JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VIL TILBAKE: Jan Kåre Kvinlaug (t.h.) vil tilbake til stillingen i Dalane Kraft AS og får støtte av distriktsleder i EL og IT Forbundet i Rogaland og LO-advokaten. NHO mener bedriften har sitt på det tørre.

VIL TILBAKE: Jan Kåre Kvinlaug (t.h.) vil tilbake til stillingen i Dalane Kraft AS og får støtte av distriktsleder i EL og IT Forbundet i Rogaland og LO-advokaten. NHO mener bedriften har sitt på det tørre.

Knut Viggen

Jan Kåre (53) hadde ansvar for sikkerheten – hevder han fikk sparken etter varsling om svikt

Dalane Kraft AS ga Jan Kåre Kvinlaug avskjed fordi de mente han var illojal og nektet å etterkomme ordre. Nå kjemper han for å få jobben tilbake.22.12.2021
07:00
19.01.2022 13:17

knut.viggen@lomedia.no

– Denne saken har vært og er en stor belastning for meg, både personlig og økonomisk. Jeg synes det er vondt å bli beskyldt for å være illojal, sier Kvinlaug.

Bare dager før julefeiringa starter, står han fortsatt uten jobb.

Avskjeden han fikk 20. september gir ham også en Nav-karantene på 18 uker, som betyr at han heller ikke får ledighetstrygd for denne tiden.

– Dette er en personalsak som vi ikke ønsker å forhåndsprosedere i Nettverk. Vi kjenner oss ikke igjen i saken slik den er fremstilt i artikkelen og vi har ingen ytterligere kommentarer, sier daglig leder i Dalane Kraft, Rune Hetland, i en kommentar til Nettverk.

Ansatt som prosjektleder

Jan Kåre Kvinlaug er 53 år, utdannet ingeniør, har en bachelor som naturforvalter og har jobbet i kraftbransjen i 16 år. Han ble ansatt som prosjektleder i Dalane Energi IKS/Dalane Kraft AS i 2013. To år senere ble alle ansatte, åtte i tallet, overført til Dalane Kraft, som er et heleid datterselskap av Dalane Energi AS, som eier og drifter en rekke småkraftverk.

Dalane Kraft eies av fire kommuner i Rogaland.

Tre år etter at han ble ansatt ble han også vassdragsteknisk ansvarlig (VTA), med ansvar for 40 vassdragsanlegg. En VTA har et særlig, og personlig ansvar for damsikkerhet i et kraftselskap, at anleggene driftes og vedlikeholdes i henhold til gjeldende forskrifter.

Må godkjennes av NVE

For å bli VTA kreves det både utdanning i bunn, minimum 30 måneder med relevant praksis, samt egne kurs og godkjenning av myndighetene (NVE) for hvert enkelt anlegg.

– Dette er en myndighetsregulert person som de aller fleste dameiere er pålagt å ha, forklarer Kvinlaug.

Da han ble ansatt var det fire ansatte med VTA-kompetanse i bedriften, men for tre år siden ble Kvinlaug helt alene om ansvaret. Det skjedde samtidig med at bedriften fikk ny leder.

Kvinlaug sier han gjentatte ganger har sagt ifra om at dette ble i overkant mye arbeid og ansvar for én person.

– Jeg har ikke fått noen negative tilbakemeldinger på jobben jeg har gjort. Det jeg har påpekt har jeg påpekt på tomannshånd og i møter. Jeg har vært lojal, mener Kvinlaug.

Ba om stopp i arbeid

I sommer fikk han vite at det var planlagt å gå inn i en tunnel og sette i gang arbeid på en dam, uten at han var varslet om dette.

– Jeg ga beskjed om at dette arbeidet måtte stoppes umiddelbart. Dette var potensielt farlige ting. Jeg kan bli personlig straffeforfulgt hvis det er brudd på sikkerhetsforskriftene og det skjer en ulykke. Beskjeden jeg fikk fra leder var at arbeidet ikke kunne stoppes fordi det da kunne oppfattes som om at jeg bestemte i Dalane Kraft AS. Da tok jeg kontakt med NVE og sa opp VTA-ansvaret for det ene anlegget det var snakk om, sier Kvinlaug.

Advarsel og avskjed

Kvinlaug ble deretter kalt inn til møte, fikk en skriftlig advarsel om at han hadde opptrådt illojalt ved å varsle NVE og beskjed om å gjeninntre som VTA på det aktuelle anlegget. Det ville ikke Kvinlaug, noe som ble oppfattet som ordrenekt av arbeidsgiver. Det endte med et drøftingsmøte, et såkalt 15,1-møte, der det ikke ble oppnådd enighet, før det ble møte om avskjed, et såkalt 17,3-møte.

Bedriften tilbød sluttpakke på en halv årslønn, men Kvinlaug har hele tiden stått på at han ikke har gjort noe galt og at han skal beholde stillingen.

Han mener det er betenkelig at offentlig eide bedrifter bruker slike sanksjonsmidler.

– Vern av arbeidstaker er ikke eksisterende om dette blir rettspraksis, sier han.

– Når man er i en bedrift der en eneste person med fagkompetanse innen sitt område bør ledelsen ha tillit til mine vurderinger, påpeker han.

Satser på oppreising

Kvinlaug reagerer sterkt på at han fikk avskjed.

– Jeg oppfatter at avskjed er en veldig sterk reaksjon, som benyttes blant annet i forbindelse med økonomisk utroskap eller andre alvorlige forhold. Det har vært en aggressiv og vanærende prosess, mener Kvinlaug, som hele tiden har betraktet seg som en ressurs for bedriften.

– Jeg hadde en trygg jobb, nå er jeg arbeidssøker. Jeg er en robust person, men dette er en fremgangsmåte som i verste tilfeller kan føre til personlige tragedier. Dette er en liten bransje, der ryktet ditt teller, kompetansen min er ettertraktet, det eneste jeg bekymrer meg for er ryktet, sier Kvinlaug, som derfor lenge var i tvil om han ville gå ut med navn og bilde i Nettverk.

Nå satser han i stedet på oppreising via rettsvesenet og gjeninntreden i stillingen.

– Prinsipielt viktig

Distriktsleder i EL og IT Forbundet i Rogaland, Magnus Aasheim Andersen, sier de først ble kjent med saken i august, samtidig som Kvinlaug meldte seg inn i forbundet. Det er ikke vanlig at forbundet tar saker som gjelder medlemmer med så kort medlemskap, men han sier dette tilfellet er veldig spesielt.

– Jan Kåre hadde ikke vært medlem lenge nok til å få vår støtte til en slik sak, det måtte opp i forbundsstyret først. Leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes, uttalte i forbundsstyremøtet at denne saken var prinsipielt viktig for bransjen og at de derfor ville støtte Kvinlaug.

EL og IT var med på begge møtene, på det første 15,1-møtet var også Ståle Borgersen fra Energi Norge med.

Frykter ville vesten

Magnus Aasheim Andersen mener bedriften nå er på en dårlig vei med dårlige dekk.

Han synes det er bra at saken kommer fram og at den vil være viktig for bransjen.

– Hvis det ikke får konsekvenser at personer i sikkerhetsroller utpekt av myndighetene får avskjed for å følge forskriften de er underlagt, blir det ville vesten i norsk kraftforsyning framover, sier Andersen.

– Jeg stilte i utgangspunktet et ufarlig spørsmål. Dette er en større sak enn min, for å si det sånn, sier Kvinlaug, som setter stor pris på at både forbund og ikke minst LO-advokatene har tatt tak i saken.

– Ikke grunnlag for avskjed

LO-advokat Bjørn Inge Waage sendte i begynnelsen av november inn begjæring til Sør-Rogaland Tingrett, om at Kvinlaug måtte få tilbake jobben. Kvinlaug krever også erstatning for økonomisk og ikke-økonomiske tap han har hatt i forbindelse med saken.

Waage skriver at de påståtte forgåelsene som er anført for avskjed «verken enkeltvis eller samlet gir grunnlag for verken oppsigelse eller avskjed». Waage mener også at saksbehandlingen er sterkt kritikkverdig og at avskjed er en «helt uforholdsmessig og uproporsjonal reaksjon»

– Ikke uforholdsmessig reaksjon

I et tilsvar fra NHO-advokat Marie Blix Werner fra 7. desember skriver hun at avskjeden er begrunnet i at Kvinlaug har gjort seg skyldig i vesentlig mislighold av arbeidsavtalen, siden han trakk seg som VTA og at avskjed ikke er en uforholdsmessig reaksjon. NHO mener avskjeden er rettmessig og gyldig og at det ikke er grunnlag for noen økonomisk oppreisning.

Rettsmekling er berammet til 1. februar, skulle det ikke oppnås enighet der er neste skritt tingretten. Det er satt av tre dager til hovedforhandlinger i Egersund i månedsskiftet februar/mars. Der blir også spørsmålet om han skal få tilbake jobben tatt opp.

Dalane Kraft: Dalane Kraft AS ble stiftet 14.3.2000 og er et heleid datterselskap til Dalane Energi AS. Selskapet driver virksomhet relatert til produksjon og levering av energi og energiløsninger samt kommunikasjon. Selskapet eier og driver småkraftverk og er en av Norges ledende aktører innen driftseffektivisering av vannkraft. Vikeså Kraftverk AS er et selskap der Dalane Kraft eier 50 prosent av aksjene.

Hva er en VTA? Forkortelsen VTA står for Vassdragsteknisk Ansvarlig. Alle eiere av vassdragsanlegg er etter Damsikkerhetsforskriften forpliktet til å ha en VTA. VTA og stedfortredende VTA skal som hovedregel være ansatt hos den ansvarlige for vassdragsanlegget. Å være VTA er et personlig ansvar, det innebærer at en VTA kan bli både strafferettslig og sivilrettslig ansvarlig for overtredelse av bestemmelser i Damsikkerhetsforskriften.

Kilde: NVE

22.12.2021
07:00
19.01.2022 13:17Mest lest

Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.

Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.

Jan-Erik Østlie

Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

Kommentar

Märtha Louise må selvsagt få velge den livsledsageren hun vil, men vedkommende står ikke helt fritt til å gjøre hva som helst, skriver Kjell Werner.

Märtha Louise må selvsagt få velge den livsledsageren hun vil, men vedkommende står ikke helt fritt til å gjøre hva som helst, skriver Kjell Werner.

Lise Åserud / NTB

«Durek gjør skam på kongehuset», skriver Kjell Werner

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

Ole Palmstrøm

Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull

PÅ JOBB 15:05: – Jeg pleier alltid å være ute i god tid. Liker å snakke med de på skiftet før mitt, for å få oversikt, sier Vidar Ekeberg på vei inn mot hovedinngangen på Østlandsterminalen

PÅ JOBB 15:05: – Jeg pleier alltid å være ute i god tid. Liker å snakke med de på skiftet før mitt, for å få oversikt, sier Vidar Ekeberg på vei inn mot hovedinngangen på Østlandsterminalen

Alf Ragnar Olsen

Vidar (58) drar på jobb når andre reiser på helgetur: – Man blir litt i utakt med verden

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.

Kai Hovden

Slår de seg sammen, blir de et av LOs største forbund

Debatt

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Erlend Angelo

«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»

– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.

– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.

Martin Guttormsen Slørdal

Flåthen: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister

Jan-Erik Østlie

LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Jan-Erik Østlie

– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer

Kommentar

Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.

Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.

Brian Cliff Olguin

«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»

MED LO I RYGGEN: LO-advokatene Rune Lium (t.v) og Nina Wærnhus representerte Frank Kjetil Olsen og EIvind Helleland i Salten og Lofoten tingrett.

MED LO I RYGGEN: LO-advokatene Rune Lium (t.v) og Nina Wærnhus representerte Frank Kjetil Olsen og EIvind Helleland i Salten og Lofoten tingrett.

Guro Gulstuen Nordhagen

Dommerne mente de hadde en god sak da de saksøkte staten for å få beholde jobben. Retten var uenig

FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.

FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.

Alf Ragnar Olsen

Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen ser på to ulike varianter av makspris, men at det finnes argumenter mot begge løsningene.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen ser på to ulike varianter av makspris, men at det finnes argumenter mot begge løsningene.

Sissel M. Rasmussen

Støre skeptisk til makspris på strøm

Martin Guttormsen Slørdal

Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt


Flere saker