JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

Ringnes-arbeiderne kjemper for jobbene sine: Senterpartiet vil strupe dagligvarekjedene

Nå ser de på amerikanske «antitrust»-lover i kampen for at Ringnes-sjåførene skal få beholde utkjøringen av egne varer.
Per Olaf Lundteigen, Sigbjørn Gjelsvik og Tor Inge Eidesen mener Ringnes-saken viser det må tas kraftigere grep for å stoppe maktkonsentrasjonen i dagligvaremarkedet.

Per Olaf Lundteigen, Sigbjørn Gjelsvik og Tor Inge Eidesen mener Ringnes-saken viser det må tas kraftigere grep for å stoppe maktkonsentrasjonen i dagligvaremarkedet.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Ringnes-saken nærmer seg en avgjørelse, men saken er for andre gang utsatt på ubestemt tid. Skjebnetida forlenges dermed for de ansatte, der 250–300 arbeidere står i fare for å miste jobben.

Bakgrunn: – Ledelsen dolker oss i ryggen

De tillitsvalgte bruker tida så godt de kan. De har kjempet på mange fronter for at beskjeden skal bli det motsatte av mange frykter og tror. Torsdag fikk de samlet politikere fra SV, Sp og Rødt for å få til et slags felles politisk budskap.

Les også: Ap frykter maktkonsentrasjon

Og politikerne lot seg by opp til dans.

– Det er snakk om masse arbeidsplasser for oss i Akershus fylke. Men vi frykter jo at det også vil ramme kundene i butikkene, sier Balder Alvær Olafsen, fylkestingsleder i SV.

– Det virker som det er et hull i lovverket her et sted, mener partikollega Mari Skogli.

Truer med amerikansk lovgivning

Det hullet vil Senterpartiet-politiker Per Olaf Lundteigen tette.

Inspirert av amerikanske «antitrust»-lovgivning mener han staten må kunne bryte opp selskaper om de blir for mektige. Og han mener det er den veien det går for dagligvarekjedene – særlig om de også overtar distribusjonen over flere hundre millioner drikke årlig fra Ringnes.

Les også: – Sementerer makt i dagligvarekjedene

– Det er de folkevalgets ansvar å regulere maktforholdene. Nå har kjedene fått så mye makt de har blitt sin egen verstes fiende. Dagens lovverk er ikke sterkt nok, det har vært for mye prat og for lite handling fra politisk hold, sier stortingsveteran Lundteigen.

– Vi hadde jo håpet at denne saken var over ved forrige runde. Vi engasjerte oss også den gangen, og det er synd å se at det nå er en ny runde. Vi mener Konkurransetilsynet burde se nærmere på dette, sier Sp-kollega Sigbjørn Gjelsvik.

Konkurransetilsynet: – Bedre for forbrukerne

Konkurransetilsynet sier på sin side at de ikke har myndighet til å gripe inn i saken. De mener også at grossistene gir mer effektiv distribusjon – noe som kommer forbrukerne til gode i form av lavere priser.

Rødt-politiker Stein Stugu, tidligere mangeårig tillitsvalgt i Ringnes-systemet, mener tilsynet tar fullstendig feil.

– Jeg fulgte med på prisene da grossistene overtok distribusjonen til Coca-Cola, og de økte mer enn på andre varer. Men det smitta også over på Pepsi-prisene, så det ble ikke bedre for kundene. Det virka som målretta oppjustering i hele segmentet fra dagligvarekjedene, mener Stugu.

Poltisk samhold utenfor Ringnes-bryggeriet på Gjelleråsen torsdag. Fra venstre Per Olaf Lundteigen (Sp), Erik Torkelsen (klubbleder Ringnes), Balder Alvær Olafsen (SV Akershus), Marian Hussein (SV), Anita Andersen (tillitsvalgt Ringnes), Stein Stugu (Rødt), Geir Jørgensen (Rødt), Mari Skogli (Lillestrøm SV), Tor Inge Eidesen (Sp) og Sigbjørn Gjelsvik (SV).

Poltisk samhold utenfor Ringnes-bryggeriet på Gjelleråsen torsdag. Fra venstre Per Olaf Lundteigen (Sp), Erik Torkelsen (klubbleder Ringnes), Balder Alvær Olafsen (SV Akershus), Marian Hussein (SV), Anita Andersen (tillitsvalgt Ringnes), Stein Stugu (Rødt), Geir Jørgensen (Rødt), Mari Skogli (Lillestrøm SV), Tor Inge Eidesen (Sp) og Sigbjørn Gjelsvik (SV).

Erlend Angelo

– Makta samles hos kjedene, og den kan bruke og misbruke, advarer han.

– Jeg mener jo Konkurransetilsynet legger til rette for mindre konkurranse, sier Sp-politiker Lundteigen.

– Næringsministeren må gjøre mer

Regjeringen har de siste to årene jobbet med en tipunktsplan for å demme opp for maktkonsentrasjonen i dagligvarebutikkene og verdikjeden for mat. At makta har blitt for stor i dagligvarekjedene, er noe både storting og regjering har diskutert lenge. Men konkrete tiltak lar vente på seg.

– Vi har gang på gang etterlyst begrensninger. Denne saken viser at det mangler et ellevte punkt. Vi må sette ned noen stolper for hvor mye makt vi vil at dagligvarekjedene skal ha. Mangelen på dette rammer næringsmiddelindustrien, mener Rødt-politiker Geir Jørgensen, som mener den nye næringsministeren må utfordres i saken.

Også stortingspolitiker Marian Hussein fra SV mener det må sterkere politisk lut til.

– Det må tas mer tak. Denne saken bidrar til monopoliseringen i markedet, hvor vi alle blir prisgitt kjedenes «power moves», sier Hussein.

Tine står for fall?

Etter at Diplom-Is ga fra seg distribusjonen i fjor høst, er det nå kun Ringnes og Tine som står igjen. I Tine frykter tillitsvalgte at de vil bli neste – og siste – dominobrikke til å falle om også Ringnes «går grossist».

– Vi ser allerede i dag at dagligvarekjedene er portvoktere for hva slags varer vi har i butikkene. Tine har varer av kort holdbarhet, men bidrar til mangfold i butikkene med sin distribusjon. I kjedene er det kalkulatoren som avgjør hvilke varer som skal ut, så det er utrolig viktig at vi klarer å stå imot denne utviklingen, mener Sp-politiker Tor Inge Eidesen.

Om makta blir for stor, er riset bak speilet splittelse, gjentar Lundteigen.

– Det kan absolutt bli konsekvensen, for maktbalansen tipper over på et punkt.

Les også: Ringnes-arbeidere nektes millionstreik

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse