JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

430 ansatte skal kartlegges etter fengselsnedleggelsene. Fem kriterier avgjør hva de skal jobbe med i framtida

Nedleggelsen av seks fengsel berører langt flere enn de 173 ansatte som mister sin nåværende arbeidsplass. Kriminalomsorgsdirektoratet forbereder omstilling og mulige oppsigelser.
USIKKER FRAMTID: Kriminalomsorgen står overfor en større omstillingsprosess etter at Stortinget før jul vedtok å legge ned seks fengsel.

USIKKER FRAMTID: Kriminalomsorgen står overfor en større omstillingsprosess etter at Stortinget før jul vedtok å legge ned seks fengsel.

Ole Palmstrøm

katharina@lomedia.no

Like før jul besluttet flertallet på Stortinget å legge ned seks fengsel. I løpet av få måneder stenges anstaltene, og 173 ansatte mister jobben på sin arbeidsplass.

Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) forbereder seg på mulige oppsigelser. Sammen med representanter fra arbeidstagerorganisasjonene har direktoratet jobbet fram viktige retningslinjer for prosessen videre.

Debattinnlegg: Stortingets gave til kriminalomsorgen er oppsigelser, dårligere bemanning og svekket sikkerhet

Utvelgelseskretsen er større enn seks fengsel

Det jobber 173 ansatte ved de seks enhetene som skal avvikles. Men likevel blir rundt 430 ansatte berørt av nedleggelsene. Årsaken er at den såkalte utvelgelseskretsen er på enhetsnivå.

I praksis vil det for eksempel si at ikke bare ansatte i kvinnefengselet i Sandefjord rammes av nedleggelsen, men at alle arbeidstagere i hele Søndre Vestfold fengsel med avdelingene i Berg, Sandefjord og Larvik går en usikker framtid i møte.

Det samme gjelder folk som jobber i:

• Nordre Vestfold fengsel (Hof og Horten)

• Hedmark fengsel (Bruvoll, Ilseng og Hamar)

• Arendal fengsel (Håvet, Evje, Kleivgrend og Arendal)

• Bergen fengsel (Bergen og Osterøy).

• Hassel fengsel

Fem kriterier for utvelgelse

Å være i omstilling er krevende. Ansatte vet ikke hvor de skal begynne å jobbe, hvem som blir deres nye kolleger eller om de i det hele tatt har en jobb å gå til.

For å gjennomføre omstillingen på den mest rettferdige måten, har KDI og ansattes representanter blitt enige om fem kriterier for utvelgelse:

• ansiennitet i kriminalomsorgen
• kompetanse,
• alder,
• kjønn og
• sosiale forhold

Kriteriene er ikke rangert, og noen av dem trenger en forklaring.

Når alder blir vektlagt, betyr det at enheten trenger en aldersspredning som ivaretar sikkerhet, kontinuitet og arbeidsmiljø.

Fengslene er også opptatt av en kjønnsbalanse med 40 prosent kvinner og 60 prosent menn.

Kompetanse innebærer blant annet at ansatte uten etatsutdanning kan miste jobben før fengselsbetjenter.

Sosiale forhold kan være aleneforsørgere med ansvar for barn eller tap av pensjonsrettigheter.

Ansattes kompetanse skal kartlegges

Tommy Fredriksen, nestleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, deltar i omstillingsutvalget. Han presiserer at kriteriene vedtas på sentralt nivå, men at regionene til en viss grad må utøve skjønn ved vekting av kriteriene.

– Utvelgelseskretsen og kriteriene avgjør hvem som blir tilbudt jobb, sier Fredriksen.

Før utvelgelsen starter, skal en avgjøre hvilke stillinger enheten har behov for og kompetansen som kreves i stillingene. Ansatte som er berørt av nedleggelsene, inviteres til en samtale med arbeidsgiver for å kartlegge deres kompetanse knyttet til kriteriene. I dette møtet skal en også snakke om ønskede arbeidsoppgaver og stillinger.

– I samtalene er det viktig at ansatte som er villige til å jobbe ved andre fengsel utenfor pendleravstand, fortelle det, sier Fredriksen.

Med pendleravstand menes halvannen time.

Han anbefaler arbeidstagere som er usikre i forkant av samtalen, å søke råd hos arbeidsgiver eller tillitsvalgt. Sammen med KDI og Kriminalomsorgens Yrkesforbund skal Fredriksen reise rundt til alle fengslene som er rammet av nedleggelsen for å informere og svare på spørsmål fra ansatte.

Kan bli tilbudt jobb i friomsorgen

Mange tenker nok at en jobb i staten, er en sikker jobb. Men det stemmer ikke. Også statsansatte kan bli sagt opp. Fredriksen forklarer hvorfor.

– Ifølge Statsansatteloven kan statsansatte sies opp når oppsigelsen er saklig begrunnet i virksomhetens forhold § 19. (1). Er nedleggelser en saklig begrunnelse?

– Ja, dessverre. Nedskjæringer og bortfall av oppgaver er en saklig begrunnelse, men det er ikke en saklig oppsigelse dersom en kan tilbys en annen passende stilling i kriminalomsorgen i pendleravstand, sier Fredriksen.

– Fengselsansatte kan også bli tilbudt jobb ved et friomsorgskontor, for eksempel ansatte i merkantile stillinger. Fengselsbetjenter kan også få tilbud om å jobbe med elektronisk kontroll ved et friomsorgskontor, sier nestlederen.

Fredriksen ber ansatte tenke nøye gjennom før de eventuelt takker nei til et tilbud om en passende stilling. Om en sier nei, betraktes det som at en har sagt opp selv. Konsekvensene blir at en ikke får overtallighetsattest og heller ikke har krav på arbeidsavklaringspenger fra Nav før etter 12 uker.

– En må huske at en har flere rettigheter om en blir sagt opp, enn om en sier opp selv, sier han.

Formelt sett er det ikke ansettelsesstopp i kriminalomsorgen. Dersom et fengsel av sikkerhetsmessige årsaker trenger folk, må de ansette. Men Fredriksen mener det er lurt å vente med flest mulig ansettelser til omstillingen er ferdig.

– Arbeidsgiver må strekke seg så langt som overhode er mulig for at tilby flest mulig en stilling. Hold gjerne stillinger åpne, sier nestlederen.

(Artikkelen fortsette under bildet.)

ETTERSYN: – Sentrale partner har høy tillit til at regional nivå gjør gode vurderinger. Resultatet av vurderingene skal til kontroll i omstillingsutvalget, sier Tommy Fredriksen.

ETTERSYN: – Sentrale partner har høy tillit til at regional nivå gjør gode vurderinger. Resultatet av vurderingene skal til kontroll i omstillingsutvalget, sier Tommy Fredriksen.

Arash Nejad/nyebilder.no

Ingen midler til endelig omstilling

Driftsbudsjettene er allerede kuttet til beinet, ifølge Fredriksen. Dersom kriminalomsorgen bruker penger på omstilling, vil det gå ut over rammen som benyttes til forsvarlig drift av fengslene, mener nestlederen.

– Det er bare satt av midler til midlertidig omstilling, og de kommer fra driftsbudsjettet. Men vi trenger mer penger til å gjennomføre den endelige omstillingen på en forsvarlig måte, sier Fredriksen.

Han synes det er bedrøvelig at Stortinget ikke har bevilget midler til en skikkelig omstilling.

– Stortinget bør bevilge penger til omstilling. Hvis ikke, må regjeringen omdisponere midlene innenfor rammen til justisfeltet, sier Fredriksen.

Oppsigelsestid på opptil seks måneder

Ansatte med lengre enn to års ansiennitet, har seks måneders oppsigelsestid med lønn. Folk med kortere fartstid, har en eller tre måneders oppsigelsestid. Flere ansatte vil i løpet av februar begynne å jobbe midlertidig ved andre fengsler. Ansatte ved Hassel fengsel er blant annet tilbudt midlertidig omstilling til fengslene på Ringerike og Bastøy. Allerede ved månedsskiftet januar/februar må de skifte arbeidsplass.

Pliktårsbetjenter som jobber ved enheter som legges ned, blir flyttet til et annet fengsel.

Les også:

Innlegg: Bruk det nedlagte fengselet til overgangsbolig for kvinner!

May Torunn passer de sykeste fangene på Bredtveit: – De skulle aldri vært her

Kjell har Høyre-ordføreren og nærmiljøet med seg i kampen for å bevare Hassel fengsel

Det er problematisk at regjeringa vil flytte flere fanger fra fengsel til hjemmesoning med elektronisk kontroll, mener NFF

Tillitsvalgte kjemper mot nedleggelse av sju fengsel og 162 arbeidsplasser

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse