JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

Drømmen til Sukhi og Dolly holdt på å bli knust av korona. Nå har de åpnet restauranten igjen

– De eneste som har hatt gode dager under koronakrisa er dagligvarebransjen, sier Sukhi Bal. Sammen med kona Dolly måtte han stenge oslorestauranten Indi Spice 13. mars. Det har vært ei tøff tid.
EKTEPARET: Sukhi og Dolly Bal frykter at hele drømmen forsvinner i virusbekymringer.

EKTEPARET: Sukhi og Dolly Bal frykter at hele drømmen forsvinner i virusbekymringer.

Jan-Erik Østlie

14.05.2020
10:23
14.05.2020 10:23

jan.erik@lomedia.no

– Har dere spurt dere selv om denne nedstengningen av samfunns- og næringsliv var nødvendig?

– Om vi har! Opptil flere ganger. Likevel har vi hele tida lojalt fulgt myndighetenes anbefalinger og retningslinjer, sier det indiskfødte ekteparet Bal, bosatt på Lørenskog, i kor.

FriFagbevegelse treffer dem bare en time etter at de har gjenåpnet sin restaurant Indi Spice som ligger sentralt i Oslo. Foreløpig mangler kundene, men de har ikke mistet håpet om at de skal komme tilbake.

KOKKENE: På kjøkkenet hos IndiSpice er Amar (bak) og Pun glade for at de er i gang mat matlaging igjen.

KOKKENE: På kjøkkenet hos IndiSpice er Amar (bak) og Pun glade for at de er i gang mat matlaging igjen.

Jan-Erik Østlie

Også i Lillestrøm

5. mai 2014 startet de Indi Spice etter grundige forberedelser. Dolly, som blant annet har jobbet på Dolly Dimples, Burger King, 7-eleven og Narvesen, har alltid hatt en drøm om en gang å starte en indisk restaurant. Nå fikk hun endelig teste drømmen ut i praksis.

Mannen eide og drev en 7-eleven-butikk, solgte den for tre år siden og begynte på fulltid hos Indi Spice. I februar i år, sju måneder forsinket etter de opprinnelige planene, etablerte de også Indi Spice på Lillestrøm. Der driver de i hovedsak med take away.

Mye importerte råvarer

I Oslo startet de opp med to indiske kokker. Dolly vil ha kvalitet. I oktober 2014 kom den tredje kokken. Dette er en omstendelig prosess. Kokkene må ha visum, arbeidstillatelse og et sted å bo.

Ekteparet Bal hjalp dem med alt sammen. Nå bor de fast i Norge – ja, to av dem har til og med fått resten av familien sin med.

Menyen er stor og variert hos Indi Spice. En mengde indiske spesialiteter.

– Hvor får dere råvarene fra?

– Det er mye importert, sier Sukhi.

– Ikke noe norsk?

– Du vet hvitløk, ingefær, chili og viktigst av alt: krydder og indisk ris – ikke noe av dette er typiske norske varer, sier han.

– Og kjøttet og alt det grønne kjøper vi i Norge, legger Dolly til.

Varslet nedgang

Det kommersielle har gått litt opp og ned siden starten, forteller de. Litt graving i gata, en periode var gata også stengt – sånt er ikke heldig for et spisested som ønsker å etablere seg.

Men et jevnt sig av faste kunder fikk de etter hvert etablert. Og et par større hoteller ligger i umiddelbar nærhet. Det er gunstig for restauranten så lenge det er folk som overnatter på hotellene.

Så kom koronaen til Norge. Hotellene stengte, og det er de fortsatt. 13. mars var det også slutt for Indi Spice.

– Sånn rundt månedsskiftet februar-mars begynte det å bli litt glissent hos oss, vi merket nedgangen tydelig. Og med våre lønnskostnader hadde vi ingen sjanser til å fortsette, sier Sukhi.

Alkoholserveringen ble borte, og færre gjester som spiste – det ble til slutt umulig.

Søker statlig støtte

Alle ansatte ble permitterte og får penger etter de vedtatte reglene. Ekteparet Bal håpet på litt hjelp fra staten. Og noe har de fått. For mars var støtten på om lag 40.000 kroner. De skal søker for hele april også, men det er ennå litt for tidlig.

– Hvor mye penger har dere tapt?

– Vanskelig å si, det kommer an på hvor mye vi får i støtte totalt. Husleia har vi fått utsettelse på, men den skal jo en gang betales. Forsikringer har vi betalt. Hundre tusen per måned i minus, selv med støtte, må vi nok regne med. Det er klart det er en utfordring. Hvordan skal vi begrense tapet, det er det vi tenker aller mest på, sier de begge to.

Lillestrøm har vært redningen

Restauranten i Lillestrøm har de klart å holde åpen hele tida. Dette skyldes at den er basert på take away. Mens på restauranten i Oslo har de alltid nedprioritert take away – her er det servicen til gjestene rundt bordene som prioriteres.

De ser rolige ut begge to, men innrømmer at de er ganske stresset.

– Kommer vi noensinne i gang igjen? Det er spørsmålet vi har stilt oss mange ganger, forteller de.

Folk spiser fortsatt

Nå under nyåpningen har de ommøblert litt og driver med halv kapasitet. Flere av bordene står tomme og udekket. Ved et sjumannsbord er det bare dekket på til fire. Men åpningstiden er den vanlige – fra 16.00 til 22.00 på alle dager unntatt søndag da de er stengt.

– Det vi nå er mest spente på er sommersesongen. Kommer det norske turister til Oslo i år? Nordmenn kommer ofte til Oslo for å delta på ulike arrangementer. Nå som det ikke er lov å arrangere noe, frykter jeg at folk reiser andre steder enn til Oslo. Jeg tviler på om hovedstaden blir en turistmagnet i år, sier Sukhi.

– Har dere iverksatt noen reklamekampanjer eller annonseringer for å få fart på virksomheten igjen?

– Nei, men vi har inngått flere avtaler med take away-leveranser. For folk har jo ikke sluttet å spise, sier Dolly Bal.

Og humøret har ikke ekteparet mistet.