LOKAL SUKSESS: Geir Oldeide har vært aktiv innenfor politikken siden 1977. Det har blitt til en lokal suksess i gamle Vågsøy, nå Kinn kommune, for Rødt.
Erlend Angelo
Stortingsvalget 2021
Pensjonert fiskeriarbeider tar gjerne fire år på Stortinget: – Rikfolk har vært på offensiven lenge
Han har bygget lokal fagforening. Kjempet mot streikebryteri. Nå sikter den pensjonerte fiskeriarbeideren Geir Oldeide mot Stortinget.
erlend@lomedia.no
Vi tar det først som sist: Det er partiet Rødt det er snakk om. Ikke nødvendigvis det mest opplagte valget, all den tid Geir Oldeide er sønn av en fisker, har jobbet lenge i industrien – og kommer fra Måløy, der Høyre stort sett har vært det dominerende partiet.
Men Oldeide er blitt the Grand Old Man i det lokale Rødt-laget. Ved kommunevalget i 2019 fikk de hele 22,5 prosent oppslutning i gamle Vågsøy kommune – kun slått av Høyre.
Samme prosenter kan han nok bare drømme om i det kommende stortingsvalget. Men med litt flaks så er pensjonist Geir Oldeide blitt stortingsrepresentant Geir Oldeide om et par uker.
En fiskens mann
Men før vi tar det valgtekniske, så spoler vi litt tilbake. For hvordan havner egentlig en pensjonert truckfører opp som førstekandidat for Rødt Sogn og Fjordane?
Trucken kom inn de siste tiårene i arbeidslivet. Før det hadde Oldeide forsøkt seg som fisker. Både faren og broren valgte den yrkesveien, men selv ga han seg etter et par år på sjøen. Han orket rett og slett ikke livsstilen.
PARKERT: Han har parkert trucken for godt, etter at han ble pensjonist fra 1. april i år. Men pensjonisttilværelsen kan bli kortvarig, om stortingsvalget går som Oldeide håper.
Erlend Angelo
Men på Måløy gir fisken mat på bordet på flere måter, og det ble naturlig å fortsette fiskekarrieren – på land denne gangen. I 1977 startet han som 21-åring i den lokale fiskeforedlingsbedriften Domstein – og der har han, med unntak av et fireårig opphold, vært siden. Det vil si; til han ble pensjonert som 65-åring i mars.
Så lenge skulle han selvfølgelig ikke bli i bedriften. Men han trivdes, fikk prøvd seg på de fleste av arbeidsoppgavene. Etter hvert sluttet bedriften med produksjon, og ble et rent fryselager – og Oldeide ble arbeidsleder og truckfører på heltid.
Fagforeningsmann
Overgangen fra produksjon til rent fryselager var en av mange kamper for Oldeide, som tillitsvalgt gjennom mange år på bedriften.
– Vi var jo uenig med ledelsen, og kjempet en veldig kamp. Det var rart å bli redusert fra hundre ansatte og til slutt å bli bare tre igjen, men vi fikk heldigvis sørget for jobb til de fleste på den andre siden av fjorden, sier Oldeide.
Men den største fighten som tillitsvalgt var i det hele tatt å få stablet fagforeninga på beina. Selv om det var tariffavtale i bedriften da han starta der i 77, så var det lite liv i den lokale NNN-klubben.
Oldeide ble raskt klubbleder, med bratt læringskurve.
– Dette var jo en litt annen tid. Det var lokale eiere som var vant til å få viljen sin. Alt ble egentlig en kamp, vi fikk ikke det vi hadde rett på verken i lov eller avtalemessig, forteller Oldeide.
Det største sammenstøtet med ledelsen var under streiken i 1982. De uorganiserte på bedriften ble beordret på jobb – klart streikebryteri, mente Oldeide og øvrige fagorganiserte.
– Vi vant, de ble til slutt permittert! Det var jo en streik som satte hele samfunnet her på ende, forklarer Oldeide.
Lokal suksess
Streiken i 1982, og tillitsmannsarbeidet, har sin del av æren for den lokale Rødt-suksessen, tror Oldeide.
– Jeg er stolt over å være NNN-medlem og at det er et av de forbundene som ga penger til Rødt. Mye av basisen vår har vært fagbevegelsen, så det betyr mye for oss.
I dag sitter den pensjonerte truckføreren i formannskapet i Kinn kommune, som er den litt merkelige sammenslåinga av deler av gamle Vågsøy kommune og Flora kommune. Midt mellom dem ligger Bremanger, og deler kommunen i to på et ulogisk vis – men kommunedebatten lar vi ligge for denne gang, selv om den nok har sitt å si for at Rødt gjorde brakvalget i 2019.
Den lokale suksessen er bygd over tiår. For Oldeide ble med i Rødt-forløperen Rød Vallianse omtrent samtidig som han ble tillitsvalgt. Og karakteriserer seg selv som en pragmatisk og udogmatisk politiker, som kan være tøff om det må til.
– Vi har samarbeidet godt med Frp og Sp her oppe på en del saker. Jeg samarbeider med fanden på flatmark om det gir resultat. Hva er alternativet? Vi kan ikke drive og viske ut oss selv av prinsipp, sier Oldeide.
Kjeledress på Stortinget
Nå kan den lokale suksessen sende ham rett inn på den nasjonale politikerscenen. I en alder av 65, som nyslått pensjonist. Hvorfor?
– Jeg har aldri hatt ambisjoner om å komme på Stortinget. Det var ingen enkel avgjørelse. Det er mange yngre som kunne fått sjansen, men jeg ble sterkt oppfordret til å stille. Og så sa jo kona ja, da … Så jeg tenker det er en once in a lifetime-mulighet til å dra samfunnet i en annen retning, sier Oldeide.
Dessuten har Stortinget godt av å få en som har gått i kjeledress istedenfor findress hele livet, som han selv sier. Altfor mange på Stortinget kommer dit uten noen form for livserfaring utover livet som politiker, mener Oldeide.
Og erfaringa fra arbeidslivet, og ikke minst som tillitsvalgt, er noe han har tenkt å bruke for alt det er verdt.
– Fagbevegelsen er en slagmark og en pekepinn for hvordan samfunnet utvikler seg. Det er den viktigste bevegelsen i det norske samfunnet, og ryker det, så er det amerikanske tilstander rett rundt hjørnet også her til lands.
Og kanskje har også det unge partiet Rødt godt av å få en erfaren ringrev med på Tinget?
– Det blir i alle fall spennende å se hvordan Rødt eventuelt blir som stortingsparti om vi får flere med. Det vil bli en stor forandring for oss i så fall.
– Rikfolk på offensiven for lenge
Han er ikke i tvil om at saker som dagpenger, sosial dumping, fagforeningsknusing og arbeidsmiljøloven får en helt annen betydning med Rødt som en potensiell maktfaktor på Stortinget.
– Rikfolk har vært på offensiven lenge. De aller fleste jobbene i Norge er fortsatt rutinejobber på gulvet, og den biten av Norge skal jeg være en eksponent for om jeg blir valgt.
EN FISKENS MANN: Han ble aldri fisker som far sin, men Geir Oldeide er en fiskeindustriens mann – en industri de vet å sette pris på i Vågsøy på Måløy, der det er gatekunst med fisken i fokus overalt.
Erlend Angelo
– Mange av de sakene du lister opp er også hjertesaker for Arbeiderpartiet?
– Ja, det er vel flere som har snakka om at man kunne meldt seg inn der og forsøkt å dra partiet mot venstre. Men jeg har sett dem som har prøvd det – det ender med at det er de som blir flytta, og ikke partiet. Dessuten har det lokale Ap her vært altfor langt til høyre til at det noen gang har vært aktuelt – forklarer Oldeide.
Lotteri
Dermed ble det altså RV, senere Rødt, for flere tiår siden. Som kan kulminere i at den tidligere NNN-klubblederen ender opp på Stortinget.
Selv betegner han det som et lite lotteri – med flere hindre. Det første hinderet, og største, er at Rødt må over den såkalte sperregrensa på fire prosent nasjonal oppslutning. Den betyr som kjent at man får en del av utjevningsmandatene. Fire prosent, og alt som gjenstår er kald matematikk og valgtekniske ting før Oldeide blir stortingsmann.
– De siste tallene tyder på at det er 30–40 prosent sjanse for at jeg kommer inn på utjevningsmandat. Det er litt lotteri. Det viktigste er at vi kommer oss over sperregrensa, understreker Oldeide.
Før det skal han turnere hele fylket, det vil si gamle Sogn og Fjordane, i sin egen valgbobil.
– Vi innkasserer overhodet ikke noe på forhånd. Velgerne får avgjøre, men vi skal gjøre et hederlig forsøk!