JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fagforeningsleder Ernest Enyan i Public Service Workers Union i Ghana.

Fagforeningsleder Ernest Enyan i Public Service Workers Union i Ghana.

Nina Hanssen

Det norske arbeidslivet inspirerer ghanesiske tillitsvalgte

De fire tillitsvalgte fryser i Oslo, men er imponert over hvor organisert arbeidslivet er.06.12.2023
15:36
06.12.2023 22:06

nina.hanssen@lomedia.no


– Vi forhandler om lønn og arbeidsvilkår, men myndighetene hører sjelden på oss. De bestemmer det meste, sier fagforeningsleder Ernest Enyan (48) fra PSWU som er en del av Trade Union Congress (TUC) i Ghana.

Enyan er øverste tilltisvalgt i Public Service Workers Union (PSWU), og var denne uka i Oslo for første gang.

Han og arbeidskameratene Patrick Gyakum, Tony Kraka, Alfred Tsatsu og Isaac Dadson har besøkt Statistisk Sentralbyrå (SSB), for å lære om hvordan de jobber her.

Blant annet ønsker ledelsen hjemme at de lærer måter å effektivisere og automatisere flere tjenester.

– Det er enorme forskjeller på norsk og Ghanisk arbeidsliv, og jeg er litt overveldet over alt vi lærer, sier han om trepartssystemet, sosial dialog og ikke minst lønn og arbeidsforhold.

Nytt samarbeidsprosjet av partene

Mandag 4. desember signerte også LO og NHO en ny felles avtale for å fremme agendaen for anstendig arbeidsliv internasjonal.

Prosjektet skal bidra til å styrke innsatsen på sosial dialog og arbeidstakerrettigheter, i tråd med Hurdalsplattformen.

Ghana er et av de landene som de norske arbeidslivsorganisasjonene skal bidra med å styrke arbeidslivets partner. De andre landene som er valgt ut av hovedorganisasjonene er Colombia, Tunisia og Vietnam.

– Arbeidet vi allerede har med LO er viktig, og jeg har store forventninger nå som dere har inngått denne avtalen, sier Enyan.

Da avtalen ble signert trakk utenriksminister Espen Barth Eide frem hvor viktig og sentralt fungerende trepartsamarbeid er i arbeidet med arbeidstakernes rettigheter.

– Også i Europa utfordres demokrati og rettstatsverdier. Den norske modellen der staten, LO og NHO jobber sammen for anstendtig arbeid er viktigere enn noen gang, sa Eide.

Ifølge LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil partene samarbeide med sine søsterorganisasjoner for å bidra til sosial dialog og konstruktive forhandlingsprosesser. Målet er å skape flere anstendige jobber, bærekraftig vekst samt mer tillit i samfunnet i de fire landene, inkludert Ghana.

Den ghanesiske gjengen på besøk i Oslo fikk oppleve både kulde og trepartssamarbeid. Fra vesntre: Patrick Agyakum, Isaac Dadson, Ernest Enyan,  og Alfred Tsatsu.

Den ghanesiske gjengen på besøk i Oslo fikk oppleve både kulde og trepartssamarbeid. Fra vesntre: Patrick Agyakum, Isaac Dadson, Ernest Enyan, og Alfred Tsatsu.

Nina Hanssen

Lærerikt, men kaldt

– Vi vil ta med oss alle erfaringene og kunnskapen vi har fått tilbake til hjemlandet. Vi har en lang vei å gå ennå, sier Enyan, som i tillegg til tillitsvalgtrollen jobber som redaktør og dataanlysator på hovedkontoret hos Ghanesisk statistisk sentralbyrå.

De har rundt 256 arbeidstakere, men ifølge Enyan har de bruk for minst 500 kolleger. De har lange arbeidsdager og har altfor mye å gjøre.

– Vi har fått gjennomslag for litt bedre lønn neste år, men de lytter ikke på oss når vi sier at arbeidsvilkårene er altfor dårlig og at vi trenger mer menneskelige ressurser, sier han.

Enyan er også bekymret for at de har en eldre arbeidsstokk som snart vil bli skiftet ut, men myndighetene har nærmest hatt rekrutteringsstopp i den statlige etaten.

– Hele 85 prosent av alle som jobber hos oss er mellom 42 og 59 år, og halvparten av disse er mellom 50-59 år. Det betyr at mange pensjonerer seg veldig snart, sier han.

Pensjonsalderen er 60 år i Ghana. Også hans kolleger synes dette er begredelig og håper at fagforeningen får gjennomslag for å ansette flere.

Fra Gullkyst til store økonomiske utfordringer

Ghana er en republikk i vestlige Afrika som var en britisk koloni med navnet Gullkysten i perioden 1874–1957. Men i dag er det mye fattigdom i landet med rundt 32 millioner innbyggere.

– Vi har enorm inflasjon, matprisene og prisen på bensin og energi er horrible. Samt at boligpolitikken ikke er regulert så de som eier hus og eiendommer skrur opp leieprisene til himmels, sukker Enyan.

Gjennomsnittslønna i Statistisk sentralbyrå er rundt 2000 kroner i måneden, og mange kolleger må ta ekstra jobber for å ha en lønn å leve av.

Å ta høyere utdanning i landet koster rundt 1666 dollar i året, så vanlige arbeidsfolk har ikke råd til å sende sine barn for å ta utdanning.

Lokalt har Enyan mange enkeltsaker på arbeidstakere som ikke har fått utbetalt rettferdig lønn, ikke fått opprykk som de er lovt og at mange har et altfor høyt stressnivå på grunn av mange arbeidsoppgaver.

– Vårt krav har hele tiden vært å få flere ansatte. Men foreløpig snakker vi for døve ører, sier han.

I Ghana er det ikke lett å få gjennomslag på sentralt nivå, heller ikke gjennom Ghanas LO.

Minstelønn

– Siden den kapitalistvennlige og borgerlige regjeringen tok over, har de ikke lyttet mye på arbeidstakerorganisasjonene som kjemper for bedre lønn og arbeidsvilkår. Og i den uformelle sektoren er det enda dårligere kår, legger han til.

– I den uformelle sektoren er det iallefall en fordel at det er minimumslønn på rundt 2 dollar dagen, sier han.

Men dette hjelper ikke de offentlige ansatte som krever anstendige lønninger og bedre arbeidsforhold.

– Vi har også relativt dårlige pensjonsordninger, og omtrent ingen har råd til å spare til egen pensjon slik det er oppfordret til, sier han.

Arbeidskollegene fra Ghana har mange utfordringer på hjemmebane.

Et mer effektivt arbeidsliv

De unge arbeidskollegene har store familier hjemme og skulle gjerne hatt de med seg.

– Og vi skulle gjerne hatt norske lønninger, fri utdanning og fri helsesystem som dere har her, sier Enyan.

– Jeg er imponert over det norske velferdssystemet som gjør det mulig å kombinere arbeidsliv og familie. Jeg må selv ta ekstra jobber hjemme for å kunne betale utdanningen til mine barn. Det koster veldig mye, sier Enyan.

I tillegg til være tillitsvalgt og jobbe på statistisk sentralbyrå i Ghana, tar han også oppdrag som teknologikonsulent ved siden av.

De sier de har møtt mange hyggelige, varme mennesker siden de ankom Oslo. Men de var ikke forberedt på sprengkulda.

Kaldt, men vakkert

– Brrrrr, det er så kaldt her, sier Dadson og snører opp boblejakke selv om vi fortsatt er inne.

De andre ler, men nikker og går nesten litt motvillig ut i Karl Johans gater.

– Har dere startet julefeiringen allerede, kommenterer Gyakum da han ser alle julelysene og julemarkedet foran Stortinget.

– Hvordan kan så mange være i gatene her og på julemarked når gradestokken er under minus 10, sier Tsatsu, og lærer seg det norske uttrykket «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær», mens de får smaksprøver av spekemat og kransekake mens vi vandler mellom bodene.

Da de kommer til Vigelandsparken våkner de til og lar seg imponere over alle stuene som Gustav Vigeland har laget.

– Han er skikkelig sinna, sier de og peker på Sinnataggen.

Så samler de seg for å ta selfies med den sinte gutten som kanskje er Oslos største attraksjon. I noen minutter glemmer de kulden og lar seg fasinere av Monolitten og alle de vakre kalde kroppene. Det er nesten litt for kaldt å ta bilder, men det må til. Denne magiske kvelden i Oslo skal vi dele med våre barn, barnebarn i mange generasjoner, sier de og vinker fornøyd da de setter seg på Trikk nummer 12 tilbake til hotellet.

– Gleder oss til å se norske fagforeningsfolk i Ghana. Været er ganske bra, sier fagforeningsleder Ernest Enyan (48) fra PSWU med et lurt blikk.

SIGHTSEEING: Sinnataggen var et naturlig stopp på omvisningen i Oslo. De fire som var med på walking tour var Patrick Agyakum, Alfred Tsatsu Isaac Dadson og Ernest Enyan,

SIGHTSEEING: Sinnataggen var et naturlig stopp på omvisningen i Oslo. De fire som var med på walking tour var Patrick Agyakum, Alfred Tsatsu Isaac Dadson og Ernest Enyan,

Nina Hanssen

06.12.2023
15:36
06.12.2023 22:06Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeidere advarer: – Mange kommer til å få pensjonssjokk

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

– Lønnsmessig er jo dette som å jobbe i Nordsjøen sammenlignet med å kjøre drosje

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

Frustrerte Ringnes-arbeidere varslet ukelang streik. Da satte LO foten ned

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får han jobben tilbake

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Arne fikk et tips av en kollega. Det var verdt over en million kroner i pensjon

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

Arkivfoto: Vigdis Askjem (Illustrasjon)

To oljearbeidere fikk lavere lønn enn kollegaene. Nå får de flere hundre tusen i erstatning

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

Fartein Rudjord

Hilma Nikolaisens historie er ikke om en traumatisert alenemor – men «systemet» gjorde det tungvint

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

Brian Cliff Olguin

20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

André Kjernsli

Vålerenga-spiller og tillitsvalgte Thomas: – Jeg får betalt for å leke

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

Leif Martin Kirknes

Staten har ikke kontroll på lønnsutgiftene sine, mener forbundsleder

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Martin Guttormsen Slørdal

Magne og Wirginia bruker kunstig intelligens for å avsløre skurker

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

Erlend Angelo

Heller ikke i 2024 blir ny AFP en del av lønnsoppgjøret


Flere saker