JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

Halvering av tobakkskvota eneste tiltak mot grensehandelen: – Skuffende, mener to LO-forbund

Pandemien avslørte hvor stor grensehandelen faktisk er. Både LO-forbund og arbeidsgiverforeninger er skuffet over at regjeringen ikke tar grep i statsbudsjettet.
–  I verste fall kan dette føre til tap av norske arbeidsplasser langs grensen, mener forbundsleder Berit Aker Hanse. Illustrasjonsfoto.

–  I verste fall kan dette føre til tap av norske arbeidsplasser langs grensen, mener forbundsleder Berit Aker Hanse. Illustrasjonsfoto.

Brian Cliff Olguin

erlend@lomedia.no

Mange arbeidsplasser eksporteres til Sverige, og statskassa går glipp av sårt tiltrengte kroner. Det er kort oppsummert budskapet fra både NHO og LO-forbund, som Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

NNN organiserer 18.000 yrkesaktive arbeidstakere knyttet til mat- og drikkevareindustrien, og forbundet mener det er på høy tid å gjøre noe for å begrense fenomenet.

– I verste fall kan dette føre til tap av norske arbeidsplasser langs grensen. Vi hadde ventet tiltak som kan være med å sikre flere norske arbeidsplasser. Vi har etterlyst handling fra regjeringen lenge vedrørende reduksjon av grensehandelen, sier forbundsleder Anne Berit Aker Hansen til forbundets egen nettside.

Les også: Prisen på alkohol må ned, mener Arcus-tillitsvalgte Arne: – Det er den eneste måten å redusere grensehandelen på

Budsjettet som helhet har en god profil, mener forbundet.

– Det er viktig og viser at hovedlinjene i norsk politikk har endret seg, sier Aker Hansen.

Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN.

Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN.

Erlend Angelo

– Putter penger i svenske frakkelommer

Men så var det dette med grensehandelen, da. Også NHO-foreninga Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) mener regjeringen burde tatt tak i dette nå.

Regjeringen foreslår å øke alkoholavgiftene med 2,8 prosent – i tråd med forventet prisvekst i 2023. En økning som gjerne kalles indeksering, da avgiftene holdes på samme nivå som før.

I VBF er de klare på at denne typen økninger ikke er vanlig i for eksempel Sverige.

Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.

Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.

Erlend Angelo

– Norske arbeidsplasser og norsk verdiskapning må være viktigere for en norsk regjering enn å hjelpe til med å fylle den svenske statskassen. Alkoholavgiftene må ned dersom Vinmonopolet skal beholde noe av den omsetningen det fikk under koronaperioden, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i en pressemelding.

Også forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor mener noe må skje for å få ned grensehandelen.

– Dersom vi hadde handlet mindre i Sverige, ville det skapt masse fulltidsstillinger i norske butikker langs svenskegrensa. Det erfarte vi under pandemien da grensa var stengt, sier Beckham.

Ifølge Statistisk sentralbyrå la nordmenn igjen 2,2 milliarder kroner på dagsturer over grensen bare i løpet av april, mai og juni i år.

– En større andel av disse pengene kunne blitt brukt i Norge, og vært med å sikre flere norske arbeidsplasser. Vi har etterlyst handling fra regjeringen lenge, skriver Beckham i en pressemelding.

Endrer tobakkskvote

Riktignok kuttes det i kvota på tobakk – en populær vare som trolig er en motivator for deler av grensehandelen i dag. Endringen vil gjelde både snus, røyk og e-sigaretter kjøpt på taxfree og over grensa.

Kuttet betyr at man lenger ikke ta med seg en helt kartong sigaretter eller et tårn med snus. De nye kvotene vil bli 125 gram for snus. Sigaretter kuttes da til 100 i tallet.

Målet er, ifølge regjeringen, blant annet å redusere grensehandelen. Men kuttet kan få motsatt virkning, frykter NHO.

– Dette budsjettet legger egentlig opp til en videreføring av-, og i verste fall en forsterkning av grensehandelen, sier regiondirektør Gjermund Løyning til NRK.

Mye lest: Slik påvirker statsbudsjettet lommeboken din

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse