JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte i NNN:

Matministeren om kjedemakta: – Vi skal ha kaffe i 200 år til

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen gjestet tirsdag NNNs landsmøte. Der fikk han klar beskjed om å gjøre noe med dagligvarekjedene.
Kenneth Totland fra Friele ber regjeringen om hjelp for å stå imot dagligvarekjedene.

Kenneth Totland fra Friele ber regjeringen om hjelp for å stå imot dagligvarekjedene.

Martin Guttormsen Slørdal

Saken oppsummert

erlend@lomedia.no

– Vi har eksistert i over 200 år, og med din hjelp er vi klare for 200 år til, sa Friele-tillitsvalgt Kenneth Totland fra talerstolen under NNNs landsmøte tirsdag.

Han ba den fortsatt ferske landbruks- og matministeren Nils Kristen Sandtrøen om å gripe inn mot kjedemakta.

Kjedemakt

Maktkonsentrasjonen i dagligvarebransjen er noe hele NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) har vært opptatt av i mange år. Men med Ringnes-saken har debatten tilspisset seg, i tillegg til en stadig større portefølje av såkalt EMV – kjedenes egne merkevarer.

Også i kaffebransjen kjenner de på kjedemakta. Som for mange andre produkter, så har de tre kjedene – Norgesgruppen (Meny, Kiwi, Joker), Rema og Coop – alle tre sine egne merkevarer.

Og kjedene bruker disse til å presse de uavhengige varemerkene, som Friele, mener Totland.

Les også: Landsmøte i NNN: Dette blir de viktigste sakene

– Når jeg går på Meny i Bergen ser jeg en sekspakning med Friele-kaffe til 372 kroner. Og rett ved siden av står det en sekspakning med Evergood-kaffe til 259 kroner. 113 kroner i forskjell ... Det gjør at de presser oss sakte, men sikkert ut av hyllene. De bruker alle triksene i boken, og det har bare blitt verre og verre med årene. Jeg liker Konkurransetilsynets kjempebot til kjedene. Det er en begynnelse, men mer må til. Hva kan vi gjøre med dette? spurte Totland fra talerstolen.

– Vi må ha kaffe

Totland var slettes ikke den eneste som luftet bekymring om kjedemakt.

– Konkurransen i dagligvaremarkedet har blitt wrestling, der konkurransen har blitt teater og avtalt spill, sa Kjell Aune, opprinnelig fra trøndersk kjøttindustri, fra talerstolen.

Kjell Aune, leder av NNNs avdeling 10 Trøndelag.

Kjell Aune, leder av NNNs avdeling 10 Trøndelag.

Martin Guttormsen Slørdal

I dag har de tre dagligvarekjedene også sin egen distribusjon av varer, altså egne grossister. Norgesgruppen eier eksempelvis Asko, den største grossisten. Mange tillitsvalgte i NNN ønsker større kontroll over dagligvarekjedene, og flere av dem har tatt til orde for å splitte opp eierskapet, sånn at kjedene ikke kan eie grossistene.

Så langt vil ikke regjeringen gå. Men både regjering og storting er enige i at det er en stor maktkonsentrasjon i matbransjen, og regjeringen har satt i gang flere tiltak gjennom sin 10-punktsplan.

Landbruks- og matminister Sandtrøen sier at regjeringen kommer til å komme med noe mer, uten at han kom med noe mer konkret. Han understreket også at dette er et komplisert tema.

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.

Martin Guttormsen Slørdal

– Husk, næringsmiddelindustrien i Norge har en like stor produksjonsverdi som Sverige. Det er ganske utrolig, siden Sverige har en befolkning som er nesten dobbelt så stor som vår. Så det er mye bra, det kommer ikke av seg selv at forbrukeren har tilgang til så mye norsk mat som han har, sa ministeren.

Som understreket behovet for kaffe:

– Kenneth, vi skal ha kaffe i 200 år til minst, det håper i hvert fall jeg. Kaffe er viktig og godt om morgenen, forsikret en kaffedrikkende minister.

SV og Rødt

Også SV og Rødt var invitert til å tale til landsmøtet. Og begge støttet arbeidernes kamp for mer makt i møtet med dagligvarekjedene.

God stemning da Rødt-leder Marie Sneve Martinussen og SV-leder Kirsti Bergstø gjestet NNNs landsmøte. Her sammen med forbundsleder Anne Berit Aker Hansen.

God stemning da Rødt-leder Marie Sneve Martinussen og SV-leder Kirsti Bergstø gjestet NNNs landsmøte. Her sammen med forbundsleder Anne Berit Aker Hansen.

Martin Guttormsen Slørdal

– Vi i Rødt mener det er grunnleggende feil at de som skaper verdiene ikke sitter igjen med mer. Om det så er å passe dyrene i fjøsene, eller om det er å passe på produksjonslinjene i en av bedriftene dere jobber i eller om det er å rydde i hyllene i butikkene, sa Rødt-leder Marie Sneve Martinussen, og trakk fram kampen som Ringnes-sjåførene har kjempet.

Det samme gjorde SV-leder Kirsti Bergstø.

– Vi har stått skulder ved skulder mot at sjåførene i Ringnes og Diplom-Is skulle miste jobben. Det er en skam det som skjer. Men vi står sammen for å gjøre noe med konsentrasjonen av matmakten, lovet Bergstø.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss