JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telekom-entrepenører under lupen:

Mange telekom-ansatte står uten forbundstilhørighet og tariffavtale. Nå skal Trøndelag kartlegges

De jobber med telekom, men har til nå gått under fagforeningas radar. Nå skal Kenneth Andersen finne ut mer om telekom-entreprenørene, hvem som jobber for dem og på hvilke vilkår.
Kenneth Andersen er i gang med å kartlegge telekom-entrepenørene i Trøndelag på oppdrag for Elektroarbeidernes Fagforening. Det er utfordrende på flere måter.

Kenneth Andersen er i gang med å kartlegge telekom-entrepenørene i Trøndelag på oppdrag for Elektroarbeidernes Fagforening. Det er utfordrende på flere måter.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Det er der vi har dårligst dekning, både i form av tariffavtaler og medlemmer, sier styremedlem og nå også prosjektmedarbeider i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag (EFT), Kenneth Andersen.

På bare noen få år har fagforeninga vokst fra 1.600 til over 2.200 medlemmer, men på ett område står det dårlig til - i telekombransjen. Det er de som blant annet sørger for at folk får bredbåndstilknytning, at det settes opp antenner til utbygging av 4G - og nå i det siste også 5G.

Oppdragsgivere er ofte store teleoperatører som Telenor og Telia. Ledende teleentreprenører som Eltel og OneCo Networks (tidligere Relacom) har både tariffavtaler, klubber og tillitsvalgte, men de rår langt fra grunnen alene. Det er en stor underskog av mindre underentreprenører, de fleste av dem er uorganiserte. I motsetning til elektro er det ikke noe krav om å ha fagbrev for å jobbe som telemontør, det holder at bedriften er godkjent.

Undersøkte i 2015

En landsomfattende undersøkelse i regi av Elektroarbeiderens Fagforening Vestland fra så langt tilbake som fem år siden avdekket at mange av de små og mellomstore aktørene i bransjen hverken hadde egne ansatte, fagorganiserte eller faglærte, noen av dem var også uautoriserte.

Undersøkelsen kom i kjølvannet av at det året før ble avdekket at rumenske arbeidere fikk én euro timen for jobben med å sette opp 4G-nett for Netcom og Neltel i Bergensområdet. Det endte med medieoppslag, politianmeldelse og lovnader fra oppdragsgiverne om bot og bedring og etterbetaling.

Underentreprenører

Fem år etter har Kenneth Andersen fått i oppdrag å ta en ekstra oppfølging av telekombransjen i Trøndelag. Kenneth jobber til daglig i Caverion Trondheim, der han også er klubbleder, men er nå frikjøpt fra jobben fram til jul for å se nærmere på tilstandene i bransjen i Midt-Norge.

Det er de små, private bedriftene med mellom 10 og 20 ansatte det dreier seg om i dette tilfellet. Mange av dem jobber som underentreprenører for de store teleselskapene som Telenor og Telia.

– Vi er ikke så gode på dette området her, det ser vi på medlemsoversikten vår, sier Kenneth.

Hvor utbredt er bransjen i Trøndelag, hvor mange lærlinger har disse bedriftene, hvor mange er ufaglærte?

Det er spørsmål Kenneth håper å få svar på i ukene fram til jul.

Smittevern

Normalt ville Kenneth ha løst oppgaven ved rett og slett å reise rundt på arbeidsplassene og snakke med de ansatte. I disse korona-tider er ikke dette fullt så enkelt.

– Vi er vant til å kunne stoppe en bil hos for eksempel en grossist og si hei, presentere oss og forklare vårt ærend. Nå må vi gjøre avtaler på forhånd, sikre oss at vi kan overholde smittevernreglene, sier han.

Med på veien får han gode tips og råd fra organisasjonssekretær Endre Klokkervold, som har lang erfaring som "utegående". Han er ofte på veien og besøker arbeidsplasser, klubber og medlemmer over hele fylket.

Lapp i bilruta

– Vi prøver å følge med når vi ser at det foregår arbeid i bransjene våre. Er det biler og firmanavn vi kjenner, eller er det ukjente, sier han.

Han viser et eksempel fra et tidligere funn som han gjorde, en lapp i en bilrute som forklarer at montøren ikke kan norsk, men at det bare er å ringe til en norsk kontakt. Da Endre ringte for å sjekke viste det seg at kontakten ikke lenger jobbet for dette firmaet og ikke hadde noen opplysninger om den aktuelle montøren.

Bransje i vekst

Undersøkelsen i 2015 anslo at det var omtrent 60 bedrifter innen telekombransjen i Norge, to år tidligere ble det beregnet at bransjen omsatte for rundt 8,2 milliarder kroner og hadde 5.200 ansatte.

– Hvor mange som jobber i Trøndelag i dag vet vi ikke, men det kan fort dreie seg om noen hundre. Og det er ikke bare i byene. I hvert et fjordgløtt er det et oppdrettsanlegg, et fiskeslakteri som trenger nettilknytning, sier Klokkervold. Det graves fiber mange steder i fylket, både bedrifter og borettslag utbedrer nettet og så har vi de store utbyggingene av både 4G og 5G, forklarer Endre.

Fagforeningen vil gjerne ha tips fra tillitsvalgte, for det er ikke mulig å være over alt.

– Våre medlemmer er fortsatt på jobb og vi må være der for dem der ute, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse