt ut dem i førsteuttaket. Og så har vi tatt ut en del folk i bygg i de store byene i de store konsernene i Oslo, Trondheim, Bodø. Så har vi tatt ut en del innen energi. Her har vi konsentrert oss om entreprenørselskapene, sier Fornes.

Han sier det er LO som driver en eventuell streik og at det i Bergen kan bli aktuelt å delta i markeringer for andre forbund, dele ut løpesedler for eksempel.

Forbundet har likevel egne satser for konfliktstøtte. Den er på 1.050 kroner dagen, 5 250 koner per uke, inkludert barnetillegg.

Håper på løsning

Skulle meklingen føre fram, går resultatet til uravstemning. Den er også godt forberedt. Svarfrist på en eventuell uravstemning er 26. april.

– Hvis vi får til en løsning og uravstemninga gir et ja, er det to år til neste gang. Blir det nei i uravstemninga, blir det streik med førsteuttaket fra morgenen 27. april, forklarer Fornes.

– Vi har fått dette til så langt, så får vi se. Streik er en ekstrabelastning om den trekker ut i tid, men jeg håper på det beste, sier Fornes.

22 år siden sist

Det er 22 år siden sist elektrikerne var i en landsomfattende streik. Leder i Elektroarbeidernes Fagforening, Atle Rasmussen, var med i 1996 - den gang handlet det om retten til etter- og videreutdanning - og da satt han vakt i Heliporten på Flesland.

– Det er viktig å skape noe konstruktivt på tvers i LO denne gangen. Vi har allerede satt i gang fellesmøter med de andre forbundene og planlegger stands på sentrene og markering på Torgalmenningen nå på lørdag. Vi har også lagt fram en uttalelse som sier noe om hvor viktig vi synes det som pågår i disse dager er for oss, sier Rasmussen.

"Vi må gjøre noe for de som faller utenfor AFP-ordningen. I dag er det slik at du risikere å miste AFPen fordi du ikke oppfyller alle de kravene som stilles. Vi er forundret over at NHO-toppene kan uttale at det ikke lenger finnes slitere i arbeidslivet. "Kanskje på tide å komme seg opp fra kontorstolen og ta på seg arbeidsklærne?", spør foreningen i sin uttalelse.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse