Det blir ingen busstreik i år etter at tre fjerdedeler av sjåførene stemte ja til ny bussbransjeavtale i uravstemningen.
Vidar Ruud, ANB
Tre av fire stemte ja til bussavtalen
Uravstemning om ny bussbransjeavtale viser solid ja-flertall i alle forbund – bortsett fra ett.
res@lomedia.no
oystein.brathen@lomedia.no
For en snau måned siden ble det enighet i mekling om ny bussbransjeavtale mellom arbeidstakerorganisasjonene Transportarbeiderforbundet, Norsk Jernbaneforbund, Fagforbundet og Yrkestrafikkforbundet og NHO og Spekter på arbeidsgivesiden. Resultatet ble sendt ut på uravstemning, og i dag klokka 12 fikk Riksmekleren tallene.
Nei fra Fagforbundet
I de fire store forbundene (fem om man tar med de få som er organisert i Handel og Kontor), stemte totalt stemte 73,13 prosent ja til meklingsresultatet for bussbransjeavtalen tariffområdene til NHO og Spekter. I NHO-området var ja-andelen på 77,14 prosent, mens i Spekter og konsernoverenskomsten i Nettbuss var det 66,27 prosent som stemte ja.
Etter at meklingsresultatet var klart, gikk Fagforbundet ut og sa de ikke ville anbefale meklingsresulatet. Det har medlemmene deres tatt konsekvensen av, for nesten 81 prosent av de 562 medlemmene i Fagforbundet som stemte, ville ikke godta resultatet.
For de andre forbundene ligger ja-flertallet på mellom 76 og 90 prosent, med YTF som de største tilhengerne av den nye avtalen.
Ja i Jernbaneforbundet
Blant Norsk Jernbaneforbunds medlemmer stemte nesten 90 prosent ja til avtalen i Spekter-området og Nettbuss.
I underkant av 9 prosent sa nei, mens drøyt 1 prosent av stemmene ble forkastet. Også her var deltakelsen under halvparten av alle stemmeberettigede, 46,78 prosent eller 450 av 962 medlemmer.
– Vi er fornøyd med et så stort ja-flertall, men skulle gjerne ha sett at flere deltok, for det er i uravstemning vi blir målt på jobben vi har gjort, sier Øystein Gudbrands, som var LO Stats representant i meklingen.
NJFs to foreninger i Drammen og i Møre/Trøndelag kommer best ut med en deltakelse på over 60 prosent.
Elektronisk avstemning
– Nesten 90 prosent av NJF-medlemmene stemmer ja. Det forteller at de har tatt godt i mot resultatet i oppgjøret, sier forbundsleder Kjell Atle Brunborg i NJF.
– Vi er skuffet over den lave deltakelsen, og hadde håpet at over 50 prosent ville stemme. Siden det er første gang vi benytter elektronisk avstemning ventet vi et noe lavere resultat enn tidligere. Erfaringene i andre forbund er at deltakelsen går noe ned når dette tas i bruk, sier Kjell Atle Brunborg.
Lav deltagelse
Til tross for solid ja-flertall må likevel LO Stat og LO-sekretariatet godkjenne resultatet i uravstemningen. Årsaken er at valgdeltakelsen har vært på kun 43,8 prosent. Forbundssekretær Jan Sivertsen i NTF tror den lave deltakelsen skyldes at medlemmene syntes meklingsresultatet var bra.
– Stemmedeltakelsen var for dårlig, men jeg har et inntrykk av at når folk er fornøyd med oppgjøret, så lar mange være å stemme. Det er en stor utfordring, fordi man kan risikere at det blir streik siden bare de misfornøyde viser det i uravstemningen. Man må også avgi stemme om man er fornøyd, understreker han.
Sivertsen påpeker at godkjenningen fra LO er en ren formalitet.
– Jeg kan aldri tenke meg at de vil underkjenne et så stort ja-flertall, sier han.
Nei fra Oslo Buss
Selv har han vært på reise rundt i forbundets foreninger og informert om meklingsresultatet. Han er ikke overrasket over at ja-flertallet ble så stort.
– Vi har nesten bare fått udelt positive tilbakemeldinger, sier han.
Kun i en av Transportarbeiderforbundets foreninger, Oslo og Omegn Bussarbeiderforening, var det nei-flertall. Det var også den eneste foreningen som anbefalte sine medlemmer å stemme ned meklingsresultatet. Seks av ti i den foreningen stemte nei, men bare 21,7 prosent av foreningens medlemmer avga stemme. Den største valgdeltakelsen var i Nord-Norge, med Polarsirkelen Transportarbeiderforening som "bestemann i klassen" med drøyt 94 prosent deltakelse og nesten 99 prosent ja-flertall.
Ni av foreningene i NTF hadde deltakelse på over 50 prosent, og drøyt 40 prosent av stemmene fra NTF kom inn via internett og sms.
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås