Konsulentfirmaet KPMG har avdekket flere mulige ulovlige forhold ved det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen.
Terje Pedersen / NTB scanpix
Litauiske arbeidere med ulovlig lav lønn var med å bygge Nasjonalmuseet, ifølge rapport
Flere litauiske arbeidere som jobber med utbyggingen av det nye Nasjonalmuseet har lønn langt under allmenngjort minstesats, ifølge en ny rapport. Den litauiske underleverandøren er uenig i definisjonen av lønn som brukes i rapporten.
tori@lomedia.no
Ifølge Statsbygg, var det etter stikkprøver foretatt i mars i år at de som byggherre fattet mistanke om mulige brudd på regelverket for ansatte på kontrakten Caverion Norge har på det nye Nasjonalmuseet. Det finske firmaet leverer rør, ventilasjon og elektro til byggeprosjektet, og leier inn arbeidstakere fra sin underleverandør i Litauen. En rapport fra konsulentfirmaet KPMG konkluderer nå med at innleide arbeidstakere fra Caverion Litauen hadde ulovlig lav lønn.
Det var Manifest Tidsskrift som først omtalte saken.
Stikkprøvene KPMG tok, viser at de innleide arbeiderne hadde en total timelønn helt nede i 99 kroner i timen. Allmenngjort minstelønn for ufaglærte er på 184,36 kroner i timen.
Strid om lønnsbegrepet
Caverion har imøtegått KPMGs konklusjoner i rapporten. Selskapet mener at en daglig godtgjørelse som arbeidstakerne får oppå lønna, også skal regnes som lønn, og at totalen dermed er innenfor det lovlige.
p
KPMG og Statsbygg mener at godtgjørelsen ikke kan regnes som lønn ifølge norsk lov, men er å regne som utgiftsdekning for diett. Til dette svarer selskapet at arbeidstakerne ikke har krav på diettpenger når de jobber ved Nasjonalmuseet, og at den daglige godtgjørelsen nettopp er ment å heve en litauisk minstelønn opp til nivået til landet de jobber i.
Caverion Norge opplyser til FriFagbevegelse at de vil avvente det endelige resultatet av en granskning før de gir ytterligere kommentarer.
Flere mulige lovbrudd
I tillegg beskriver rapporten flere andre mulige lovbrudd:
• Timeantallet på lønnsslippene var lavere enn timeantallet i timelistene
• Arbeidstakerne har hatt arbeidstid opp mot 64 timer i uka, uten at det var lagt fram skriftlig avtale om gjennomsnittsberegning
• Flere av arbeidstakerne sto på midlertidige kontrakter
• Det ble ikke registrert overtid
• Det går ikke fram av lønnsslippen om arbeidstakerne får feriepenger
KPMG mener også at Caverion Norge har gjort for lite for å tydeliggjøre lovkravene for sine underleverandører. I rapporten uttaler Caverion at feriepenger vil utbetales til neste år i henhold til norsk lov.
– Ikke sosial dumping
Prosjektet med utbyggingen av Nasjonalmuseet har tidligere vært i hardt vær for utstrakt bruk av innleie, og en teknisk etasje som er så lav at arbeiderne må stå på kne for å jobbe der. Bygget på Vestbanen skal stå ferdig til neste år, og blir Norges største kulturbygg.
Prosjektdirektør Steinar Støre ser alvorlig på saken, men vil ikke kalle forholdene KPMG har avdekket for sosial dumping.
– Summen av det arbeidstakerne har fått tilsvarer omtrent minstelønnsatsen, men deler er utbetalt på en slik måte at det ikke skal kalles lønn. Vi tror det er ulovlig, men vi kan ikke kalle det sosial dumping, sier han til FriFagbevegelse.
Har ikke akseptert kravene
Etter å ha mottatt rapporten har Statsbygg innledet en dialog med Caverion for å få rettet opp det byggherren mener er lovbrudd. Men Steinar Støre innrømmer at Caverion foreløpig ikke har akseptert kravene.
– Vil dere si opp kontrakten hvis ikke leverandøren aksepterer deres syn?
– Det er ikke sikkert at det er et virkemiddel vi kan bruke. Det vi vurderer nå, er å kreve at innleieforholdet med underleverandøren i Litauen avsluttes, og om vi kan holde tilbake det beløpet vi mener at de har spart på å drive ulovlig.
Steinar Støre håper at prosessen med det finske firmaet kan gi lærdommer slik at Statsbygg i fremtiden kan reagere raskere på ulovlige forhold.
– Dette har pågått over altfor lang tid, så vi må lære hvordan vi kan reagere raskere og mer treffsikkert. Vi utfører kontroller fordi vi mistenker at slikt foregår i bransjen, så dette er noe vi bør bli bedre på.
Avventer granskning
Caverion Norge har gitt følgende uttalelse til saken ved kommunikasjonssjef Helene Johansen:
«Caverion er en tariffbundet virksomhet, som har et løpende samarbeid med bl.a. El og IT forbundet i LO, og arbeider sammen med de tillitsvalgte for å sørge for at lover, forskrifter og tariffavtaler følges.
Avdekkes det feil, så skal disse feil rettes opp. Derfor ønskes enhver undersøkelse av slike forhold velkommen.
Det er også iverksatt en granskning fra Statsbygg. Caverion har interesse av å avdekke eventuelle avvik i prosessen knyttet til innleie, og i tillegg til egne interne undersøkelser, har Caverion også bistått med å levere alle nødvendig informasjon inn til den nevnte granskningen.
Caverion har også selv orientert Arbeidstilsynet om den pågående saken.
Basert på granskningen vil Caverion avvente ytterligere kommentarer inntil den endelig granskningsrapporten foreligger og er gjennomgått.»
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox