JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Da Per-Harald fikk høre hva kollegaen tjente, fikk han en ubehagelig overraskelse

De kjører sammen i team for å følge opp domfelte som soner med fotlenke. Men bilturen gir ulik avkastning for sosial- og fengsels­faglige ansatte i region vest.
Samme biltur gir ulik lønn for sosial- og fengselsfaglig ansatte på EK-kontroll i region vest.

Samme biltur gir ulik lønn for sosial- og fengselsfaglig ansatte på EK-kontroll i region vest.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

– 10.000 kroner i året er penger det og, sier tillitsvalgt Per-Harald Rusten.

Når EK-teamet drar ut på tur til domfelte, sitter gjerne en sosialfaglig bak rattet, og en fengselsfaglig i passasjersetet. Eller omvendt.

Siden elektronisk kontroll (EK) startet opp i 2008, har de hatt lik avlønning.

Men i 2022 fikk NFF-tillitsvalgt Per-Harald Rusten på EK-teamet i Bergen en ubehagelig overraskelse. En nytilsatt kollega hadde et ekstra lønnstrinn. Grunnen? Kollegaen var sosialfaglig.

Per-Harald Rusten er NFF-tillitsvalgt og ansatt i region vest.

Per-Harald Rusten er NFF-tillitsvalgt og ansatt i region vest.

Privat

– Vi konfronterte lederen vår, som ikke visste om det. Vi ble oppgitt og frustrerte. Forskjellen utgjør 10.000 kroner per år, det er penger det også. Vi klarer å beholde det kollegiale samholdet, men vi føler på en urettferdighet. Det dreper litt av engasjementet, sier Rusten.

Han understreker at frustrasjonen ikke rettes mot de sosialfaglige kollegaene, men mot overordnet nivå i regionen.

De er ti ansatte på EK-teamet. Med så små forhold passer det dårlig med ulikhet, mener Rusten.

– Vi trodde vi skulle få rettet det opp i det lokale oppgjøret. Vi fikk bare inn en protokolltilførsel, som ikke hjelper noen ting.

En varig skjevhet

Forskjellen oppsto i det lokale lønnsoppgjøret i region vest i 2020, der resultatet omfattet en belønning av sosialfaglig høgskoleutdanning. De fengselsfaglige fikk ikke noe tilsvarende. Prinsippet om likelønn var skrotet.

Forskjellen som oppsto fører til økende ulikhet for hvert år.

– Dette er selvsagt ikke bra og det preger arbeidsmiljøet i EK teamene her i regionen på en negativ måte, sier leder for NFF region vest, Håkon Mjelde.

Regiondirektør Ketil Schreiner Evjen i region vest skriver i en e-post at forhandlingene i region vest ble gjennomført etter gjeldende lønnspolitikk.

På spørsmål om det gjøres noe for å endre den oppståtte skjevheten, svarer Evjen at gjeld­ende lønnspolitikk fortsatt legges til grunn i kommende oppgjør.

Ifølge Evjen har problemstillingen som tas opp, ikke vært nevnt i evalueringer av lønnsoppgjøret.

A- og B-lag

NFF-tillitsvalgt for friomsorgen nasjonalt, Odd-Petter Woll, opplever det som skummelt at en region skiller lag i lønnspolitikken.

– Her jeg jobber, på friomsorgskontoret i Troms og Finnmark, er suksesskriteriet at vi er likeverdige, sier Woll.

Siden prinsippet om ulik avlønning ble gjentatt i siste oppgjør, regner Woll det som en villet politikk fra arbeidsgivers side.

– Vi risikerer å få A- og B-ansatte, der sistnevnte skyver arbeidet over på de bedre lønna. Da har man mistet fellesskapsfølelsen. Hvis flere regioner tenker på å innføre dette, er vi litt ute å kjøre på luggeføre.

Hjemmesoning: Første domfelte med GPS-fotlenke: – Jeg ville heller sittet i fengsel

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse