Morten Hansen" />
– Det er ikke alltid en automatikk i at det finnes andre meningsfulle ting som mennesker kan gjøre, og der menneskene er viktige. Hvordan holder vi mennesker lykkelige, da? spør Inga Strümke.

– Det er ikke alltid en automatikk i at det finnes andre meningsfulle ting som mennesker kan gjøre, og der menneskene er viktige. Hvordan holder vi mennesker lykkelige, da? spør Inga Strümke.

Morten Hansen

Kunstig intelligens

Forsker Inga frykter ikke at roboter tar over – hun er redd for at lykken kan forsvinne

Inga Strümke har gjort kunstig intelligens til noe forståelig. 34-åringen mener mye av teknologien vi omgir oss med, er farlig gøy. Selv foretrekker hun fysisk moro.



11.06.2023
07:00
13.06.2023 09:18

morten.hansen@lomedia.no

Hun ser så forbannet kul ut. Hadde man ikke visst bedre, kunne man trodd at Inga Strümke var en datagenerert person – laget for å gjøre kunstig intelligens street smart.

Instagramkontoen hennes er full av klatring, sykling og toppturer, ispedd en og annen konferanse og TV-opptreden.

For ett år siden var det nesten bare de mest innvidde som snakket om kunstig intelligens (KI). Nå er det på alles lepper. Mye takket være nettopp Strümke.

Hun har vært på Lindmo og Klassequizen på NRK og deltatt i en rekke radio- og TV-debatter. Og så har hun gitt ut bok om temaet. En bok som topper salgslistene og som nå er utsolgt.

Så står hun her. Relativt tidlig på Kristi Himmelfartsdag, morgenen etter 17. mai. I svart skinnjakke, caps og raske solbriller, og med en gymbag med boksehansker. Fortsatt forbannet kul.

– Jeg er født med mye overskudd og lite søvnbehov, konstaterer hun.

Nysgjerrig i Narvik

Og så er hun født med nysgjerrighet. Teoretisk nysgjerrighet, understreker hun.

Strümke er ikke den som skrur klokker fra hverandre. Ifølge henne selv er hun så håpløst upraktisk at selv det å skifte lyspære kan by på utfordringer.

Det var ønsket om svar som førte henne inn i fysikken. For det er fysiker hun egentlig er. 

Som barn og ungdom i Narvik lurte hun på hvordan ting fungerer. Hvordan ting virkelig fungerer. Så da hun fant ut at det var mulig å studere det hun så i science fiction-filmene, var det en ny verden som åpnet seg.

– Det var litt sånn; Kødder du? Kan man lære om dette? Kan man skjønne hvordan universet fungerer? Dette vil jeg holde på med, erindrer Strümke.

Det er kanskje ikke slik de fleste tenker når de ser science fiction?

– Jeg var på en måte et utskudd. Jeg slet så sykt med å få venner og passet ikke inn på skolen. På ungdomsskolen hadde ikke folk lov til å ta samme buss som meg. Skoleledelsen var redd for at de skulle komme og ta meg, forteller Strümke.

Hun kom til Narvik fra Tyskland som fireåring og snakket ikke norsk. Var nysgjerrig på alt og ville utfordre alle sannheter. Hoppet over et år på ungdomsskolen.

Strümke konstaterer at hun krysset av på veldig mye av det som gjør en upopulær blant andre barn. Og barn kan være nådeløse.

– Jeg skjønner i ettertid hvor kjipt det var. Men der og da hadde jeg ingenting å sammenligne med. Jeg forsto vel bare at populær ikke er en av tingene jeg kan gå for i livet. Så da dreit jeg i det. Og så begynte jeg på videregående litt tidligere enn de andre. Da kunne jeg velge matte og fysikk. Jeg møtte andre som var opptatt av det samme som meg, og da ble det litt halvveis gøy.

Inga mener mye av teknologien vi bruker til daglig, er lagd for å omgå vår kritiske sans, – Det er et mye større problem enn vi innser, sier hun.

Inga mener mye av teknologien vi bruker til daglig, er lagd for å omgå vår kritiske sans, – Det er et mye større problem enn vi innser, sier hun.

Morten Hansen

Flokken sin

Men det var først da hun som 18-åring kom til NTNU i Trondheim, hun følte seg hjemme. Hun beskriver det som en følelse av å finne flokken sin.

– Det var veldig nytt for meg. Det å være omgitt av mennesker som setter pris på meg, som heier på meg og som jeg kan heie på, er utrolig deilig. Livet blir så mye lettere av det, sier Strümke.

Hun mener hun har vært heldig, siden oppveksten ikke har gjort henne bitter.

– Nå synes jeg synd på den unge Inga. Samtidig er jeg skrudd sammen sånn at jeg ikke er så veldig opptatt av det jeg har forlatt. Jeg er mer opptatt av det jeg skal møte.

Og i Trondheim møtte hun ikke bare flokken sin, hun fant det hun beskriver som en lidenskap – et nytt driv.

Mens hun holdt på med masteroppgaven i teoretisk fysikk, kom hun over et fag om programmering av kunstig intelligens. Nok en gang fikk hun følelsen av at dette var noe hun måtte holde på med.

– Veien inn i faget har vært tilfeldig. Jeg brukte maskinlæring som en del av doktorgraden i partikkelfysikk og har siden jobbet som KI-forsker. Men jeg har fortsatt følelsen av at dette er så spennende og fantastisk at dette må jeg bare holde på med, sier Strümke.

– Hva med lykken?

Hun er ikke like opptatt av det mange andre har gitt uttrykk for; et snev av frykt. Vil maskinene ta jobbene våre? Eller enda verre; vil maskinene ta over? Alt?

– Det er en historie jeg ikke liker. Det er ikke der vi skal legge diskusjonen. Hvis vi skal snakke om frykt, dreier det seg mer om hva som skjer når vi utvikler denne typen teknologi i en profittdrevet økonomi.

Strümke spør hva det gjør med for eksempel lykken vår.

Hva gjør vi som mennesker når maskinene gjør jobben både billigere og bedre? Så langt i historien har det kommet nye arbeidsoppgaver som erstatning for de gamle.

– Det er ikke alltid en automatikk i at det finnes andre meningsfulle ting som mennesker kan gjøre, og der menneskene er viktige. Hvordan holder vi mennesker lykkelige, da?

Skjelver i buksene

I løpet av veldig kort tid har det endret seg hvem som frykter for jobbene sine.

Mens man tidligere så for seg at det var lavstatusyrkene, et uttrykk Strümke ikke liker, som ville forsvinne, er det nå helt andre yrkesgrupper som er engstelige.

– Vi har prøvd så lenge å få maskinene til å gjøre arbeidsoppgaver som mange ser på som mindre interessante. Men så ser vi at det er der vi finner noen av de få plassene kunstig intelligens ikke kan ta over. I løpet av bare et halvt år har vi sett at det er høystatusyrkene som er mest utsatt. Nå er det kunstnere, advokater og journalister som skjelver i buksene.

Forfatterforbundet: Kunstig intelligens utfordrer forfatterne: – Det nytter ikke å vente og se

Flere må diskutere

Strümke mener det er på tide å ta en tenkepause. Er det lurt å la maskinene gjøre jobbene våre selv om de kan?

– Og da er vi over på eksistensielle spørsmål om samfunnet vårt. Det er ikke en diskusjon som kun kan overlates til oss som holder på med kunstig intelligens, sier Strümke.

En diskusjon hun mener er minst like viktig å ta, er hva teknologien gjør med vår egen autonomi, altså muligheten man har til å bestemme over seg selv og egne ønsker og valg.

Mange har sikkert sittet med mobilen og sett på noen anbefalte filmklipp. Når et klipp er ferdig, blir det foreslått et nytt. Før du vet ordet av det, har tiden flydd av sted.

– Jeg setter av 15 minutter innimellom. Så er det slutt – uansett hvor gøy det er. Jeg har venner med doktorgrad som sier TikTok er altfor gøy. De mener det er farlig gøy.

Fri vilje

Strümke synes denne bruken av teknologien er et kjempeproblem. Hun mener ansvaret er for stort til at det hører hjemme hos forbrukeren.

Teknologien gjør at den frie viljen ikke er fullt så fri lenger.

– Hvordan denne delen av teknologien fungerer og kan brukes, har vi som enkeltindivider ikke forutsetning til å forstå. Du kan ikke forvente at barn skal forstå at valgene blir tatt for dem, sier Strümke.

Hun sammenlikner det med å gi enkeltindivider ansvaret for å løse klimakrisen.

– Du kan ikke si at du må sortere plast, ikke spise kjøtt og ikke fly og tro at det løser problemet. Man trenger noe strukturelt.

Hun påpeker at det finnes mekanismer for å regulere andre teknologier. Nå mener hun det må diskuteres hvor manipulative systemer har lov til å være.

– De er er blitt så smarte at vi kan forsvare oss mot det. Måten brukergrensesnittene er laget på, er helt perfekt for å omgå vår kritiske sans, og gjør at vi ikke skjønner hva vi driver på med. Det er et mye større problem enn vi innser, sier Strümke.

Kick

Selv bruker hun ikke YouTube, og TikTok har hun ikke. Hun tyr til analog underholdning.

Aller helst hadde hun ønsket at hun kunne dra på en lang klatretur. Men rollen som kritikerrost forfatter tar for mye tid. Alle vil ha en bit av Strümke.

– Hvis jeg ser bilder av noen som klatrer flere taulengder i et solfylt fjell, så blir jeg sur og sjalu. Det savner jeg.

Men Strümke understreker at populariteten har noen lyse sider og. Det å nå ut med budskapet til folk som vanligvis ikke er opptatt av temaet, får hun et kick av.

– En jeg kjenner, fortalte han satt ved siden av ei dame på 60 år som leste boka mi. Kvinne 60 tror jeg er den vanskeligste demografiske gruppen å nå. At en dame på mammas alder har gått og kjøpt boka, det er for meg ... Det lever jeg lenge på. I hvert fall denne helgen.

7 kjappe spørsmål

1. Hva har du ennå ikke gjort i livet?

Stekt en vellykket pannekake.

2. Hva gjør du når du skal unne deg noe godt?

Hører på musikk og sykler sti.

3. Hva er ditt første barndomsminne?

Slo på en hageslange, ble klissvåt, fikk kjeft.

4. Hva er du lei av?

E-post.

5. Hva gjør deg bekymret?

IT-sikkerhet.

6. Hvem har imponert deg mest?

Sir Roger Penrose.

7. Hva vil du anbefale?

Høy puls.

11.06.2023
07:00
13.06.2023 09:18

7 kjappe spørsmål

1. Hva har du ennå ikke gjort i livet?

Stekt en vellykket pannekake.

2. Hva gjør du når du skal unne deg noe godt?

Hører på musikk og sykler sti.

3. Hva er ditt første barndomsminne?

Slo på en hageslange, ble klissvåt, fikk kjeft.

4. Hva er du lei av?

E-post.

5. Hva gjør deg bekymret?

IT-sikkerhet.

6. Hvem har imponert deg mest?

Sir Roger Penrose.

7. Hva vil du anbefale?

Høy puls.




Mest lest

Debatt

Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)

Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)

AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar

Privat

To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død

Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.

Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.

Jogvan H. Gardar/privat

Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet

KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.

KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.

Erlend Tro Klette

Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb

– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.

– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.

Ole Palmstrøm

Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav

Martin Guttormsen Slørdal

Pensjon kan svekke Norges sikkerhet. Fire av ti i Forsvaret vil slutte

LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.

LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.

Teddy TV/TV 2

«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig

Debatt

Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.

Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.

Hanna Skotheim

Hva får man egentlig for 164 kroner på butikken i dag?

Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes

«Svenskebåten» legges ned: – Det kom som et sjokk for oss alle. Vi visste overhodet ingenting

Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.

Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.

Helge Rønning Birkelund

Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her

–  Det er ingen som roper høyt om at de står i matkø eller går i minus hver måned, sier Merete Solberg i Fellesforbundet. Medlemmene hun organiserer befinner seg på bunnen av lønnsstatistikken.

–  Det er ingen som roper høyt om at de står i matkø eller går i minus hver måned, sier Merete Solberg i Fellesforbundet. Medlemmene hun organiserer befinner seg på bunnen av lønnsstatistikken.

Erlend Angelo

Renta går opp nok en gang: – Dette tar knekken på folk

Erlend Angelo

Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten

Debatt

Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.

Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.

Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no

Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller

Kronikk

Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.

Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.

Eirik Dahl Viggen/Privat

Nav svikter barn i fattige familier

Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget. 

Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget. 

Arkivfoto: Leif Martin Kirknes

Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag

FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.

FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.

Brian Cliff Olguin

– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt

OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.

OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.

Colourbox.com

Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte

Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.

Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte

 – Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.

 – Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.

Jan-Erik Østlie

Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Tom Vestreng, Dagsavisen

Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem


Flere saker