JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Moxnes: – Bemanningsbransjen er som gift for den norske modellen

Rødt fremmer forslag til Stortinget om et generelt forbud mot bemanningsbransjen og et strakstiltak for byggebransjen i Oslo-regionen.
MARKERING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes sammen med streikende rørleggere under dagens markering av den politiske streiken utenfor Stortinget.

MARKERING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes sammen med streikende rørleggere under dagens markering av den politiske streiken utenfor Stortinget.

Knut Viggen

06.03.2019
16:29
10.04.2019 20:37

knut.viggen@lomedia.no

– Vi vil gjøre det ulovlig med innleie, hvis det ikke er fra produksjonsbedrifter, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

I dag fulgte han markeringen utenfor Stortinget i forbindelse med den politiske streiken for faste ansettelser, der tillitsvalgte fra hele landet deltok.

Nå vil Moxnes ha stortingspolitikerne med seg på et generelt forbud mot bemanningsbransjen i Norge.

– Vi har prøvd å regulere bemanningsbransjen, vi fikk med oss stortingsflertallet for ett års tid siden på innstramminger. På de månedene som er gått siden da, har bransjen vist at de bare snor seg rundt reglene. Forretningsmodellen her er jo løsarbeid, og det kan man ikke regulere bort, så da må vi heller forby det. Og så få tilbake offentlig arbeidsformidling, sier Moxnes.

Les også: Hauglie måtte svare for femprosents-kontrakter i Stortinget

Blir forbanna

De nye innleiereglene trådte i kraft 1. januar i år, etter at opposisjonen fikk flertall for å stramme inn regelverket. Det skulle blant annet bli slutt på såkalte null prosent-kontrakter i bemanningsbyrå. Enkelte selskap omgår imidlertid de nye reglene ved å gi ansatte stillinger på noen få prosent.

– Alle som var med å få gjennom vedtaket sommeren 2018 har grunn til å bli forbanna over hvordan NHO saboterer lovendringene, sier Moxnes. Han sier Stortingets vedtak dengang hadde som mål å få en slutt på løsarbeiderregimet.

– Nå ser vi at NHO og de såkalt seriøse bemanningsbyråene systematisk omgår loven og fortsetter akkurat som før. Da er den eneste løsninga å forby hele bransjen, mener Rødt-lederen.

– Skal vi sørge for faste ansettelser i byggebransjen er forbud eneste løsninga.

Sluppet løs i 2000

Moxnes mener produksjonstopper kan løses gjenom å leie inn mellom produksjonsbedrifter slik man gjorde i Norge fram til 2000.

– Da vi bygde landet, var det forbudt med kommersiell innleie av arbeidskraft, det er det mange som ikke veit det. Dette ble sluppet løs i 2000 og før det var det et generelt forbud mot innleie, sier han.

Han mener innleie fra bemanningsbransjen er å sette løsarbeid inn i system.

– Det betyr at folk står med lua i hånda og er prisgitt sjefens velvilje, mener Moxnes.

Les også: «Bemanningsbransjen omgår krav for å opprettholde løsarbeidersystemet»

Forslag i to punkter

Forslaget fra Rødt skal nå opp i Stortingets arbeids- og sosialkomite. Det er et forslag i to punkter, det ene er et strakstiltak som benytter åpningen i arbeidsmiljøloven for å innføre et midlertidig forbud mot innleie fra bemanningsbyråer i byggebransjen i Oslofjord-området.

– Så det håper jeg vi kan få gjennomslag for. Og det andre er et generelt forbud og da for hele landet, sier han.

Rødt fremmet forslag om forbud på byggeplasser i Oslofjord-regionen i forrige runde. Etter behandling i komiteen fikk de med seg Ap og resten av de rødgrønne partiene.

– Det førte fram til historiske innstramminger, som Erna Solberg selv sa var det største nederlaget for henne i den forrige stortingssesjonen. Hvis vi nå klarer å samle hele venstresida bak de to punktene her, så vil jo dette forplikte framover og det er bare to år til neste stortingsvalg. Alt tyder på at det blir et regjeringsskifte, og da skal vi minne disse partiene på hva de stemte våren 2019, sier Moxnes.

– Presset fra fagbevegelsen er stort, for folk ser er at den norske modellen blir ødelagt. Så jo flere som engasjerer seg, jo større er sjansen for å få det gjennom. Bemanningsbransjen er useriøs, den er basert på løsarbeid og det trenger vi ikke, sier Moxnes.

Les også:

I dette støvet jobbet polske Szymon på 5-prosentkontrakt

NHO-sjefen mener 5-prosentkontrakter er uakseptabelt

Dette er de nye innleiereglene:

Stortinget vedtok å endre arbeidsmiljøloven slik at det fra 1. januar 2019 er ulovlig å leie inn ut over lovens hovedregel, med mindre firmaet som leier inn er bundet av en landsomfattende tariffavtale og man har avtale med tillitsvalgt i innleiebedriften.

Lovens hovedregel sier at man fortsatt kan leie inn blant annet når det er snakk om reelle vikariater. Dette påvirkes ikke av den nye innstrammingen.

Også rettighetene til dem som leies inn er styrket. De skal være fast ansatt i en reell stillingsprosent, og de skal ha betalt mellom oppdrag. Med andre ord er det slutt på de såkalte nullprosentkontraktene som var standard i mange bemanningsbyråer tidligere.

Her er de nye rettighetene til ansatte i bemanningsbyrå:

• Du skal være fast ansatt

• Du skal ha lønn hele tiden

• Du skal ha en reell stillingsprosent

• Du skal vite når du skal jobbe

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.03.2019
16:29
10.04.2019 20:37