JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny struktur i kriminalomsorgen

Fengselsansatte mener de ikke blir hørt om omorganiseringen av kriminalomsorgen

Tillitsvalgt i fengsel er provosert over at Kriminalomsorgsdirektoratet omorganiserer kriminalomsorgen uten å lytte til ansatte.
SKUFFET: – KDI er ikke opptatt av å finne en partssammensatt løsning. Det er provoserende, sier Tommy Fredriksen.

SKUFFET: – KDI er ikke opptatt av å finne en partssammensatt løsning. Det er provoserende, sier Tommy Fredriksen.

Christopher Olssøn

katharina@lomedia.no

Justisdepartementet og Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) har hatt et ønske om å omorganisere kriminalomsorgen i mange år. Tillitsvalgte, politikere og byråkrater har diskutert ulike modeller, men tilslutt stemte Stortinget ned regjeringens forslag til omorganisering desember 2016.

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) kalte avgjørelsen en stor seier.

– Dette er den viktigste saken vi har kjempet fram de siste 15 årene, sa nestleder Asle Aase i NFF til FriFagbevegelse.

Her er kandidatene til ledervervet i NFF

KDI foreslår å kutte antall enheter

Etter avgjørelsen på Stortinget har det vært lite oppmerksomhet rundt tema, men nå har det begynt å ulme. I en fersk KDI-rapport foreslår direktoratet å omorganisere kriminalomsorgen fra dagens tre nivå – KDI, regioner og lokale fengsel og friomsorgskontor – til to nivå ved å slå sammen KDI og regionene, noe NFF har vært positiv til. Det skal etableres fire regionale KDI-avdelinger i Lillestrøm, Trondheim, Sandnes og Tønsberg.

Så langt så godt. Nå står kampen om fengslene og friomsorgskontorene. I mai skal direktoratet fortelle hvilke avdelinger som blir slått sammen. Men regiontillitsvalgt Tommy Fredriksen i NFF, som har deltatt på flere møter med direktoratet om den nye enhetsstrukturen, roper allerede varsko. På et møte med KDI 23. mars fikk han vite at dagens 60 fengsel og friomsorgskontor skal bli til 24 enheter, noe han mente var altfor få.

– NFF gav klar beskjed om at KDI må øke antall enheter, sier Fredriksen.

Leder Rita Bråten og nestleder Asle Aase deltar også i prosessen.

Ansatte mister styringsrett

I midten av april deltok de forventningsfulle på et nytt møte og ble overrasket over KDIs vending. Istedenfor å øke antall enheter, vil direktoratet kutte til 17 enheter.

– KDI er ikke opptatt av å finne en partssammensatt løsning. Det er provoserende. Jeg føler at vi ikke blir hørt, sier regionalt tillitsvalgt.

Rita Bråten deler Fredriksens misnøye med prosessen.

– Jeg forventer at KDI vektlegg NFFs synspunkter angående det lokale nivået, når det i mandatet fra Justisdepartementet står at det skal være en tett involvering av organisasjonene som en forutsetning for et godt resultat.

Fredriksen hadde forventet at sammenslåingen skulle være basert på lokale ønsker.

– Vi vet av erfaring at en omorganisering fungerer best når ansatte blir hørt, sier han.

Regionalt tillitsvalgt mener den nye strukturen med store enheter svekker lokalt nivå. 17 store enheter vil føre til enheter med opptil seks underavdelinger.

– Kontrollspennet i enhetene blir for stort. Det blir for mange avdelinger og ansatte å forvalte. Ansatte vil også miste styringsrett og medbestemmelse, sier Fredriksen.

NFF vil jobbe for flere fengsler og friomsorgskontor

Direktoratet for forvaltning og ikt evaluerte dagens organisering og foreslo et pilotprosjekt hvor en slår sammen noen fengsler og friomsorgskontor for å undersøke hvordan det fungerer. Regionalt tillitsvalgt er oppgitt over at KDI ikke vil teste ut den nye løsningen.

– KDI tar ikke råd. De bare kliner til. Det er for overambisiøst.

Dersom det blir 17 enheter, blir det også 17 lokale fagforeninger med plasstillitsvalgte på avdelingene. Det vil føre til at ansattes medbestemmelse blir svekket. Tommy Fredriksen er overrasket over KDIs ønsker.

– De burde lyttet til oss fordi vi har sterke støttespillere på Stortinget. Om de ender med 17 enheter, vil vi motarbeide det.

En av årsakene til at opposisjonen på Stortinget stemte ned regjeringens forslag i 2016 skyldes NFF lobbyvirksomhet overfor politikere. Fredriksen er klar til å ta opp kampen en gang til.

HAR FÅTT INNSPILL FRA ANSATTE: – Styrket lokalt nivå er et viktig mål for en omorganisering, sier Marianne Vollan.

HAR FÅTT INNSPILL FRA ANSATTE: – Styrket lokalt nivå er et viktig mål for en omorganisering, sier Marianne Vollan.

Jan-Erik Østlie

KDI: Et viktig mål å styrke lokalt nivå

Direktør Marianne Vollan i KDI vil ikke kommentere de ulike alternativene på nåværende tidspunkt og viser til at direktoratet skal møte tillitsvalgte 25. april.

– Styrket lokalt nivå er et viktig mål for en omorganisering. Som del av det videre arbeidet har det vært avholdt en arbeidssamling der tillitsvalgte fra flere organisasjoner og regiondirektørene deltok. Et viktig tema var enhetsstrukturen i en tonivåmodell. Her kom det flere gode innspill, sier Vollan.

Les mer:

Stortinget stopper nedleggelsen av Osterøy fengsel
Innlegg: Omorganisering i kriminalomsorgen, Rome(r)rikets fall
Tidligere straffedømte rehabiliterer innsatte

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse