JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalomsorgen

Sivilombudet slakter forhold ved Trondheim fengsel: Urovekkende, utrygt og uverdig

Innsatte må tisse i vasken, blir mobbet og føler seg utrygge.
Sivilombudet er sterkt kritisk til forhold ved Trondheim fengsel

Sivilombudet er sterkt kritisk til forhold ved Trondheim fengsel

Eirik Dahl Viggen

peter.talos@ntb.no

– Situasjonen på avdeling E1 og E2 var urovekkende, og fengselets ledelse trodde selv at ganske mange innsatte på disse avdelingene opplevde å være utrygge, skriver Sivilombudet i sin rapport fra Trondheim fengsels hovedavdeling Nermarka i mars.

E-avdelingen er den største avdelingen ved Trondheim fengsel.

Sivilombudet påpekte allerede i 2015 at uro, bråk, utrygghet og problemer med å følge opp innsatte på de store fellesskapsavdelingene. Det samme gjaldt sanitærforholdene – spesielt mangelen på toaletter på cellene

– Forholdene var ikke bedret siden den gang, snarere fremsto de hygieniske forholdene som forverret. Bemanningssituasjonen syntes også å ha blitt dårligere på de ni årene siden Sivilombudets forrige besøk, heter det i rapporten som kom torsdag.

NTB har vært i kontakt med Trondheim fengsel og forvaringsanstalt. Leder Egil Gabrielsen ønsker å sette seg inn i rapporten før han kommenterer saken.

Må tisse i vasken

Rapporten er omfattende og ramser opp hele 33 anbefalinger om utbedringer som bør gjennomføres i det såkalte E-bygget ved fengselet.

Anbefalingene er basert på observasjoner, intervjuer av innsatte og ansatte ved fengselet:

* Fellesarealene var små, cellene manglet toalett og dusj.

* Uten tilgang på toalett må innelåste fanger tisse i vasken, som også brukes til tannpuss og drikkevann.

* Antallet personer som deler på få fellestoaletter og -dusjer, skaper hygieniske utfordringer.

* Innsatte beskrev de fysiske forholdene på E-bygget som slitte og uhygieniske. Sivilombudets befaring bekreftet dette.

* Størrelsen på avdelingene førte til mye bråk. Dette observerte ombudet selv under besøket.

– Funn tydet på at noen innsatte opplevde fellesskapsavdelingene som så utrygge at de foretrakk å være på restriktiv avdeling i A-bygget selv om de der hadde mindre tid utenfor cellen og mindre aktiviseringstilbud, skriver ombudet i rapporten.

Forstår kritikken

Det er ikke vanskelig å forstå Sivilombudets kritikk av E-avdelingen, mener direktør Frode Børstad i Kriminalomsorgen Region nord.

Han skal sette seg inn i rapporten og «svare ut Sivilombudet på det de påpeker».

– Sånn som den avdelingen har vært, er ikke bra. Vi er ikke stolte over den, sier han til NTB.

Børstad påpeker at E-avdelingen er under oppussing, og at den vil framstå som helt ny – blant annet med toalett på cellene – når arbeidet er gjennomført.

Hele E-bygget ble før sommeren 2023 stengt for oppussing. Alt inventar og celledører i byggets andre etasje ble revet. Samme høst fikk fengselet beskjed om at Statsbygg, som eier og drifter fengselsbygningene, likevel ikke prioriterer oppussingen. De to avdelingene i første etasje ble derfor gjenåpnet.

– Under vårt besøk var det usikkert når oppussingen ville komme i gang igjen, men fengselet hadde fått signaler om at arbeidet først ville påbegynnes i 2025, skriver Sivilombudet.

Statsbygg har så langt ikke besvart NTBs spørsmål om en kommentar til disse opplysningene. Børstad framholder at det handler om økonomi, budsjettbevilgninger og Statsbyggs prioriteringer.

Svært bekymringsfullt

Sivilombudet slår fast at muligheten til å ivareta hygiene er viktig for å sikre verdige soningsforhold og viser til dette beskrevet i de såkalte Nelson Mandela-reglene og også er understreket av Europarådets torturkomité (CPT).

Fengselets praksis med å sette innsatte i sikkerhetscelle når det ble vurdert at de sto i fare for selvskading eller risiko for selvmord, blir også tydelig kritisert.

I anbefalingen skriver Sivilombudet at slike innsatte i større grad må møtes med økt menneskelig kontakt, omsorg og aktivisering.

– Gjennomgangen viste også at 15 av de 20 vedtakene om sikkerhetscelle i 2023 ble utløst av selvmordsforsøk, selvskading eller uttrykte ønsker om å ta sitt eget liv. Det er i seg selv svært bekymringsfullt at sikkerhetscelle brukes som tiltak for å forebygge selvmord, står det i rapporten.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse