Arbeidsretten mener begge parter brøt fredspikten:
Nå får heismontørene lønna si, men de må til gjengjeld føre timelister elektronisk
Arbeidsretten mener både heismontørene i Schindler og bedriften agerte tariffstridig og brøt fredsplikten.
I RETTEN: Hovedtillitsvalgt i Schindler, Alexander Jordnes og LO-avdokat Håkon Angell under rettsforhandlingene i Arbeidsretten.
Christian Olstad, HMF
knut.viggen@lomedia.no
I ettermiddag kom Arbeidsrettens avgjørelse i konflikten mellom heismontørene og ledelsen i Schindler. Det skjedde i etterkant av en to dager lang hastebehandling.
NHO stevnet LO for Arbeidsretten 22. juni, for brudd på fredsplikten. LO hevdet på sin side at arbeidsgiver hadde gjort det samme.
Heismontørene i Schindler har siden 25. mai nektet å bruke et elektronisk arbeidsverktøy og har istedet levert inn timelister på papir, etter at bedriften 18. mai foretok endringer i FieldLink-systemet (en app red.anm.) uten å ha avtalt dette med klubben.
Torsdag 18. juni svarte bedriften ved å ikke utbetale lønn til 250 montører, det samme gjentok seg nå sist torsdag.
Arbeidsrettens oppgave var å bringe på det rene om disse handlingene var tariffstridige og ulovlig arbeidskamp.
Begge parter førte en rekke vitner og prosederte for sine syn, som for NHOs del var at heismontørene skulle dømmes for brudd på fredsplikten. LO argumenterte med at de måtte frifinnes og at det istedet var arbeidsgiver som hadde brutt tariffavtalen og fredsplikten.
Og arbeidsrettens konklusjon er klar:
• Heismontørenes kollektive nektelse av å bruke arbeidsverktøyet FieldLink er tariffstridig og ulovlig.
• Det samme er Schindlers tilbakekallelse av lønn.
• Arbeidsretten pålegger både NHO og LO "med alle stående midler å bevirke til at den tariffstridige og ulovlige aksjonen opphører".
• Partene må dekke egne sakskostnader.
- Skuffet
Hovedtillitsvalgt i Schindler AS, Alexander Jordnes, er skuffet over at de ble dømt for tariffbrudd og brudd på fredsplikten. Samtidig er han glad for at Arbeidsretten kom fram til at også arbeidsgiver hadde brutt fredsplikten og agert tariffstridig.
– Vi er fortsatt litt satt ut og synes det er helt hårreisende. Samtidig er det godt å vite at systemet slår begge veier, i dette tilfellet ved at arbeidsgivers lønnsnekt også betraktes som tariffstridig og et brudd på fredsplikten, sier han.
- Det vil ta mange år før de ansatte glemmer dette, konkluderer Jordnes.