Nasjonalmuseet: Arbeidere ble flyttet mellom firmaer etter varsel om ulovlig innleie – hadde 99 kroner i timelønn
En ny KPMG-rapport avdekker ulovlig lav lønn blant litauere som jobbet på utbyggingen av Nasjonalmuseet. Forbundssekretær i EL og IT mener at saken egentlig handler om ulovlig innleie.
KPMG har konkludert med nye, ulovlige forhold ved byggingen av Nasjonalmuseet. El og IT mener det dreier seg om ulovlig innleie.
Erlend Angelo
tori@lomedia.no
knut.viggen@lomedia.no
Tirsdag omtalte FriFagbevegelse rapporten fra konsulentselskapet KPMG som avdekket at litauere leid inn via et søsterselskap av Caverion Norge hadde en total timelønn helt nede i 99 kroner i timen, langt under allmenngjort minstelønn for ufaglærte på 184,36 kroner i timen. Det finske firmaet leverer rør, ventilasjon og elektro til byggeprosjektet det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen.
Ifølge Statsbygg, var det etter stikkprøver foretatt i mars i år at de som byggherre fattet mistanke om mulige brudd på regelverket, og ba om en utredning fra KPMG.
Men ifølge Trond Løvstakken, forbundssekretær i El og IT, ble Statsbygg varslet om forholdet allerede i februar.
– Det var da litauerne kom inn, først via selskapet UAB Eurotinklai. Etter at de tillitsvalgte påpekte at det ikke forelå avtale om innleie, så flyttet bedriften ansettelseskontraktene for litauerne til Caverion Litauen, sier Løvstakken til FriFagbevegelse.
Slik opererte de, ifølge tillitsvalgt
Løvstakken mener at Caverions flytting av arbeidskontraktene til sitt eget søsterselskap var et forsøk på å omgå regelverket for innleie. Reglene for innleie fra vikarbyrå er nemlig strengere enn innleie fra en produksjonsbedrift som ikke har som formål å leie ut arbeidskraft. Når innleien er fra et vikarbyrå, skal det avtales med de tillitsvalgte, og de innleide har krav på samme vilkår som de ansatte.
– Vi er av den oppfatning at Caverion Litauen er et bemanningsbyrå, og dermed skal de innleide likebehandles i henhold til overenskomsten, sier Løvstakken.
I KPMG-rapporten står Caverion fast på at de betaler allmenngjort minstelønn for ufaglærte, fordi det daglige tillegget de innleide arbeiderne får utbetalt skal regnes som lønn.
Statsbygg og KPMG på sin side mener at tillegget er å regne som diettpenger, og ikke skal regnes som lønn.
Men Løvstakken mener at heller ikke dette er godt nok.
– Disse arbeiderne skal ha lønn i henhold til overenskomsten vår, inkludert de tilleggene som er avtalt der. Dessuten er det ingen tvil om at disse bor i Litauen, og dermed har krav på både kost, losji og utenbystillegg oppå dette, sier han.
Trond Løvstakken, forbundssekretær i El og IT.
Leif Martin Kirknes
Åpen tvist med klubben
Det er ikke første gang at Caverion er i tvist med de tillitsvalgte angående innleie på Nasjonalmuseet.
– For et år siden hadde vi en tvist på innleie av mekanikere som da hadde tatt en del av jobben på prosjektet. Denne ble løst i februar med en enighetsprotokoll mellom Nelfo og El og IT, sier Knut Kristian Saxebøl, leder i elektromontørklubben i Caverion Oslo.
Nelfo er landsforening for elektro og IT i NHO, og representerer bedriften. Rundt samme tid oppdaget klubben innleien av litauere internt i konsernet.
– Innleien av litauerne startet i januar uten drøftning med klubben. Klubben og bedriften har levert inn en tvist om hvorvidt Caverion Litauen skal betraktes som produksjonsbedrift eller som et bemanningsbyrå. Men uansett form skulle det foreligget en enighetsprotokoll på innleieforholdet. Siden det ikke ble enighet om dette, skulle innleien aldri ha startet, sier Saxebøl.
Saxebøl er også kritisk til at Caverion har leid inn ufaglærte.
– Vi har hatt folk uten DSB-godkjennelse på bygget som har gjennomført det som blir kalt for mekanisk arbeid. Det er ikke i henhold til avtalen vi har, slik vi anser det.
Knut Kristian Saxebøl, leder i elektromontørklubben i Caverion Oslo.
Leif Martin Kirknes
Kritisk til Statsbygg
Løvstakken mener at Caverion har hentet inn ufaglærte for å spare penger.
– De lønner dem etter den allmenngjorte satsen for ufaglært arbeidskraft. Men disse folkene jobber på elektriske anlegg, og vi har forskrifter som gjør at det kun skal være faglærte som utfører dette arbeidet, sier Løvstakken.
– Hva synes dere om Statsbyggs oppfølging som byggherre?
– KPMG-rapporten kommer som en konsekvens av at vi varslet om ulovlig innleie, så vi må være fornøyde med det. Men vi reagerer på at ikke Statsbygg har slått ned på at dette var ulovlig innleie, og at de har latt dette fortsette.
Ifølge Løvstakken, er det første gang de har hatt en sak der det er uenighet om hvorvidt utleiebedriften er et vikarbyrå eller en produksjonsbedrift.
– Bedriften har forsøkt å omgå reglene ved å tilpasse seg. Dette er ulovlig innleie uansett hvordan man snur og vender på det, sier han.
– Har jobbet under oppsyn
Tirsdag opplyste Caverion at de avventer en endelig granskningsrapport før de kommenterer KPMGs funn ytterligere, men at de vil rette opp dersom det avdekkes feil. De står også fast på at Caverion Litauen er en produksjonsbedrift.
– Vi anser Caverion Litauen som et produksjonsselskap, på lik linje som alle andre Caverion-selskaper fordelt på ti land i Europa, skriver kommunikasjonssjef Helene Johansen i en e-post til FriFagbevegelse.
– Når det gjelder ufaglærte hjelpearbeidere og lærlinger som har arbeidet på prosjektet, har disse jobbet under oppsyn av faglært personell slik reglene krever, skriver hun.
Statsbygg opplyser at de vurderer å kreve at innleieforholdet med Caverion Litauen avsluttes, eller å holde tilbake det pengebeløpet de mener at Caverion har spart på å bryte reglene.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.