Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) gjør det dyrere for bedriftene å permittere, og håper dette gjør at færre blir permittert.
Kristian Brustad
Erikssons helomvending
I 2009 ville Robert Eriksson redusere bedriftenes lønnsplikt til permitterte til tre dager. Som fersk minister øker han til rekordhøye 20 dager.
frode@lomedia.no
Regjeringas forslag om at bedriftene skal ta en mye større del av regninga ved permitteringer skaper bekymring rundt om i landet.
Fra 1. januar må bedriftene betale lønn de første 20 dagene når ansatte permitteres – en dobling fra dagens nivå på 10 dager.
Det er arbeidsminister som sender regninga til bedriftene, og den rammer særlig hardt i industrien og bygg og anlegg, som er utsatt for konjunkturer som går opp og ned.
Fagbevegelsen frykter bedriftene ikke vil ta den nye regninga på 20 dager ved permitteringer, og heller sparke folk.
Endret mening fra 2009
Økningen til 20 dager står i sterk kontrast til hva Eriksson mente for fire år siden, da han var stortingsprepresentant fra Nord-Trøndelag.
I 2009 var Eriksson opptatt av den vanskelige situasjonen ved hjørnesteinsbedriften Aker Verdal. Verftet gikk med underskudd og Eriksson mente politikerne måtte bidra med det de kan for å avhjelpe situasjonen.
– Vi må fjerne karensdager for den permitterte, samtidig som arbeidsgiverens lønnsplikt reduseres til tre dager i starten av permitteringsperioden, sa Eriksson til Trønder-Avisa 6. juli 2009.
Nå forsvarer han en økning fra 10 til 20 dagers lønnsplikt til bedriftene.
– Alle regjeringer har endret perioden for lønnsplikten ut fra hvordan konjunkturene er. I 2009 var det 18.000 permitterte. Nå er det 3.000, og arbeidsmarkedet ser bra ut for 2014, sier Eriksson.
Han vil at færre bedrifter skal benytte seg av permitteringer.
– Dette vil gjøre det mindre attraktivt å permittere ansatte, sier han.
Arbeidsgiverne er kritiske
Flere NHO-foreninger har rykket ut med kritikk av regjeringens innstramming i muligheten for å bli permittert. Blant kritikerne er Byggenæringens landsforening (BNL).
– Vi får nå så mange bekymringsmeldinger fra bedrifter om det nye permitteringsregleverket, at vi ikke er i tvil. Innstrammingen er en driver i retning av at arbeidsgivere skal si opp sine fast ansatte. Det er vi sterkt imot, uttalte Sandnes på Oslofjordkonferansen i regi av Fellesforbundet onsdag.
BNL vil sammen med Norsk Industri og Fellesforbundet be om et møte med de blå politikerne, og håper innstrammingen kan reverseres allerede ved revidert nasjonalbudsjett i mai.
Eriksson kommer ikke bransjen i møte.
– Jeg vil ha et permitteringsregelverk som frigjør arbeidskraft til de bedriftene som mangler sysselsetting. Min jobb er å sørge for en god arbeidsmarkedspolitikk for alle sektorer og alle arbeidstakere og arbeidsgivere, sier han.
– Bedrifter i byggebransjen og industrien frykter å miste viktig kompetanse om de må si opp folk i stedet for å permittere. Hva sier du til dem?
– Jeg skjønner ikke at man risikerer å miste kompetanse når det er så lave permitteringstall som vi har i dag, og så lav ledighet. Det kan dessuten ikke være en økning på ti dager i arbeidsgivernes lønnsplikt som gjør at de mister kompetanse, mener Eriksson.
Ingen trøst til Verdal
Klubbleder Ståle Johansen ved det som før het Aker Verdal, og nå heter Kværner Verdal, mener de ansatte er i samme vanskelige situasjon som da Eriksson engasjerte seg for verftet i 2009. I mellomtida har det vært travelt, med mye innleie, men etter mars 2014 står bedriften uten arbeid på eget verft. Da kan de økte kostnadene ved permitteringer føre til at bedriften i stedet velger oppsigelser.
– Denne politikken er strake veien tilbake til løsarbeidersamfunnet, der arbeidsfolk flyttes fra sted til sted som kveg, advarer klubbleder Johansen i Adresseavisa.
Arbeidsminister Eriksson mener situasjonen er en annen enn i 2009.
– Under finanskrisen i 2009 så arbeidsmarkedet annerledes ut. Alle regjeringer justerer regelverket etter arbeidsmarkedssituasjonen.
Han mener Kværner Verdal selv må anstrenge seg for å finne løsninger på utfordringene.
– Usikkerheten vil alltid være der for et verft som Kværner Verdal i en global verden. Jeg synes imidlertid det er veldig defensivt om de allerede nå kalkulerer med at de skal tape alle anbud neste år, sier Eriksson.
– Deler du frykten for at bedriften velger oppsigelser, framfor permitteringer?
– Det må bli opp til ledelsen ved Kværner Verdal hvordan de løser utfordringene neste år, sier Eriksson.
Permitteringer
Når det er enighet mellom tillitsvalgte og bedriften om bruk av permitteringer, vil Nav betale dagpenger til de permitterte.
Før 1. januar har arbeidsgiver lønnsplikt de første ti arbeidsdagene. Etter 1. januar øker dette til 20 dager. Deretter overtar Nav ansvaret.
Det blir også innstramming i hvor lenge en person kan få dagpenger under permittering. Dette minker fra 30 uker i 2013 til 26 uker i 2014.
Permitteringer
Når det er enighet mellom tillitsvalgte og bedriften om bruk av permitteringer, vil Nav betale dagpenger til de permitterte.
Før 1. januar har arbeidsgiver lønnsplikt de første ti arbeidsdagene. Etter 1. januar øker dette til 20 dager. Deretter overtar Nav ansvaret.
Det blir også innstramming i hvor lenge en person kan få dagpenger under permittering. Dette minker fra 30 uker i 2013 til 26 uker i 2014.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
– Det er noe usunt i Elkjøp. Det virker som de vil kvitt seg med alle som har 100 prosent stillinger og erstatte dem med deltidsansatte, sier Fawsi Adem.
Leif Martin Kirknes
Elkjøp tilbyr ansatte 3.000 kroner for å slutte: – På grensen til skandale
Håvard Sæbø
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.
Brian Cliff Olguin
I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn
Roy Ervin Solstad
Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Hanna Skotheim
Nav dømt for systemsvikt, men slipper å betale erstatning
Per Olaf Lundteigen (f.h.), Mímir Kristjánsson og Tuva Moflag lærer om sosialt arbeid i Nav.
Hanna Skotheim
Nav-ansatte ga politikerne klar beskjed: – Dere bestemmer stønadsnivået og vi får hets for det
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).
Colourbox
Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Kommentar
Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.
Berit Roald / NTB
«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»
Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.
Fellesforbundet avd. 23
500 streika mot høye strømpriser på Raufoss
Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen vil ha et hurtigarbeidende utvalg som kan finne ut hvordan «sliterne» kan få en bedre pensjon. Arbeiderpartiet svarer at regjeringa kommer med forslag til dette til høsten.
Erlend Angelo
Rødt vil ha hurtigutvalg som skal finne pensjonsløsning for «sliterne»
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL
Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik
Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.
Anders Tøsse
Lærere frykter stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp
Leder av Utdanningsforbundet Steffen Handal mener regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sitter med nøkkelen til enighet i årets lønnsoppgjør i kommunal sektor.
Leif Martin Kirknes