JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Freia-boikott: – Folk er bekymra for arbeidsplassene

Flere selskaper vurderer å fjerne Freia-produkter. Nå frykter tillitsvalgt Gøran Nyberg at boikotten går ut over de ansatte ved Freia-fabrikken i Oslo
Klubbleder Gøran Nyberg er lei seg for at Freia-ansatte kan bli rammet.

Klubbleder Gøran Nyberg er lei seg for at Freia-ansatte kan bli rammet.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Fra og med torsdag besluttet SAS å stoppe salget av Mondelez-produkter om bord på sine flyginger. Det bekrefter pressesjef Tonje Sund i SAS overfor VG.

– Vi har tatt bort produkter fra Mondelez, som er på Ukrainas International War Sponsors list, sier Sund.

Det var i slutten av mai at Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet satte opp en svarteliste over selskap som bidrar til inntekter i den russiske statskassen. Freia-eier Mondelez er ett av selskapene på listen.

Det amerikanske selskapets sjef Dirk Van de Put opplyste sist høst at Mondelez ikke planla å trekke seg ut av Russland, men han understreket at de «ikke på noe vis bidrar til krigen».

– Ikke en unik situasjon

Selskapet skriver i en epost til NTB at de synes det er leit at SAS har tatt denne beslutningen, men at det selvsagt er opp til kundene å bestemme hvilke produkter de velger å selge.

– Dette er ikke en unik situasjon. Mange andre matvareselskaper har beholdt en viss virksomhet i Russland. Vi forstår at dette er en følelsesladet sak og respekterer fullt ut de ulike meningene om den. Vi ønsker imidlertid å være tydelige på at Freia er en norsk merkevare, med produksjon i Norge og vi selger ikke produkter i Norden som er produsert i Russland.

Mondelez har rundt 3.000 ansatte i Russland og er ifølge Kyiv School of Economics markedsledende innenfor salg av kjeks og sjokolade i Russland.

– Trist om norske arbeidsplasser rammes

– Jeg synes det er litt trist at Freia blir hengt ut på denne måten. Vi har ingenting med Russland å gjøre, vi har ikke noe import derfra, vi eksporterer ingenting. Det er våre arbeidsplasser her i Oslo som risikerer å bli berørt, sier Gøran Nyberg, tillitsvalgt for produksjonsarbeiderne ved Freia-fabrikken på Rodeløkka i Oslo.

SAS vil ikke lenger tilby Freia-produkter på sine flyvninger. Grunnen er at eier Mondelez fortsatt har aktivitet i Russland.

SAS vil ikke lenger tilby Freia-produkter på sine flyvninger. Grunnen er at eier Mondelez fortsatt har aktivitet i Russland.

Erlend Angelo

Han legger ikke skjul på at han gjerne kunne ønsket seg at Mondelez hadde trukket seg ut av Russland. Men han sier samtidig at Mondelez ikke bryter med EU-sanksjoner.

Per i dag er det full produksjon på anlegget i Oslo, men Nyberg er redd for smitteeffekten, både blant dagligvarekjedene og ute hos forbrukerne.

– Folk er bekymra for arbeidsplassene om det eskalerer. Det er 2–300 arbeidsplasser her i Oslo som rammes aller mest. Det er her vi produserer for det norske markedet, sier Nyberg til NNN-arbeideren.

Flere vurderer å fjerne produktene

Det er også flere andre selskaper som vurderer å fjerne Freias produkter. Togselskapet Vy er blant disse.

– Vi tar en vurdering på det nå, men har ikke konkludert, sier pressevakt Åge-Christoffer Lundeby til Dagbladets Børsen.

Det kan også bli slutt Freia-produktene på norske flyplasser. Travel Retail Norway driver tax-free-utsalget på de norske flyplassene Gardermoen, Trondheim Værnes, Bergen Flesland, Stavanger Sola og Kristiansand.

– Produktene er fortsatt til salgs, men vi må naturligvis ta en vurdering, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad til Kampanje.

Kjøpmann-boikott

I Sverige, hvor de har den svenske varianten Marabou, har den svenske kjøpmannen Mats Calla fått nok av Mondelez. I hans ICA-butikk i Umeå har de butikkansatte fått beskjed om å tømme hyllene for alle varer fra Mondelez.

– De betaler skatt til den russiske staten. Det har gått 16 måneder siden krigen startet, og de har hatt tid til å trekke seg ut, sier Calla til Nettavisen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse