Underskuddet i kriminalomsorgen vokser og vokser
Kriminalomsorgen ligger an til å gå 111 millioner kroner i underskudd i år og 150 millioner neste år.
UNDERSKUDD: Assisterende direktør Jan-Erik Sandlie i Kriminalomsorgsdirektoratet fortalte om en krevende økonomisk situasjon for etaten.
Paul S. Amundsen
nina.hanssen@lomedia.no
Jan-Erik Sandlie, assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) holdt innlegg om utfordringene og mulighetene i sektoren på NFFs landsmøte. Det handlet mest om utfordringene.
– Selv om det nå er ingen soningskø, langt færre innsatte, færre dommer, er den økonomiske situasjonen er mer krevende enn noen gang har vært, se bare på driftsbudsjettene og nå har vi brukt opp egenkapitalen vår, sa Sandlie.
Han viste at etaten i mange år har holdt budsjettene sine, helt til i år.
Underskuddet vokser
Sandlie la fram nye prognoser som viser at kriminalomsorgen ligger an til å gå i minus med 111 millioner kroner i 2022. Prognosene for 2023 er 150 millioner kroner.
Disse summene er også etter de ekstra bevilgningene fra regjeringen. Han sier det er et akutt behov for større økonomisk strukturelle tiltak.
– Tiden for ostehøvelkutt er over men den ekstraordinære prisveksten til strøm og energi gjør at vi trenger å gjøre store kutt framover. Dette må vi gjøre sammen, understreket han.
Han er klar på at det bare er mulig i samarbeid med de ansatte.
– Det er bra regjeringen gir oss ekstra penger, men vi må selv gjøre mye for at vi skal klare å levere. Da trenger vi samhandling med dere, sa han. Sandlie sa at det er overforbruk i alle regionene.
Alt har blitt dyrere, også for kriminalomsorgen.
– Når vi spør og sammenligner regionenes økonomi og ser hva de har brukt penger på så ser vi de har brukt mest til overtid til faste ansatte, strøm og lønnskostnader til vikarer. Altså bruker de fleste mer på lønn og strøm enn de planla, men også husleien til Statsbygg har gjort et inngrep i økonomien, sa han.
For når økningen i husleien er fast, så må kuttene gå utover andre ting.
– Husleieøkningen er krevende og har vært på rundt 6 prosent og for oss betyr det et kutt på 30 millioner kroner i året. I gamle bygg som i Ringerike og Skien er husleien større enn i nye fengsel som Agder. Dette gjør at vi kommer veldig ille ut, sa han.
Statusoppdatering
Sandlie gikk også gjennom flere problemstillinger i etaten. Han innrømmer at de har store utfordringer blant annet med psykisk syke i fengslene og at kvinnesoningen ikke er bra nok. Også diskusjonen om brudd på menneskerettigheter tar de på alvor.
– Vi må tilfredsstille kravene om individuelle vedtak og gjennomgående muligheter for kontroll, isolasjon og tvangsmidler. Men dette er også kostnadsdrivende, minner han på.
Sarpsborg fengsel er nå stengt på grunn av brannsikkerhet og dette er også en utfordring i andre gamle bygg.
Sandlie mener Riksrevisjonens rapport om overgangen fra soning til et vanlig liv avdekker grunnleggende systemfeil som de må jobbe med. Da mener han det må bli en bedre samhandling mellom fengsel og friomsorgen.
– Vi trenger formaliserte samarbeidsarenaer og strukturer sa han, og appellerte også til fagbevegelsen.
– Dette må selvsagt ikke gå på bekostning av medbestemmelsen som skal ligge i bunn. Det er vi i alle fall enige om, sa han.