Nedbemanning
250 mister jobben i Ringnes: – Mørkeste dagen i bedriftens historie
Ringnes lar grossistene overta varetransporten. Det rammer arbeiderne hardt.
Tirsdag 3. september var en mørk dag i historien for Ringnes-arbeidere.
Fredrik Varfjell / NTB
erlend@lomedia.no
Tirsdag 3. september ble ansatte i Ringnes innkalt til allmøte. Der kom beskjeden de hadde fryktet siden februar tidligere i år: Distribusjonen av varer overlates til dagligvarekjedene og deres grossister.
Det betyr store innsparinger i investeringene til Ringnes; kostnadene må de ansatte ta, i form av jobbkutt.
Hvor mange som mister jobben er usikker, men trolig vil antallet lande på rundt 250.
I dag har selskapet omtrent 1000 ansatte. De aller fleste er organisert i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), gjennom Fellesklubben i Ringnes. Den har i dag cirka 500 medlemmer. Rundt 200 av disse vil trolig miste jobben.
«Dette er den mørkeste og mest krevende dagen i Ringnes sin historie siden grunnleggelsen i 1876», skriver de tillitsvalgte i en uttalelse.
Sparer store summer
Det var tidlig i februar at ledelsen i Ringnes meddelte at de vurderte å endre distribusjonen. Ringnes har nemlig vært en av svært få i mat- og drikkevareindustrien som har kjørt ut sine egne varer. Det blir det altså slutt på.
De ansatte og tillitsvalgte har kjempet med nebb og klør for å få ledelsen i selskapet til å beholde lager og distribusjon. Men verken støttende ord fra politikere, demonstrasjoner eller lokal påvirkning har fått Ringnes til å snu.
Ringnes «går grossist» fra 2. mars 2026. Grepet vil spare Ringnes for omtrent to milliarder i investeringer, opplyser selskapet.
Administrerende direktør Marianne Ødegaard Ribe skriver følgende i en e-post til NNN-arbeideren:
«Dette gjør vi for å rigge Ringnes for framtiden. Vi skal gjøre store investeringer slik at vi kan fortsette å produsere og levere de sterke merkevarene våre til det norske markedet. Innen distribusjon har vi vært opptatt av å velge den modellen som best sikrer Ringnes sin konkurransekraft framover.
Konklusjonen vår er at kjedene vil distribuere varene til lavere kostnad og med en mer effektiv vareflyt ut til butikkhyllene. Dette er også den rådende modellen i det norske dagligvaremarkedet. Utelivsmarkedet er imidlertid annerledes, så her ser vi at både Ringnes og kundene våre er best tjent med at vi fortsetter med å kjøre ut merkevarene våre selv».
Føler seg dolket i ryggen
Allerede i februar uttalte de ansatte at de følte seg dolket i ryggen da det ble klart at Ringnes startet sonderinger med dagligvarekjedene.
Og fortsatt er det mange som mener at dette er en direkte konsekvens av at Ribe overtok som administrerende direktør i 2022.
Hun jobbet i Norgesgruppen før overgangen til Ringnes. Asko, som eies av Norgesgruppen, overtar størstedelen av distribusjonen.
– Vi kommer ikke til å glemme at det kun tok 11 måneder fra hun overtok til sonderingene kom i gang, uttaler de ansatte gjennom sine tillitsvalgte.
Ringnes-ledelsen har tidligere benektet at det er grunnen, og direktør Ribe gjentar nå selv at dette ikke er tilfelle.
«Nei, det er ikke riktig. Dette handler om hva som er best for Ringnes og vil styrke selskapets fremtidige konkurransekraft», skriver Ribe til NNN-arbeideren.
Tøff jobb i vente
Et lite lysglimt i mørket er at ikke alt av lager og distribusjon forsvinner. Distribusjonen til uteliv (restauranter og barer) beholdes, men det er uvisst hvor mange arbeidsplasser dette vil utgjøre til syvende og sist.
Nå gjør de tillitsvalgte seg klare til en tung nedbemanningsprosess.
Det er mange som står i fare for å miste AFP. Det er mange som ikke behersker norsk særlig godt, men som fungerer godt i Ringnes. Og det er mange som har investert i hus og hjem og ikke nødvendigvis får samme lønna hos en eventuell ny arbeidsgiver – eller som arbeidsledig.
Tillitsvalgte i Ringnes var nylig på et kurs i hvordan å ta vare på hverandre i store omstillingsprosesser. Den kunnskapen får de bruk for raskere enn de hadde tenkt da kurset ble satt opp.
Erlend Angelo
– Dette er vår mest krevende oppgave noensinne, og noe vi må gjøre ved siden av vanlig produksjon og tillitsvalgtarbeid. Vi skal sette alle kluter til, lover klubbleder Erik Torkelsen.
Som ikke legger skjul på at han er skuffet og håpet i det lengste at ledelsen i bedriften ville vektlegge andre ting enn bare økonomi.
– Dette er ubeskrivelig trist. Nå skal vi hjelpe alle kolleger så godt vi kan, og samtidig presse politikerne til å innføre lover som begrenser dagligvarekjedenes makt. Med denne avgjørelsen har Ringnes valgt å gi enda mer makt til sine kunder – og det tror jeg bedriften vil tape på i lengden, sier Torkelsen til NNN-arbeideren.
– Skal ta vare på de ansatte
Direktør Ribe lover å ivareta dem som blir berørt i tida framover.
Alle som rammes vil få et tilbud om å gå inn i Ringnes' omstillingsprogram. Der vil ansatte få lønn mens de sammen med Ringnes jobber for å finne ny jobb.
Marianne Ødegaard Ribe, administrerende direktør i Ringnes.
Ringnes
«Vi vet at det er flere som helst så at vi ikke gikk inn i dette, og som synes det har vært krevende å vente på en beslutning. Det har vi stor respekt for. Beslutningen berører mange mennesker i Ringnes. Den viktigste beskjeden fra meg i dag er derfor at vi skal ivareta dem som blir berørt av denne endringen.
Samtidig må vi gjøre det som er riktig for Ringnes framover. En større investering i egen logistikk ville potensielt bundet opp vår forretningsmodell for tiår framover. Derfor var det viktig å avklare om grossistdistribusjon var et reelt og bedre alternativ. Det har vært en grundig prosess. Og som vi har tradisjon for i Ringnes, har vi hatt tett dialog med fagforeningen gjennom prosjektet og fram mot beslutning.» skriver administrerende direktør Marianne Ødegaard Ribe.