Statsbudsjettet 2018
Regjeringen vil halvere statsstøtten til frivillige organisasjoner i kriminalomsorgen
For Fangers Pårørende står i fare for å miste 40 prosent av statsstøtten. Det rammer mennesker i en sårbar situasjon.
FRIVILLIG AKTØR: Hanne Hamsund, daglig leder i Foreningen for Fangers Pårørende, forstår ikke hvorfor regjeringen vil kutte i frivilligheten.
Erlend Dalhaug Daae
katharina@lomedia.no
– Et så dramatisk kutt vil få direkte konsekvenser for det viktige tilbudet vi gir til pårørende, og for den stemmen vi gir til deres sak. Vi er en liten organisasjon som får utrettet mye for knappe midler, sier daglig leder Hanne Hamsund i For Fangers Pårørende (FFP).
Hun synes det er uforståelig å kutte støtten til frivillige organisasjoner som gjør et så viktig arbeid for mennesker i en sårbar situasjon.
• Kutter statlige budsjetter med 1,7 milliarder kroner neste år
Erna berømmer Wayback – og kutter støtten
Wayback er en annen frivillig organisasjon som rammes hardt i statsbudsjett. Bevilgningene til Wayback mer enn halveres fra 6,1 millioner i 2017 til 2,9 millioner kroner for 2018.
I siste nyttårstale berømmet statsminister Erna Solbergs arbeidet til Wayback. Daglig leder Johan Lothe i Wayback Lothe reagerer på at regjeringen først prises dem for så å kutte i tilbudet til de som trenger det mest, nemlig tidligere straffedømte.
– Vårt arbeid blir torpedert i årets statsbudsjett. Tilbudet til tidligere domfelte blir kraftig redusert. Det vil føre til at langt flere faller tilbake til kriminalitet, sier Lothe.
• Se flere saker om statsbudsjettet 2018
Holder tidligere innsatte i hånda
– Det er krisestemning på kontoret og sjokkerende at regjeringen tar så lett på den jobben frivillige organisasjoner gjør, sier Lothe og legger til at kriminalomsorgen verdsetter jobben Wayback gjør.
Wayback får ofte tilbakemelding på at de er limet mellom NAV, helseinstitusjoner og justissektoren.
– Vi er vel egentlig de eneste brobyggerne mellom fengsel og det vanlige livet. Det gjøres mye godt arbeid under soning. Når tidligere innsatte skal ut, er de ofte utrygge på livet utenfor murene. De trenger noen å holde i hånda. Vi er der for dem, sier han.
Wayback er startet av tidligere kriminelle og rusmisbrukere.
– De ser på oss som rollemodeller og støttepersoner.
Wayback har kontorer i Trondheim, Tromsø, Oslo, Kristiansand og Bergen. Kutt i statsbudsjettet kan føre til at noen av kontorene må legges ned og at ansatte ved Oslo-kontoret må slutte.
Les også:
• Etter fire år med trange budsjetter forventer KDI-direktøren ytterligere kutt