JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

NFF vil fjerne felle for delvis uføre som jobber i turnus

Om delvis uføre er uheldige med turnusen, kan de komme over inntektsgrensen og møte store konsekvenser i ordningen til Statens pensjonskasse.
Forbundsleder Asle Aase i NFF vil utbedre regelverket for delvis uføre som følger SPK-regelverket.

Forbundsleder Asle Aase i NFF vil utbedre regelverket for delvis uføre som følger SPK-regelverket.

Ole Palmstrøm

Saken oppsummert

anders@lomedia.no

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund vil ha LO med på laget for å endre lovverket for Statens pensjonskasse.

Delvis uføre som jobber i turnus i staten løper nemlig en risiko man ikke har om man er uførepensjon i folketrygden: dersom turnusen gjør at arbeidstimene faller på kveld, natt helligdager og helger, kan utbetalingen øke merkbart. Det kan gjøre at de kommer over inntektsgrensen, og må betale tilbake penger og kan få satt ned uføregraden.

Det mener forbundsleder Asle Aase må rettes opp i.

– Inntektsgrensen i for uføre under folketrygden tar høyde for variable turnustillegg. Det mener vi også Statens pensjonskasses regler må gjøre, sier han.

Aase mener dette er en utilsiktet konsekvens av pensjonsreformen fra 2015, som må rettes opp i.

– Det er av kritisk betydning at inntektsgrensen er korrekt fastsatt. Slik det er nå jobber folk mindre enn de kan, for å være sikre på å holde seg under grensa. Det er ikke samfunnet tjent med, mener Aase.

Han tror, dessverre, at det blir flere uførepensjonister blant medlemmene som jobber i fengsel.

Siden særaldersgrensen for betjentene blir hevet i årene som kommer, tror han effekten blir klar:

– Mange av våre medlemmer vil måtte gå av med uførepensjon. Det er ikke verdig etter et langt arbeidsliv. Det er ikke forsvarlig å sende folk på nærmere 70 år enn 60 ut på en avdeling for å slåss, sier Aase.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss