Jobben flyttes fra Oslo til Trondheim og Stavanger:
Direktorat-ansatte vil ikke flytte fra familie og nettverk
De fleste ansatte som er overført til Direktoratet for økonomistyring, sier trolig nei til å jobbe i Stavanger fra 2018.
PRATEN GÅR: NTL-medlemmene Gro Smefjell (t.v.) og Marianne Rognlien prater med Parat-medlem Chung Yong Lee på et møte for de ansatte om veien videre. Mange går uvissheten i møte nå.
Anne Siri Renå
anne.siri.rena@lomedia.no
53 ansatte som jobber med lønn og regnskap i Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS), ble fra 1. juli overført til Direktoratet for økonomistyring (DFØ) i Trondheim og Stavanger.
De kan riktig nok fortsette å jobbe i Oslo fram til januar 2018, men da må de enten flytte på seg eller finne en ny jobb i hovedstaden.
• Sikret pensjonen pluss litt til
Pendling
Marianne Rognlien, som jobber med reiseregninger, er en av flere som ser at det ikke bare er enkelt å endre bostedsadresse. Med familie og barn i hovedstaden er det ikke bare bare å flytte til en annen kant av landet.
– Jeg forsøkte å koble av i sommerferien, men dette lå jo og summet i bakhodet, medgir Rognlien, som raskt begynte å søke jobber i Oslo-området.
Har hun ikke funnet ny jobb innen utgangen av 2017, kan ukependling være et alternativ for en periode. I så fall håper hun staten blir med og dekker utgifter til reise og opphold.
• Offiser-sjef vil bli LO Stat-leder
Konkurranse
Kollega Gro Smefjell, som jobber med lønn, velger også heller pendling en periode framfor å stå uten jobb. Selv om pendling er siste utvei.
Hun håper å finne noe nytt i hovedstaden, men tror også det kan bli hard konkurranse nå som mange kolleger med noenlunde lik kompetanse trolig søker på de samme utlyste stillingene.
Rådgiverne og NTL-medlemmene Smefjell og Rognlien startet begge i DSS i 2012. De sier de har blitt godt tatt imot hos DFØ, og at arbeidsoppgavene ikke har endret seg. Men jobbsituasjonen fra og med 2018 er altså ennå svært usikker for dem begge.
• Så mye taper Akademikerne etter lønnsoppgjøret i Staten
SØKER NYTT: Både Marianne Rognlien (t.v.) og Gro Smefjell søker nå nye jobber i Oslo, der familien er. Å pendle til Stavanger fra og med 2018 er siste utvei.
Anne Siri Renå
– Bli med videre!
Ingen ansatte blir sagt opp som følge av overføringen, og berørte ansatte har rett til å følge arbeidsoppgavene til nytt arbeidssted, står det i en pressemelding som kom fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet 20. juni. Ifølge statsråd Jan Tore Sanner leverte ansatte i DSS gode tjenester, og han ønsker at flest mulig blir med videre.
Regjeringa vil samle alle statlige lønns- og regnskapstjenester på ett sted, ettersom over 80 prosent av alle statlige virksomheter allerede får levert disse fra DFØ. Her er det penger å spare, samtidig som det er i tråd med regjeringa og Venstres avtale om å legge flere statlige arbeidsplasser utenfor Oslo, står det i pressemeldingen.
• Teksterne vurderer å saksøke NRK
Blir lyttet til
Rundt 20 medlemmer av Norsk Tjenestemannslag er berørt av flytteprosessen. NTL og andre fagforeninger møtte i august arbeidsgiver, blant annet for å overbringe innspill fra berørte ansatte.
Økonomisk støtte til pendling, videreutdanning og visningsturer til Stavanger for å se på bolig, var blant ønskene som ble overbrakt. De hadde også med innspill til endringer i teksten til omstillingsavtalen.
Stian Nevøy, hovedtillitsvalgt i NTL DFØ, beskriver tonen med arbeidsgiver som god.
– Vi følte at de lyttet til oss og de sa at de skulle ta forslagene våre med videre i prosessen, sier Nevøy.
• «Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»
Bekymringen
Å bli stående uten jobb er den største bekymringen til de ansatte som velger ikke å flytte til enten Stavanger eller Trondheim, forteller Nevøy.
– Det sier seg nesten selv at det er vanskelig for mange å kutte alle bånd til Oslo. Tidligere erfaringer sier at det er et fåtall som velger å flytte med når arbeidsoppgavene flyttes over store geografiske områder, sier Stian Nevøy.
• Over 100 millioner til konsulenter når jernbanen blir privatisert
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.