JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tre av fire stemte ja til bussavtalen

Uravstemning om ny bussbransjeavtale viser solid ja-flertall i alle forbund – bortsett fra ett.
Det blir ingen busstreik i år etter at tre fjerdedeler av sjåførene stemte ja til ny bussbransjeavtale i uravstemningen.

Det blir ingen busstreik i år etter at tre fjerdedeler av sjåførene stemte ja til ny bussbransjeavtale i uravstemningen.

Vidar Ruud, ANB

res@lomedia.no

oystein.brathen@lomedia.no

For en snau måned siden ble det enighet i mekling om ny bussbransjeavtale mellom arbeidstakerorganisasjonene Transportarbeiderforbundet, Norsk Jernbaneforbund, Fagforbundet og Yrkestrafikkforbundet og NHO og Spekter på arbeidsgivesiden. Resultatet ble sendt ut på uravstemning, og i dag klokka 12 fikk Riksmekleren tallene.

Nei fra Fagforbundet

I de fire store forbundene (fem om man tar med de få som er organisert i Handel og Kontor), stemte totalt stemte 73,13 prosent ja til meklingsresultatet for bussbransjeavtalen tariffområdene til NHO og Spekter. I NHO-området var ja-andelen på 77,14 prosent, mens i Spekter og konsernoverenskomsten i Nettbuss var det 66,27 prosent som stemte ja.

Etter at meklingsresultatet var klart, gikk Fagforbundet ut og sa de ikke ville anbefale meklingsresulatet. Det har medlemmene deres tatt konsekvensen av, for nesten 81 prosent av de 562 medlemmene i Fagforbundet som stemte, ville ikke godta resultatet.

For de andre forbundene ligger ja-flertallet på mellom 76 og 90 prosent, med YTF som de største tilhengerne av den nye avtalen.

Ja i Jernbaneforbundet

Blant Norsk Jernbaneforbunds medlemmer stemte nesten 90 prosent ja til avtalen i Spekter-området og Nettbuss.

I underkant av 9 prosent sa nei, mens drøyt 1 prosent av stemmene ble forkastet. Også her var deltakelsen under halvparten av alle stemmeberettigede, 46,78 prosent eller 450 av 962 medlemmer.

– Vi er fornøyd med et så stort ja-flertall, men skulle gjerne ha sett at flere deltok, for det er i uravstemning vi blir målt på jobben vi har gjort, sier Øystein Gudbrands, som var LO Stats representant i meklingen.

NJFs to foreninger i Drammen og i Møre/Trøndelag kommer best ut med en deltakelse på over 60 prosent.

Elektronisk avstemning

– Nesten 90 prosent av NJF-medlemmene stemmer ja. Det forteller at de har tatt godt i mot resultatet i oppgjøret, sier forbundsleder Kjell Atle Brunborg i NJF.

– Vi er skuffet over den lave deltakelsen, og hadde håpet at over 50 prosent ville stemme. Siden det er første gang vi benytter elektronisk avstemning ventet vi et noe lavere resultat enn tidligere. Erfaringene i andre forbund er at deltakelsen går noe ned når dette tas i bruk, sier Kjell Atle Brunborg.

Lav deltagelse

Til tross for solid ja-flertall må likevel LO Stat og LO-sekretariatet godkjenne resultatet i uravstemningen. Årsaken er at valgdeltakelsen har vært på kun 43,8 prosent. Forbundssekretær Jan Sivertsen i NTF tror den lave deltakelsen skyldes at medlemmene syntes meklingsresultatet var bra.

– Stemmedeltakelsen var for dårlig, men jeg har et inntrykk av at når folk er fornøyd med oppgjøret, så lar mange være å stemme. Det er en stor utfordring, fordi man kan risikere at det blir streik siden bare de misfornøyde viser det i uravstemningen. Man må også avgi stemme om man er fornøyd, understreker han.

Sivertsen påpeker at godkjenningen fra LO er en ren formalitet.

– Jeg kan aldri tenke meg at de vil underkjenne et så stort ja-flertall, sier han.

Nei fra Oslo Buss

Selv har han vært på reise rundt i forbundets foreninger og informert om meklingsresultatet. Han er ikke overrasket over at ja-flertallet ble så stort.

– Vi har nesten bare fått udelt positive tilbakemeldinger, sier han.

Kun i en av Transportarbeiderforbundets foreninger, Oslo og Omegn Bussarbeiderforening, var det nei-flertall. Det var også den eneste foreningen som anbefalte sine medlemmer å stemme ned meklingsresultatet. Seks av ti i den foreningen stemte nei, men bare 21,7 prosent av foreningens medlemmer avga stemme. Den største valgdeltakelsen var i Nord-Norge, med Polarsirkelen Transportarbeiderforening som "bestemann i klassen" med drøyt 94 prosent deltakelse og nesten 99 prosent ja-flertall.

Ni av foreningene i NTF hadde deltakelse på over 50 prosent, og drøyt 40 prosent av stemmene fra NTF kom inn via internett og sms.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse