JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk modell vekker begeistring

LO-leder Gerd Kristiansen opplever den norske modellen som ønsket eksportvare.

Det sa hun under den internasjonale fagforeningskongressen i Berlin.

– Jeg opplever det rett og slett som om hele verden ser til Norge og den norske modellen. Når vi er ute, er de fleste interessert i hvordan vi har innrettet trepartssamarbeidet mellom fagbevegelsen, arbeidsgiverne og myndighetene, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er uten tvil en eksportartikkel. Kanskje flere hjemme burde merke seg dette. Den nye regjeringen bekjenner seg til trepartssamarbeidet. Spørsmålet blir nok snarere hva de vil legge i begrepet. Landbruksforhandlingene er et eksempel på at regjeringen heller prøver å diktere enn å forhandle, legger hun til.

LO driver faglig utviklingsarbeid i store deler av verden, både i Asia, Afrika og Sør-Amerika. LO er også til stede i en rekke østeuropeiske land.

Blant de mange som ville møte den norske LO-lederen under denne ukens internasjonale fagforeningskongress i Berlin, var den tunisiske folkehelten Houcine Abbassi. Han leder den tunisiske fagbevegelsen UGTT, som har vært helt sentral i å gjøre Tunisia stabilt etter den arabiske våren.

Tunisia var landet der det hele startet, og står også igjen som det eneste lysende eksemplet der andre land opplevde kaos, sammenbrudd og krig etter revolusjonene. UGTT står nå høyt oppe på listen over nobelpriskandidater, og har vært en sentral kraft i Tunisia i mange tiår.

– Vi ønsker et enda tettere samarbeid med LO, et samarbeid som har vært godt i mange år. Det handler om faglig opplæring av tillitsvalgte, kvinneprosjekter, og ikke minst hvordan man utfører kollektive forhandlinger best mulig, og det norske trepartssystemet, sier Abbassi til ANB.

– Vi ser trepartssystemet som et ideal. I mange av de nordafrikanske og arabiske landene finnes det ingen reell sosial dialog. Noen steder er fagbevegelsen styrt av myndighetene. I Tunisia har vi fått til mye, og vi håper også å inspirere andre land i regionen, legger han til.

Den ene gangen en fagbevegelse tidligere har blitt beæret med Nobelprisen var i 1983, da Lech Walesa og Solidaritet fra Polen fikk prisen. (ANB)

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse