Bevarer unik fengselsøy
Stortinget stopper nedleggelsen av Osterøy fengsel
Tillitsvalgte, som har slåss for å bevare fengselsdriften, har vunnet en midlertidig seier. Fengselet blir ikke lagt ned før soningskapasiteten på Vestlandet er utredet.
BESTÅR INNTIL VIDERE: Lavsikkerhetsfengselet på Osterøy blir ikke lagt ned med det første.
Helge Skodvin
katharina@lomedia.no
I januar fikk ansatte i Bergen fengsel Avdeling Osterøy beskjed om at innen sommeren 2009 skulle fengselsdriften avvikles. Tillitsvalgte – lokalt, regionalt og sentralt – godtok ikke avgjørelsen og har slåss for å bevare det unike fengselet.
• Tariffoppgjøret: NFF krever bedre uttelling på pensjon for variable tillegg
En seier for NFF
Og de har lykkes. Nå har et flertall på Stortinget stoppet nedleggelsen av fengselet og samtidig inkludert Osterøy fengsel i den pågående Konseptvalgutredning for Kriminalomsorgen region vest.
– Dette er en seier for NFF. Vi har klart å snu et vedtak. Osterøy vil i hvert fall leve i to år til, kanskje lengre, sier Haakon Mjelde, tillitsvalgt i Bergen fengsel.
Alle nivåene i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) har jobbet sammen.
– Plasstillitsvalgt, medlemmene og alle på øya har stått på for å bevare Osterøy. Hvis vi bare hadde toet våre hender, ville øya blitt lagt ned sommeren 2019.
Kjemper videre for øya
Mjelde antar at det vil ta to år å utrede behovet for soningsplasser på Vestlandet. Selv om øya er reddet for denne gang, hviler han ikke på laurbærene.
– Vi vil gjøre alt i tida framover for at fengselet på øya ikke legges ned.
Det er få åpne soningsplasser for kvinner på Vestlandet. I dag er ni av til sammen 31 plasser på Osterøy forbeholdt kvinner.
En rapport fra Kriminalomsorgsdirektoratet har slått fast et det er uheldig og uakseptabelt for kvinner å sone på ordinære avdelinger i mannsfengsel. Damene får et dårligere arbeidstilbud og utgangspunkt for å klare seg etter soning sammenlignet med menn. Mjelde foreslår å gjøre om soningstilbudet på øya til et kvinnefengsel.
– Det er absolutt et alternativ å gjøre om Osterøy til et kvinnefengsel, sier Mjelde.
FORNØYD: – Dette er en seier for NFF. Vi har klart å snu et vedtak, sier Haakon Mjelde.
Ole Palmstrøm
Les også:
• NFF frykter at rapporten om regjeringens budsjettkutt i kriminalomsorgen kan brøyte vei for nedleggelser
• Kjemper for fengselsøya
• Tidligere straffedømte Christian rehabiliterer innsatte
• Bjarte (43) fikk hjerteinfarkt på jobb i Bergen fengsel. Nå kjemper han for bedre arbeidsvilkår