JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halden fengsel er kjent som verdens mest humane høysikkerhetsfengsel. Nå trues modellen av flere kutt

Halden fengsel skulle gi innhold i soningen og gjøre innsatte til gode naboer. Men fengselet går inn i tiårs­jubileet med et kutt på 10 millioner kroner.
STRAMMERE TIDER: Fengselsdirektør Are Høidal (t.h.) og nestleder Ørjan Fallmo i NFF-avdelingen i Halden fengsel merker at budsjettene strammes til når fengselet snart går inn i sitt tiende år.

STRAMMERE TIDER: Fengselsdirektør Are Høidal (t.h.) og nestleder Ørjan Fallmo i NFF-avdelingen i Halden fengsel merker at budsjettene strammes til når fengselet snart går inn i sitt tiende år.

Øyvind Aukrust

17.06.2019
13:12
17.06.2019 13:29

nina.hanssen@lomedia.no

Midt i skogsområdet utenfor Halden dukker de høye, grå steinmurene opp. Bak de seks meter høye murene ligger det som ifølge mange medier er «verdens mest humane høysikkerhetsfengsel».

Fra hele verden har det kommet politikere og folk som jobber i kriminalomsorgen for å lære hvordan fengselet drives.

Alle skal ses

Institusjonen er ett av rundt 30 høysikkerhetsfengsler i Norge, og ifølge fengselsdirektør Are Høidal sitter det her menn som «har vært ute en vinternatt». Fellesnevneren er lange dommer for grove, kriminelle handlinger som narkotikasmugling, vold og drap.

– Vi merker at det er tøffere klientell, og overgangen blir ofte stor for de som blir overført fra Ullersmo og Oslo fengsel. Men her skal alle innsatte bli sett og lyttet til, sier Høidal.

De har også et servicetorg der blant annet Nav, Frelsesarmeen og Konfliktrådet er representert. For Høidal er det viktig å skape et godt miljø med god dialog mellom de innsatte og ansatte.

– Vi er nødt til å skape et godt arbeidsmiljø slik at vi kan utføre jobben vi er satt til å gjøre på best mulig måte, sier han.

Men hva er det egentlig som gjør dette fengselet så unikt? Er det fortsatt et fyrtårn?

Innenfor murene kan området oppfattes som et veldrevet borettslag med både fotballbane, skogholt og flotte hjemmesnekra benker og bord. I de ulike luftegårdene har den internasjonalt anerkjent grafitti-kunstneren Dolk utfoldet seg med flotte malerier som kan få frem smilet.

Maleriene i luftegården har også fått medieoppmerksomhet og har blant annet vært avbildet i anerkjente Time Magazine.

Les også: Tillitsvalgte Ingeborg (54) synes fengselskuttene er uverdige: – Vi hadde trengt hver eneste av de ansatte i kriminalomsorgen

Løslater naboer

Men det var ikke først og fremst bygningsmassen eller de grønne lungene som skulle gjøre dette fengselet til et fyrtårn. Justisminister Knut Storberget hadde ambisjoner om at anstalten skulle ha godt innhold i soningen.

Av aktiviteter for innsatte i dag er det et stort bilverksted, et snekkerverksted, storkjøkken med tilhørende restaurant der innsatte kan ta fagbrev både i servitør og kokkeyrket. Det er bare vinsmakerfagbrevet de ikke får tatt her inne.

I tillegg har fengselet et topp lydstudio, med instrumenter og utstyr som enhver musiker kan misunne dem. De har også bibliotek og aktivitetsrom for programarbeid og en stor gymsal med egen klatrevegg og et flott rom som folk med ulike religioner kan benytte for å finne ro.

Saken fortsetter under bildet.

STUDIO: Studioet og instrumentene i Halden fengsel er fullt utstyrt.

STUDIO: Studioet og instrumentene i Halden fengsel er fullt utstyrt.

Øyvind Aukrust

Da regjeringen Stoltberg laget stortingsmelding 37 om «Straff som virker», ble Are Høidal bedt om å bidra.

– Det er meningsfylt at vi som kjenner hvor skoen trykker, kan komme med forslag. Jeg var med å lage både stortingsmelding 27 og 37 og håper selvsagt at jeg også får bidra i den nye meldingen som dagens regjering har varslet, sier Høidal.

For selv med stadig mindre ressurser har han som mål å legge til rette for at lovbrytere skal komme ut av sitt kriminelle handlingsmønster.

– Fokus her er å gi de innsatte meningsfylte aktiviteter slik at de kan komme ut og leve et normalt liv. Vi løslater jo den framtidige naboen din og bidrar til at samfunnet får flere skattebetalere, sier han.

Betjentrollen vekker oppsikt

Høidal mener det nå er stor interesse for hvordan norsk kriminalomsorg drives ute i verden, og han har selv vært i USA for å fortelle om den norske kriminalomsorgsmodellen.

– Det er spesielt betjentrollen som vekker oppsikt. I USA har de jo væpnede sikkerhetsvakter i fengslene. Soningen der preges av hevn og tøff straff, mens her i Norge er våre betjenter også miljøarbeidere som bistår og er sammen med de innsatte i løpet av dagen, forteller han.

Det er dette samspillet mellom de ansatte og innsatte Høidal mener er typisk norsk, og det er han stolt av. I Halden fengsel er respekt, dialog og human behandling som bidrar til tillit, noe av det viktigste. Fengselslederen, som tidligere har vært sjef for Oslo fengsel, har en drøm om å «eksportere» denne humane soningstankegangen til USA og flere land der de har andre måter å behandle innsatte på. Han mener dette er straff som fungerer. I Halden fengsel er isolatet i bruk veldig sjelden.

Til neste år er det 10-årsjubileum. I dag har de rundt 277 innsatte i de to fengslene avdeling Halden og avdeling Sarpsborg, samt overgangsboligen utenfor murene i Halden.

Les også: 430 ansatte skal kartlegges etter fengselsnedleggelsene. Fem kriterier avgjør hva de skal jobbe med i framtida

Ostehøvelkuttet svir

På kjøkkenet er det full aktivitet.

– Vil dere smake brownies? Jeg var ikke så heldig med denne, men her er det så godt å være, sier Rune og deler ut smaksprøver.

Fangen er stolt av å få mulighet til å utdanne seg her i fengselet og drømmer om å starte en restaurant når han kommer ut. På kjøkkenet skryter lærerne Yngve Mathisen og Ragnhild Meum Olsen av flinke innsatte som gjennomfører fag. Til høsten lanserer de også boka «Læretid» på eget forlag, om matretter de lager i fengselet. Det er god stemning i verkstedene der innsatte er i gang med dagens dont. Lærer i kunst og design, Tone Avseth, forteller med stort engasjement om vikingprosjektet som de startet her.

– Funnet av Jellestadskipet utenfor Halden var det første i Norge på 115 år. Skipet som har tilhørt en høvding eller konge, inspirerte oss til å ha fokus på vikingtiden og nå lager vi kopier av stoler som var vanlige på den tiden, forteller hun og viser fram.

Saken fortsetter under bildet.

UTGIR BOK: De innsatte kan ta fagbrev på kjøkkenet i Halden hos lærerne Yngve Mathisen og Ragnhild Meum Olsen, og snart kommer de med kokebok.

UTGIR BOK: De innsatte kan ta fagbrev på kjøkkenet i Halden hos lærerne Yngve Mathisen og Ragnhild Meum Olsen, og snart kommer de med kokebok.

Øyvind Aukrust

Også på håndverksavdelingen lager de innsatte flotte skulpturer, malerier og andre ting som selges. Praten går livlig både på norsk og engelsk da det er mange med utenlandsk bakgrunn som soner her.

Det er god stemning i de ulike arbeidsdriftene, men både de ansatte og innsatte vi møter underveis, har merket at det stadig blir trangere økonomiske rammer i kriminalomsorgen.

Ettersom Halden fengsel i sin tid var et spesielt moderne fengsel, har de så langt fått ekstrabevilgning til drift på nesten fem millioner kroner. Det blir det nå slutt på. Det er noe som bekymrer blant andre NFF-foreningens nestleder Ørjan Fallmo, som har jobbet i fengselet siden starten.

– Fra før har vi ostehøvelkuttene, og så kommer dette kuttet i tillegg. Det føles som om kriminalomsorgen sakte men sikkert rives ned, sier Fallmo.

Han innrømmer at han er svært bekymret for utviklingen i hele den norske kriminalomsorgen og ikke bare for innholdet i soningen.

– Mange fengsel legges ned nå, og i flere legges hele avdelinger ned. Nå frykter jeg at dette også kan skje i Halden, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

INNHOLD: Ørjan Fallmo, nestleder (t.h.) og Jørgen Stavang Andersen, leder i NFF Halden fengsel, er mest opptatt av at det finnes nok stillinger til å gi soningen et godt innhold.

INNHOLD: Ørjan Fallmo, nestleder (t.h.) og Jørgen Stavang Andersen, leder i NFF Halden fengsel, er mest opptatt av at det finnes nok stillinger til å gi soningen et godt innhold.

Øyvind Aukrust

Ingen planer om å stenge

Fengselsdirektør Høidal understreker at ledelsen ikke har planer om å legge ned noen avdelinger, men bekrefter at fengselet går inn i en tøff periode.

– Vi klarer oss foreløpig, men ABE-kuttene tvang oss å kutte flere stillinger. Blant annet er en IT-stilling borte, en HMS-rådgiverstilling og en verksmester. Dette går selvsagt utover innholdet og også HMS-arbeidet. Vi har derfor bedt en tilbakeføringskoordinator om å være HMS-rådgiver på deltid nå, sier han.

Høidal vet at mindre ressurser også har ført til at mellomledere nå må bruke mer tid på saksbehandling fremfor å være ledere for de ansatte og følge dem opp.

– Det er uheldig, påpeker han.

Driftskutt

Hovedverneombud Richard Andersen frykter også at budsjettkutt kan få store konsekvenser. Blant annet mener han det blir tøft med både ostehøvelkutt og kutt i den ekstra bevilgningen på nærmere fem millioner som de har fått hvert år til nå.

– Det kan bety rundt 10 millioner kroner i kutt i 10-årsjubileumsåret, sier han.

Andersen er overbevist om at dette vil gå utover aktivitetene og programarbeidet som er svært viktig for de som soner her. Det bekymrer også Elling Ellingsen, som har ansvar for programarbeidet i Halden fengsel. Her har de både pappagrupper, rusmestringsprogram, kurs i stressmestring og mange andre tilbud.

– Vi prøver å hjelpe folk med de grunnleggende ting som de faktisk sliter med, så dette er for mange veldig gode tilbud. Jeg er bekymret for at nye kutt i bevilgningene vil gå utover dette programarbeidet, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

PROGRAM: Elling Ellingsen er bekymret for at programvirksomheten i Halden fengsel blir dårligere som følge av strammere budsjetter.

PROGRAM: Elling Ellingsen er bekymret for at programvirksomheten i Halden fengsel blir dårligere som følge av strammere budsjetter.

Øyvind Aukrust

Tøffere for de innsatte

En av de innsatte som også har merket at tilbudene snevres inn, er Richard Moene (47) som har sonet i Halden siden 2017 da han ble overført fra Kumla fengsel i Sverige.

– For meg har det vært veldig bra å komme hit. Jeg blir sett som menneske, og betjentene har vært fantastiske til å følge meg opp. Jeg håper at ikke nye kutt for fengselet går utover programvirksomheten og arbeidstilbudet som er viktig for vår selvutvikling og som gir oss mulighet til skolering, sier han.

Selv har han blitt rene kjendisen mens han har sittet inne, da han har deltatt i mange intervjuer og også dokumentarer. NFF-leder i Halden fengsel, Jørgen Stavang Andersen, deler bekymringen for at kutt kan gi færre ansatte og at dette kan gå utover kvaliteten på soningen.

– For oss er det viktig å gi et best mulig innhold, og da kan man ikke kutte flere stillinger. I dag er dette et fengsel med et høyt faglig nivå og som legger vekt på tverrfaglig samarbeid, understreker han.

INNSATT: Richard Moene skryter av soningstilbudet i Halden fengsel.

INNSATT: Richard Moene skryter av soningstilbudet i Halden fengsel.

Øyvind Aukrust

Det føles som kriminalomsorgen sakte men sikkert rives ned.

NFF-nestleder Ørjan Fallmo

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.06.2019
13:12
17.06.2019 13:29