Dårligere arbeidsmiljø i Bergen fengsel
Tillitsvalgt frykter budsjettkutt vil føre til mer innlåsing, isolasjon og utagrende innsatte
Bergen fengsel må nedbemanne for å møte regjeringens krav om økt effektivisering. – Det vil føre til mer innlåsing, isolasjon og utagerende innsatte, sier tillitsvalgt Haakon Mjelde.
Haakon Mjelde, tillitsvalgt i Bergen fengsel, drikker kaffe på cellen til Stig Husebø (55) som hittil har sonet sju år av en dom på 19 år. - Når man først har havnet i denne situasjonen gjelder det å snu det negative til noe positivt. For min del har det handlet om å kunne gjøre noe forebyggende, sier Husebø som tidligere holdt foredrag for besøkende VGS-elever. Denne ordningen ble nedlagt etter forrige kutt-runde.
Eivind Senneset
katharina@lomedia.no
Bergen fengsel ser ikke lyst på framtida. Det ligger an til at fengselet vil gå med sju millioner kroner i minus i 2017, et underskudd som blir videreført til neste år. Ikke nok med, men fengselet rammes også av regjeringens budsjettkutt for 2018. Men selv om budsjettene krymper, øker utgiftene. Haakon Mjelde forteller at fengselet ikke får mer penger for å dekke opp for økte utgifter til lønnstillegg og den nye pensjonsordningen i Statens pensjonskasse.
– Vi får tilført mindre og mindre penger, og det begynner å bli alvorlig, sier tillitsvalgt.
• KDI slår alarm om farlig lav bemanning i norske fengsel
Innsatte får et dårlig tilbud
For å få budsjettet i balanse, må fengselet nedbemanne på alle vaktene i turnus på avdelingene. Fra neste uke vil det være to færre ansatte på jobb på hver vakt. I praksis betyr det at to avdelinger har en mindre på jobb.
Nedbemanningen utgjør 6,5 prosent av den totale arbeidsstyrken. Mjelde er redd for følgene av nedbemanningen.
– Konsekvensene er mer innlåsing og isolasjon. Innsatte får et dårligere tilbud med mindre besøk, aktiviteter og trening, sier tillitsvalgt som er bekymret for følgene av kuttene.
– Det er enkel psykologi at når innsatte får et dårligere tilbud, blir arbeidsmiljøet vesentlig dårligere for ansatte. Økt isolasjon vil føre til mer utagerende innsatte.
– Det er all grunn til å tro at antall volds- og trusselhendelser vil øke.
NEDLEGGELSE: Haakon Mjelde tar ned et skilt som indikerer at rommet er opptatt i anledning et voldsprogram, et tilbud som står i fare for å bli nedlagt ved budsjettkutt.
Eivind Senneset
Statsråden forventer mange innsatte i aktivitet
Justis- og bedreskapsminister Per Willy Amundsen (Frp) svarer på kritikken fra Haakon Mjelde i en e-post til NFF-magasinet. Han har forståelse for at avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen) oppfattes utfordrende for kriminalomsorgen.
«Det er ingenting som viser at det er mindre aktivisering i fengsel nå enn da reformen ble innført. Kriminalomsorgen jobber svært målrettet med en egen arbeidsdriftsstrategi, med målsetning om 90 prosent heltidsaktivisering av innsatte i løpet av 2018», skriver Amundsen.
Konsekvensene av reformen skal analyseres. Justisdepartementet har satt ut oppgaven til Oslo Economics og Kaupanger Analyse. Evalueringen kommer etter planen i januar.
• NFF: – Budsjettet er en styrt nedbygging av kriminalomsorgen
– Hensyn til sikkerhet går alltid først
Statsråden svarer på bekymringen til Mjelde som tror mindre penger vil føre til mer vold og trusler.
«Det har ikke vært en økning i vold og trusler i kriminalomsorgen så langt i år sammenliknet med samme periode i fjor. Vi følger utviklingen nøye, og KDI har levert en tiltaksplan som følges opp».
Bergen fengsel må kutte antall ansatte for å få budsjettene til å gå i balanse. Amundsen understreker at alle fengsel må sørge for en forsvarlig bemanning.
«Hensyn til sikkerhet går alltid først. Alle fengsler skal sørge for bemanning som ivaretar krav til sikkerhet. På tross av kutt i forbindelse med ABE-reformen, ser det ut å være en svært liten endring i antall årsverk i straffegjennomføring per fengselsplass», skriver Amundsen.
SKAL VÆRE TRYGT: Per-Willy Amundsen mener at alle fengsler skal sørge for bemanning som ivaretar sikkerheten.
Leif Martin Kirknes
NFF: Svekket samfunnssikkerhet
Nestleder i NFF, Asle Aase, deler Mjeldes bekymringer og påpeker at det koster å forebygge ny kriminalitet og rehabilitere innsatte.
– I statsbudsjettet skriver regjeringen at fengselsbetjentenes tilstedeværelse blant innsatte er viktig. Det er ingenting ved dette forslaget som tilsier at ambisjonen er mulig å oppfylle. Budsjettet vil medføre en svekket samfunnssikkerhet, sier nestlederen.
Justisministeren svarer Asle Aase.
«Samfunnssikkerhet er også avhengig av god rehabilitering og tilbakeføring av de domfelte til samfunnet. Regjeringen prioriterer derfor også tiltak som bidrar til dette. Vi har i vår regjeringsperiode etablert tre nye stifinnerenheter for rusbehandling, fengselshelsetjenesten er styrket og tilgang på fagutdannet personell i kriminalomsorgen har økt. Regjeringen har også nylig lagt frem en Nasjonal strategi for samordnet tilbakeføring etter gjennomført straff», skriver justisminsteren til NFF-magasinet.
Kritiserer direktoratet
Sivilombudsmannen og Arbeidstilsynet har kritisert Bergen fengsel og kommet med forslag til tiltak fengselet bør iverksette. Ombudsmannen har blant annet påpekt at kvinnelige innsatte føler seg utrygge og at de ikke har et godt nok tilbud i fengsel.
– Hva betyr rapportene fra ombudsmannen og Arbeidstilsynet når fengslene ikke har midler til å etterkomme kravene? spør Mjelde.
Han etterlyser også at Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) fungerer som et fagdepartement for sine ansatte, at direktoratet tar rapportene på alvor og lytter til ansatte som forteller om hvordan det står til på gulvet i fengslene.
– Vi hører aldri at KDI nevner noe om det. Vi etterlyser at de viser overfor oss ansatte at de sier ifra oppover til justisdepartementet om det som meldes om nedenfra.
KDI har sagt fra
«Jeg kan forsikre Haakon Mjelde om at både Justis- og beredskapsdepartementet og jeg er klar over den krevende hverdagen mange ansatte står i og hvordan budsjettkuttene påvirker innholdet i straffegjennomføringen», skriver Marianne Vollan i en e-post til NFF-magasinet.
Ifølge en intern e-post Bergens Tidende har tilgang fått til har Vollan også slått alarm om farlig lav bemanning i norske fengsel.
«Det virker som den meget anstrengte budsjettsituasjonen for 2018 utvikler seg til å bli tilnærmet uhåndterlig», skriver Vollan.
Direktøren understreker også overfor NFF-magasinet at hun har sagt fra både muntlig og skriftlig om situasjonen i kriminalomsorgen, blant annet i siste tertialrapport.
KOMMUNIKASJON: Marianna Vollan mener hun har sagt fra til justisdepartementet om situasjonen bak murene og henviser til leders beretning i tertialrapporten.
Ole Palmstrøm
Mer tid med hver innsatt
Men Vollan ser også lysglimt i bak murene.
«Soningskøen er så å si borte, og belegget i fengslene er lavere enn på mange år. Det er bra, for det gir oss mulighet til å arbeide mer med hver enkelt innsatt, samtidig som et lavere belegg også er et godt bidrag til sikkerheten i fengslene. Ledig kapasitet i fengslene har også gitt mulighet til å gjennomføre rehabilitering av en til dels svært nedslitt bygningsmasse», skriver Vollan.
Les også:
• Debattinnlegg: Et varsko fra en fengslet
• Støre brenner for kriminalomsorgen
• Asle Aase: – Mener du, Sanner, at samfunnssikkerheten er ivaretatt med den politikken du fører?
• De borgerlige partiene kutter enda mer i fengsler