Nedbemanning
Slo ring rundt Ringnes: – Dette er større enn 300 arbeidsplasser
Distribusjonen av øl, brus og vann fra Ringnes handler om mer enn de 300 arbeidstakerne som potensielt rammes. Det var det klare budskapet da Ringnes-arbeiderne samlet faner og fagforeningsfolk fra land og strand.
Fanemarkering utenfor de gamle Ringnes-lokalene i Oslo. Nå venter de ansatte på avgjørelsen som er ventet i midten av mai.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
Bryggerigiganten vurderer nemlig å gå over fra egen distribusjon, til å la grossistene (i praksis dagligvarekjedene) overta utkjøring av alle varene.
Prisen er altså potensielt 300 arbeidsplasser. Men også så mye mer, poengterte mange under torsdagens fanemarkering utenfor de gamle Ringnes-lokalene øverst på Grünerløkka i Oslo.
– Jeg skjønner at dere er forbanna. For hvem hadde trudd at vi igjen skulle stå her, etter at dere vant fram i 2021. Men, Ringnes, det som virker smart i dag kan fort bli dyrt i morgen. Det er mange som har angret på å gi fra seg distribusjonen. Ikke gjør den samme tabben! var den tydelige beskjeden fra forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN.
Bakgrunn: 300 kan miste jobben i Ringnes: – Ledelsen dolker oss i ryggen
Det var ikke bare arbeidsgiveren, men også politikerne som fikk høre det av forbundslederen. Hun mener hele situasjonen på Ringnes kunne vært unngått om politikerne hadde vært mer på hugget.
Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund).
Erlend Angelo
For eksempel kunne de krevd at grossistene skilles fra butikkene. I dag eier alle de tre dagligvarekjedene sine egne grossisttjenester.
– Politikerne skuffer også. De har somla, over mange år har makta forskjøvet seg over til dagligvarekjedene. Vi er vitne til et kynisk maktspill, og mens politikerne har lett etter verktøy så har fire dagligvarekjeder blitt til tre, sa Aker Hansen.
Klart politisk spørsmål!
SV-leder Kirsti Bergstø sier til NNN-arbeideren at hun er helt enig i kritikken fra forbundslederen i NNN.
– Det er et arbeid som gjøres på Stortinget, og regjeringen har alle muligheter til å ta grep. Men det går altfor seint, sier Bergstø, som konkluderer med at statsråden ikke viser vilje til å gjøre noe i denne saken.
Bergstø holdt også en kort appell foran de omtrent 15 fanene utenfor Ringnes Brygghus, som er siste rest av Ringnes-bryggeriet som ble flyttet derfra i 2001.
SV vil kjempe sammen med dere, sa SV-leder Kirsti Bergstø.
Erlend Angelo
SV-lederen var tydelig i sin tale om at distribusjonen til Ringnes er et politisk spørsmål.
– Kjedemakta må begrenses. Om grossistene, med Norgesgruppen i spissen, får overta, så kan det få alvorlige konsekvenser. Verken arbeidsfolk eller samfunnet tjener på et privat monopol. Vi skal ta den politiske kampen – sammen med dåkker!
Handler om mer enn arbeidsplasser
Også fagforeningsnestor og Rødt-politiker Stein Stugu, som var tillitsvalgt i mange år i bryggeribransjen, var knallhard på at kampen Ringnes-arbeiderne kjemper er for flere enn dem selv.
– Dette er ikke bare viktig for de 300 ansatte. Dette handler om miljø. Det handler om makta til ansatte. Det handler om pris ut til forbrukerne.
Han nevnte også smitteeffekten det kan få. For sannheten er at det kun er Ringnes og Tine som står igjen med en kraftfull distribusjon av egne varer.
Les mer: Ringnes-arbeidere venter på avgjørelsen: – Jeg har en dårlig magefølelse
Hva nå? Konserntillitsvalgt Tor Arne Johansen frykter også at Tine-konsernet vil gå over til grossistdistribusjon.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt i Tine, Tor Arne Johansen, frykter det samme vil skje med Tine om Ringnes gjør alvor i «å gå grossist».
– Det er helt utrolig at ingen kan eller vil gripe inn i dette, sa Johansen.
Les også: Frustrerte Ringnes-arbeidere varslet ukelang streik. Da satte LO foten ned
300 ansatte innenfor lager og distribusjon står i fare for å miste jobben i Ringnes.
Erlend Angelo