Sector Alarm truer med politianmeldelse, fagforeningen med boikott
16. mars fikk klubbleder Harald Hegland (29) avskjed fra montørjobben i Sector Alarm i Trondheim og truet med politianmeldelse. I går møtte han til forhandlingsmøte i Oslo.
FORHANDLINGSMØTE: Harald Hegland (t.v.), klubbleder for montørene i Sector Alarm og distriktssekretær i EL & IT Forbundet, Distrikt Trøndelag, før forhandlingsmøtet på Storo i Oslo i formiddag.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
– Et meget overraskende trekk, sier distriktssekretær i EL & IT Forbundet, Distrikt Trøndelag, Torstein Johansen. Han fulgte Harald på turen til Oslo. For to måneder siden demonstrerte EL & IT-medlemmer i Trøndelag utenfor Sector Alarm-kontoret på Moholt i Trondheim. Bakgrunnen var at tillitsvalgt Harald Hegland ble suspendert fra jobben i Sector Alarm. Bedriften selv hevder at dette er en personalsak og har til nå valgt ikke å uttale seg om saken.
Etter punktmarkeringen i Trondheim ble suspensjonen trukket tilbake og Harald kunne komme tilbake på jobb. 16. mars ble imidlertid Harald avskjediget. Siden da har fagforeningen og distriktet jobbet i kulissene med saken i håp om en løsning. Den kom aldri. I stedet er Harald truet med politianmeldelse. Eystein Garberg, leder i Elektrikernes Fagforening i Trøndelag, imøteser en slik anmeldelse.
– Vi oppfordrer Sector Alarm til å gjøre alvor av truslene sine, sier Garberg.
Onsdag ble det klart at Hegland vil gå rettens vei for å få montørjobben tilbake.
Må rapportere
Garberg mener Harald er uønsket fordi han tok på seg jobben med å være tillitsvalgt for montørene i Trøndelag.
– Og fordi han ønsker seg den samme tryggheten som de fleste i arbeidslivet tar for gitt; en tariffavtale, sier Eystein Garberg.
Han avviser bedriftens fremstilling av saken. Sector Alarm hevder at Harald har bedrevet "økonomisk mislighold", at han bevisst har lurt til seg for mye lønn.
– Harald har ført timer akkurat slik han har fått beskjed om, nå blir nettopp dette brukt mot ham. Han har gode forklaringer på alle avvik, men dette ønsker ikke bedriften å høre på, sier Eystein Garberg. Han hevder ansatte i Sector Alarm lever i et overvåkingsregime som man ikke har sett maken til på flere tiår.
– De må hele tiden rapportere elektronisk hva de gjør. Denne informasjonen krysskobler Sector Alarm med timelistene til hver enkelt ansatt, sammen med tidspunkt for telefonsamtaler i løpet av dagen og informasjon som de henter ut fra den elektroniske kjøreboka som er installert i alle biler, forteller Garberg. Han mener bedriften setter sammen informasjon fra fire forskjellige systemer for å finne avvik, ned på minuttnivå, hos montørene sine.
– Dette medfører selvsagt at alle ansatte er redde. De vet at hvis bedriften ønsker det, klarer de alltids å finne et eller annet på dem. Hvem er den neste som blir innkalt på møte? Hvem er den neste som blir sagt opp?
Ansatte tør ikke
Garberg forteller at de ansatte støtter Harald. Men ingen tør å si det høyt.
– Den som ønsker å holde ut i Sector Alarm, lærer fort at taushet er gull, forklarer Garberg.
– En montør som kjørte en bil med BlueMotion teknologi (stopper motoren i lyskryss red. anm.), ble i ettertid konfrontert med hvorfor han hadde stoppet på ei adresse han ikke skulle jobbe i. Det viste seg å være i et lyskryss, sier Garberg.
– Montører blir stadig spurt om hvorfor de har brukt lengre tid på kjøring enn det gulesider.no angir. Dette var også ett av punktene i saken mot Harald. Sector Alarm har ingen forståelse for at tidsbruken har en sammenheng med føre og trafikale forhold, mener Garberg.
Kjør til siden!
Fagforeningen har laget flyveblad der det nå oppfordres til at folk kjører til siden og slipper fram Sector Alarm sine biler - for å unngå flere oppsigelser. Bak den spøkefulle oppfordringen ligger det dypt alvor. Fagforeningen, som er en av de største innen elektro i Norge, ber om hjelp i kampen mot en bedrift de mener ikke aksepterer organiserte arbeidstakere og ryddige arbeidsforhold.
– Vi oppfordrer til boikott og at de som har et kundeforhold med Sector Alarm i dag ringer og sier det opp, avslutter Garberg.
– En personalsak
Pressetalskvinne Sissel Eckblad fra Sector Alarm sier på sin side at saken i Trondheim er en personalsak og ingen ting å gjøre med at vedkommende er fagorganisert.
– Saken er en personalsak som oppstår helt uavhengig av om den aktuelle medarbeideren er lokal tillitsvalgt og eller fagorganisert. Vårt reaksjonsmønster ville vært identisk helt uavhengig av om medarbeideren var organisert eller ikke. Utover dette ber vi om forståelse for at vi ikke kan debattere denne saken i media, sier hun.
Når det gjelder påstander om detaljovervåkning av ansatte via informasjon hentet fra digital kjørebok, har Eckblad følgende tilsvar:
– Vi er pliktig å benytte kjørebok og vi benytter en elektronisk kjørebok. Vi ber om forståelse for at vi ikke kommentere dette nærmere. På generelt grunnlag kan vi understreke at dette verktøyet ikke brukes til å overvåke medarbeidere. Om vi ønsker kan vi hente ut data fra kjøreboken, men vil alltid følge loven hvilket betyr at den aktuelle medarbeideren vil bli varslet og at vi sammen henter ut data fra kjøreboken.
Den som ønsker å holde ut i Sector Alarm, lærer fort at taushet er gull
Eystein Garberg, Elektroarbeidernes Fagforening, Trøndelag