JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Friomsorgen fast inn i NFFs sentralstyre

Anita Skoglund er nyvalgt representant for friomsorgen inn i sentralstyret til Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund. – På høy tid med en fast representant, mener NFF-medlemmer i friomsorgen.
INN I STYRET: Anita Skoglund er friomsorgens aller førte representant i sentralstyret.

INN I STYRET: Anita Skoglund er friomsorgens aller førte representant i sentralstyret.

Øystein Bråthen

anne.siri.rena@lomedia.no

may.berg@lomedia.no

– Det blir bra å kunne formidle direkte inn til sentralstyret hvordan det er å jobbe i friomsorgen, sier Anita Skoglund.

Hun er nyvalgt – og altså historiens aller første – representant for friomsorgen i NFFs sentralstyre.

Skoglund husker tilbake til NFFs landsmøte for fire år siden, da samme forslag om å få inn en fast representant for friomsorgen ble nedstemt.

– Friomsorgen har økt såpass i omfang de siste årene, særlig med elektronisk soning, så nå var tida virkelig inne for å få en egen representant. Friomsorgen er fortsatt ganske liten, men svært viktig, mener nyslått representant Anita Skoglund.

Økt i omfang

Friomsorgen utgjør omtrent ti prosent av medlemmene i NFF. De resterende 90 prosentene er fengselsansatte.

Hittil har friomsorgen altså ikke vært representert i sentralstyret, som er forbundets øverste organ.

Nå har landsmøtet vedtatt å utvide sentralstyret fra ni til elleve medlemmer, og friomsorgen får en fast representant.

– Vi vet hvor skoen trykker og hvilke utfordringer vi har. Det siste statsbudsjettet viser endringer i kriminalomsorgen, og det vil nok også berøre oss. Det er viktig at vår stemme blir hørt framover, fortsetter Skoglund.

Anita Skoglund er utdannet sosionom, og fra 2007 til 2011 jobbet hun i friomsorgen i Troms. Nå jobber hun for friomsorgen i Østfold, med kontor i Fredrikstad.

Skoglund har bred erfaring fra barnevern, sosialkontor og arbeid med rus og psykiatri.

– Det at jeg har jobbet i nord – der avstandene er store og veier ofte både er stengt og rasutsatt – og nå også på det sentrale Østlandet, gjør at jeg har et godt overblikksbilde over friomsorgen i vårt langstrakte land, mener hun.

Forbli utenfor fengslene

Terje Gulestø ble av landsmøtet valgt som personlig vararepresentant for Anita Skoglund.

Gulestø har 31 år i kriminalomsorgen bak seg, de seks siste årene i friomsorgen, hvor han jobber i pilotprosjektet for elektronisk kontroll.

Med lang fartstid i ulike jobber, mener han å ha godt overblikk over kriminalomsorgen. Han er ikke i tvil om at det er riktig å gi friomsorgen representasjon.

– Friomsorgen jobber med å ta innsatte ut av fengslene, og jobben som gjøres her er svært viktig for at de skal forbli utenfor fengslene, sier han.

– Jeg vil holde tett kontakt med med ansatte og tillitsvalgte i friomsorgen for å sørge for at jeg har den kunnskapen som trengs for å representere dem på en god måte, sier Gulestø.

– Ikke glem de to F’ene

– Jeg har pleid å si at en ikke må glemme at det er to F’er i NFF. Med en friomsorg i rivende utvikling er dette landsmøtevedtaket veldig bra, mener Ann-Helen Hansen, merkantilt ansatt ved Rogaland friomsorgskontor og tillitsvalgt for NFF Friomsorgen i samme fylke.

Om Ann-Helen Hansen hadde vært organisert i NFF bare på grunn av rettigheter rundt lønn, ville hun ha meldt seg ut etter to dager, forteller hun – fordi hun mener det ikke har vært særlig å hente på akkurat dette området.

– Jeg er organisert på grunn av mye annet, som at arbeidsmiljø og organisatorisk og faglig utvikling blir tatt på alvor. Nå opplever jeg også at regionen jeg jobber i lytter mer og mer til oss som kommer fra friomsorgen, fortsetter Hansen.

– NFF har ikke ivaretatt oss like godt

Også Anne Gro Granum mener at vedtaket er et stort skritt i riktig retning.

– Fengselsbetjentene har alltid vært mange, og som representant for en annen yrkesgruppe, og som høgskoleutdannet, har det nok vært vanskelig å bli hørt i NFF-sammenheng. Dette vil endre seg nå, tror Granum, som selv er fengselsbetjent. Hun jobber ved Hedmark og Oppland friomsorgskontor.

Pushe på

Nina Sørensen er seniorkonsulent og nestleder i Troms Friomsorgsforening. Hun er veldig godt fornøyd med endringen.

– NFF er dominert av fengselsansatte, men vi har opplevd økende oppmerksomhet rundt friomsorgen de senere årene fra forbundets side. Jeg er glad for at vi nå får en person i sentralstyret som har detaljkunnskap om vårt område, og som kan fremme våre saker og pushe litt på, sier Sørensen.

NFFs landsmøte:

Tromsø, 24. - 26. oktober

Samleside: Alle sakene fra landsmøtet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

NFFs landsmøte:

Tromsø, 24. - 26. oktober

Samleside: Alle sakene fra landsmøtet