JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fedrekvote-fellen

Fedre ble fratatt fedrekvoten – nå må Nav forsvare praksisen i Høyesterett

Nær 2000 familier kan være berørt av en ulovlig avkorting av fedrekvoten.
FEDREKVOTE-FELLEN: Mange fedre mistet store deler av permisjonen de hadde krav på - fordi de i følge Nav søkte for sent. Illustrasjonsfoto.

FEDREKVOTE-FELLEN: Mange fedre mistet store deler av permisjonen de hadde krav på - fordi de i følge Nav søkte for sent. Illustrasjonsfoto.

Colourbox.com

Saken oppsummert

Tusenvis av norske fedre, som hadde opparbeidet rett til en fedrekvote i foreldrepengeordningen, har mistet hele eller deler av kvoten.

Årsaken var at de ifølge Nav søkte om å ta ut kvoten for sent – etter en frist satt av Nav, skriver Altinget.

Gunnar O. Hæreid ble fratatt 67 av 75 dager med lønnet foreldrepermisjon, siden Nav konkluderte med at han søkte for sent. Det er hans sak som nå skal prøves i Høyesterett.

– Bra med avklaring

– Det er bra at vi får en skikkelig avklaring på om det var riktig eller ikke av Nav å sette den fristen, sier Hæreid til Altinget.

Fedrekvotefellen går ut på at man må søke foreldrepermisjon før mors lønnede permisjon har gått ut, mens flere har ventet til den ulønnede permisjonstiden har utløpt.

I perioden fra 2019 til 2021 kan nær 2000 familier være berørt av det Hæreid og Sivilombudet mener er en ulovlig avkorting, ifølge tall fra Nav.

Tapte i lagmannsretten

Hæreid, en jurist som selv har jobbet med forvaltningsrett gjennom hele yrkeskarrieren, mener det ikke er grunnlag i Folketrygdloven for å sette som vilkår for rett til foreldrepenger, at han måtte søke om utsettelse før mors siste dag med foreldrepenger.

Han tapte saken i Trygderetten, som anses som førsteinstans, og klaget saken inn til Sivilombudet, som konkluderte med at Nav hadde praktisert regelverket feil. Nav sto på sitt og vant fram i Gulating lagmannsrett – men under dissens, med to mot én dommer.

Nå får Høyesterett trolig det siste ordet. Saken er så langt ikke berammet.

(©NTB)

steinar.schjetne@ntb.no

Warning