Kriminalitet i arbeidslivet koster samfunnet 28 milliarder kroner i året: – Et ran mot fellesskapet, mener NHO
– Vi ser at jo lavere organisasjonsgrad det er, jo større er innslaget av kriminalitet, sier NHO-sjefen.
STERKERE LUT: Kristin Skogen Lund ber medlemmene sine sjekke at de handler med seriøse aktører og ønsker også sterke organisering i arbeidslivet.
Leif Martin Kirknes
En rapport om arbeidslivskriminalitet fra Samfunnsøkonomisk analyse er dyster lesning, melder NRK. Rapporten viser at det offentlige taper 28 milliarder kroner årlig på den ulovlige virksomheten. Eksempler på kriminalitet i arbeidslivet er svart arbeid, sosial dumping og ulike former for useriøse aktører som ikke leverer etter avtale.
– Dette er et ran fra fellesskapet, og vi er nødt til å gjøre mer enn vi gjør i dag ellers får vi ikke bukt med det, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.
– Vi har et godt arbeidsliv i Norge, men arbeidslivskriminaliteten brer om seg og vi er nødt til å bruke sterkere lut enn vi har gjort til nå, sier Skogen Lund til NRK.
• På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer
NHO foreslår flere tiltak for å bekjempe kriminaliteten. De utfordrer både sine egne medlemmer og myndighetene med en rekke tiltak. Blant annet oppfordrer de egne medlemmer til å sjekke at de handler med seriøse aktører. Samtidig forventer NHO at myndighetene øker innsatsen ved slå ned på arbeidslivskriminalitet, øke tilsyn og lage en slagplan mot svart arbeid i forbrukermarkedet. NHO vil dessuten jobbe for å styrke organiseringen av arbeidslivet og bidra til høy transparens.
– Ett av målene er å øke organisasjonsgraden. Vi ser at jo lavere organisasjonsgrad det er, jo større er innslaget av kriminalitet, sier NHO-sjefen.
I dag er 52 prosent av norske arbeidstakere organisert, tendensen de siste årene er fallende. I 1992 var 58 prosent av arbeidsstyrken fagorganisert, viser tall fra OECD.
(©NTB)
• Regjeringen stiller strengere krav for å stoppe sosial dumping