Dette skjer på LO Stats kartellkonferanse
Programmet er klart.
Kartellkonferansen kommer i etterkant av et historisk dårlig valg for Arbeiderpartiet, og partileder Jonas Gahr Støre kan nok vente seg noen innspill fra salen.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
21. november vil Egil André Aas, leder av LO Stat, ønske velkommen over 40 innledere, eksperter, politikere og tillitsvalgte.
Blant disse finner vi statsministeren, statsråder, LO-leder, sentralbanksjef, forbundsledere, arbeidsgivertopper og forskere.
I salen sitter det rundt 150 tillitsvalgte og gjester på hotellet på Gol. Aas forteller at ambisjonene har vært høye i planleggingen.
– Dette er en happening hvert år, og for oss er dette det store på høsten. Vi har prøvd å lage et bredt program med tema som preger samfunnsdebatten, sier han.
Kartellkonferansen har lange tradisjoner og har vært et sted for debatt og høyttenkning for fagbevegelse, politikere og fagfolk i flere tiår.
Her kan du lese hele programmet.
Ser framover
Tematikken som tas opp i debattene spenner fra valget, klima, sikkerhet for bussjåfører, skole, kunstig intelligens, frontfaget og den økonomiske situasjonen.
I tillegg kommer den faste fagligpolitiske debatten der LO-leder Peggy Hessen Følsvik og statsminister Jonas Gahr Støre deltar.
Raymond Johansen vil også delta, i kraft av sin nye jobb som generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
De siste statsrådsskiftene ga også en ny «arbeidsgiverstatsråd» i Karianne Tung, som nå har det øverste ansvaret for arbeidslivspolitikken i staten. Hun kommer også til kartellkonferansen for å møte de tillitsvalgte.
– Det blir ikke kartellkonferanse uten å rekke blikket framover, noe vi gjør med debatter om klima og miljø, økonomi, kunstig intelligens og utdanning. Én ting er hvor vi er nå, men en annen er hvor vi skal i framtida, sier Aas.
Det vil også bli lagt fram fersk forskning på frontfaget, der Fafo har vurdert framtida for dette systemet og hva som må til for at dette skal kunne være den styrende modellen også i framtida.
Spent på møte med statsråd
Aas er glad for at den nye digitaliserings- og forvaltningsministeren kommer for å møte sine ansatte.
– Det er fint at hun kommer for å møte medlemmer og tillitsvalgte, og det blir spennende å høre hennes tanker om det medlemmene er opptatt av, sier han.
Aas spår at de tillitsvalgte vil ha mange spørsmål om statsrådens planer. Tung får også ansvaret for kunstig intelligens i det nye departementet som skal være opprettet til 1. januar.
– Vi har også et punkt om kunstig intelligens, som alle er opptatt av. Vi må selvfølgelig diskutere dette, både positive og negative sider ved det som kommer.
Her vil det være deltakere som jobber med KI, fra NRK, Avinor, Forbrukerrådet og helsevesenet.
LO Stat-leder Egil André Aas sier noe av målet med kartellkonferansen er å rette blikket framover.
Eirik Dahl Viggen
Politisk gjennomgang
Kartellkonferansen kommer også i etterkant av et historisk dårlig valg for Arbeiderpartiet, og partilederen kan nok vente seg noen innspill fra salen.
– Evalueringen etter valget er i gang, men vi kan ikke sitte på hendene og vente på veien videre til 2025. Vi må ta grep slik at vi kommer i posisjon og får adressert det vi vil få til, sier Aas.
Han konstaterer at bakteppet fortsatt er dystert, med dyrtid, krig og uro. Sentralbanksjefen skal møte blant andre professorene Kalle Moene og Gisle J. Natvik og LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad i debatt om rentepolitikken og konsekvensene av denne.
– Det er fortsatt lange matkøer, hus går på tvangssalg og folk har det steintøft. Slik er samfunnet nå, og vi må finne løsninger for å ivareta menneskene opp i dette, sier Aas.
LO Stat-lederen forventer at både innledere og tillitsvalgte i salen vil bidra til det politiske verkstedet kartellkonferansen er ment å være, og at det kan føre til gode grep senere.
– Da får vi de gode debattene og de gode rundene, og et resymé vi kan ta tak i i ettertid. Det er litt av meninga med dette.
Konferansen avsluttes 23. november.
Fakta om Kartellkonferansen
• LO Stats Kartellkonferanse samler årlig om lag 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn - og utland.
• Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye idéer lanseres.
• Kartellkonferansen har vært arrangert årlig, med noen opphold, helt siden 50-tallet.
• Pers hotell på Gol har huset konferansen siden 1971.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.
Flere saker
Fakta om Kartellkonferansen
• LO Stats Kartellkonferanse samler årlig om lag 200 tillitsvalgte, innledere, presse og gjester fra inn - og utland.
• Konferansen har tradisjonelt vært et tenkeloft der sentrale temaer debatteres og nye idéer lanseres.
• Kartellkonferansen har vært arrangert årlig, med noen opphold, helt siden 50-tallet.
• Pers hotell på Gol har huset konferansen siden 1971.